- Silje var familiens solstråle

Silje Krogsæther (32) skulle egentlig reist hjem fire dager før helikopterstyrten.

Publisert:

SANG: - Det lakker og det lir, noen har slått av motoren, synger visegruppen Elle Melle fra Stavanger, mens bildeminnene fra Siljes Krogsæthers liv blir vist på storskjermer fremme i Bremnes kirke. Sogneprest Aksel Lygre forretter. Foto: MARITA AAREKOL

Fire av de omkomne hordalendingene fra helikopterstyrten på Turøy begraves fredag. Silje Ye Rim Veivåg Krogsæther på Bømlo, Espen Samuelsen i Arna, Kjetil Wathne på Skjold og Lyder Martin Telle i Sund.

— Silje var familiens solstråle, sa prest Aksel Lygre i minnetalen for Silje Krogsæther (32) i Bremnes kirke i dag.

OMKOM: Silje Ye Rim Veivåg Krogsæther (32) Foto: Privat

I den vakre, hvite trekirken på Svortland i Bømlo begynte gjestene å benke seg mer enn en time før begravelsen startet klokken 13. Familie, venner naboer og kolleger ville alle delta i avskjeden med den unge kvinnen.

— Et smil og et vink

Helikopteret styrtet utenfor Turøy i Fjell, på vei fra Gullfaks B til Bergen lufthavn, fredag 29. april. To piloter og 11 passasjerer var om bord. Alle omkom i den kraftige kollisjonen.

Ingeniøren i Schlumberger var på vei hjem fra jobb på Gullfaks B, da ulykken rammet.

Oppdraget hennes skulle egentlig vært avsluttet fire dager tidligere, men ble forlenget til denne skjebnesvangre dagen.

På formiddagen fredag 29. gikk hun om bord i ulykkeshelikopteret. Det siste kollegene så til henne var et smil og et vink, fortalte presten i minnetalen.

BEGRAVET: Silje Krogsæther ble begravet ved Bremnes kyrkje på Bømlo. Foto: Marita Aarekol

Ved heliporten på Flesland satt kjæresten i bilen og ventet. Han ble tatt hånd om av mannskap fra Statoil, da det ble klart hva som hadde skjedd.

Jobbet frivillig for ungdom

Krogsæthers fulle navn var Silje Ye Rim Veivåg Krogsæther. Hun ble adoptert fra Korea som fjerde barn i flokken til Ingunn og Einar Krogsæther og kom til Bømlo tre år gammel. Der fant hun seg godt til rette, knyttet sterke bånd til sin nye familie og hadde gode venner gjennom oppveksten. Særlig hadde hun et nært forhold til besteforeldrene, fortalte Lygre.

Les også

Her er dykkerne i gang med sitt mest ekstreme oppdrag noensinne

Krogsæther hadde en mastergrad i molekylærbioligi og jobbet først med forskning på Haukeland universitetssykehus. Så tok hun steget over i oljenæringen, først i Stavanger. Da hun fikk jobb i Schlumberger, flyttet hun tilbake til Bergen.

I Bergen var Krogsæther aktiv i Kirkens Bymisjon. I friperiodene fra Nordsjøen gjorde hun en innsats blant ungdommene som vanket på V13. Hun hjalp de unge med matteleksene, spilte fotball og tok seg tid til de unge.

— Betydde mye for mange

Kausland kyrkje i Sund var fullsatt allerede en times tid før begravelsen til Lyder Martin Telle (57) startet. Andre så begravelsen via overføring til Panorama konferansehotell noen kilometer unna.

OMKOM: Lyder Martin Telle Foto: Privat

— Han var alltid til stede, og hadde tid, også når han ikke hadde det. Lyder har satt dype og gode spor etter seg. Han betydde så mye for mange, sa prest Kjell-Asle Børnes.

Han beskrev Lyder Martin Telle som en som likte så godt å være sammen med folk.

I 1992 begynte Telle å jobbe i Aker Solutions, og var på utlån til Statoil. Han jobbet som elektriker og feltingeniør på flere plattformer.

- Du var limet

De voksne barna til Telle fortalte i begravelsen om en svært tilstedeværende far og siden bestefar. Som lagde bildebøker og videoer, ringte for å få med barna på konserter, og som gledet seg til å reise på ferie med alle.

— Du var limet i familien vår. Du var min aller, aller størst helt, sa datteren Anne Mette.

FULLSATT: Lyder Martin Telle ble begravet fra Kausland kirke fredag. Foto: Ørjan Deisz

På Nordsjøen brukte han mye av tiden på å ringe. Flere ganger i uken til barna, men også til venner og andre i familien.

Datteren fortalte om hvordan barnebarna snurret bestefaren rundt lillefingeren, og at han alltid var med på å leke med dem.

— Du hadde et stort hjerte, sa datteren.

Les også

Har gjort viktige funn etter helikopterulykken

Svigersønnen Espen fortalte om hvordan det ofte kunne være vanskelig for folk å få med seg slutten av historiene til svigerfaren.

STORT FREMMØTE: Lyder Martin telle ble begravet på Telavåg gravplass. Foto: Ørjan Deisz

— Dere som kjente Lyder, vet at når det nærmet seg poenget, lo han selv så godt av historien at det var vanskelig å høre, sa han.

- En ny tidsregning

Telle var én av fire omkomne som jobbet for Aker Solutions.

— Vi har fått ny tidsregning, før og etter 29. april. Jeg vil uttrykke min største medfølelse med de etterlatte, sa Linda Aase fra Aker Solutions.

Les også

Rotoren forsvant på ett sekund

Hun beskrev Telle som en ansvarsfull og dyktig lagspiller.

— Lyder var ansvarsfull og svært dyktig. En lagspiller. Han delte ofte sine minner fra konserter. For å ta et eksempel: Han hadde nylig kjøpt åtte billetter til en konsert. I tilfelle noen ble med. Det forteller mye om Lyder, sa Aase.

Telle er blitt omtalt som en ildsjel i lokalsamfunnet vest på Sotra. Hans lidenskap var musikk, han reiste både i Norge og utenlands for å få med seg konserter. Forrige lørdag skulle han på konsert på Madam Felle i Bergen, sammen med kameraten Ole Magnar Kvamme. I stedet satt de begge i ulykkeshelikopteret fredag for to uker siden.

ALLE DE OMKOMNE: Øverste rad: Otto Mikal Vasstveit, Ole Magnar Kvamme, Behnam Ahmadi, Arild Fossedal, Silje Ye Rim Veivåg Krogsæther, Espen Samuelsen og Olav Bastiansen. Nederste: Michele Vimercati, Odd Geir Turøy, Kjetil Wathne, Iain Stuart, Lyder Martin Telle og Tommas Helland.

— En raus og gavmild mann

Kjetil Wathne (51) ble bisatt i Skjold kirke klokken 14 fredag. Han etterlater seg samboer og fire barn i alderen 15–26 år. Han fikk også oppleve å bli bestefar.

Kjetil Wathne Foto: Privat

Wathne var på jobb for Karsten Moholt AS som industrimekaniker da den tragiske helikopterulykken inntraff for to uker siden.Wathne skulle hjem til samboeren og barna for en rolig helg i Bergen da ulykken rammet for to uker siden. I det nye huset skulle familien lage til i hagen. Det skulle spire og gro. Samboeren og barna formidlet via presten hvordan de fortsatt går og venter på ham, at det skal slå i døren og at han skal komme inn.

Les også

- Innbyggerne har opplevd og sett ting de ikke bør se

Wathne vokste opp på Bømlo og utdannet seg til mekaniker. Presten fortalte om en raus og gavmild mann. En som så solen bak skyene og hadde et fantastisk humør. Han elsket fotball og særlig Liverpool. 51-åringen var god til å lage mat, svært opptatt av musikk og hadde klisterhjerne.Og han hadde roen og evne til å nyte livet. «Det eneste vi vet sikkert er at vi lever én gang,» var livsmottoet.

— Det er en god trøst å vite at det er mange som kan lære dette av ham. Å leve i nuet, sa prest Arne Brekke.

BLANT DE OMKOMNE: Kjetil Wathne var blant de omkomne i helikopterstyrten. Begravelsen ble holdt fredag i Skjold kirke. Foto: Rune Nielsen

Minneord ble holdt av Linn Cecilie Moholt, som var Wathnes sjef. Wathne ble ansatt i firmaet i 2010, der han først ble ansatt i feltgruppen.

— Han stilte alltid opp for kolleger og delte av sin kunnskap, sa Moholt.

Hun fortalte om en raus kollega som ga sin billett til kollegaen da et plutselig jobboppdrag gjorde at han ikke kunne gå på en konsert med Ozzy Osbourne på Koengen.

— Dette forteller mye om ham som person. Han han stilte opp og dro ut på denne jobben. Vi er takknemlig for alt han har gjort og vært for oss, sa Moholt.

Hun ba også om at alle stopper opp og minnes oljearbeiderne, som flyr til Nordsjøen i all slags vær for å jobbe på komplisere installasjoner.

— Oljen har gjort Norge til et godt land å bo i. De fortjener all ære, sa Moholt.

Begravet torsdag

BT dekker ikke begravelsen til Espen Samuelsen, etter ønske fra de etterlatte. Torsdag ble de to første hordalendingene fra styrten begravet, Arild Fossedal og Ole Magnar Kvamme.

Båren til piloten Michele Vimercati ble torsdag sendt til Italia, der han skal begraves utenfor Milano.

Slik var Kvammes begravelse:

Les også

Barnebarnets hilsen: «Har du det fint med farmor?»

Slik var Fossedals begravelse:

Les også

- Jeg kunne ikke fått en bedre pappa

Publisert: