Setter opp advarsler på bussene

Velmenende passasjerer gjør at bussene blir varmere enn nødvendig.

Publisert: Publisert:

VARM: – Heldigvis har jeg denne, sier Tine Grøndahl mens hun vifter med datterens vifte foran ansiktet. Foto: Tor Høvik

Tine Grøndahl har lånt en vifte av datteren som hun kan bruke på bussen.

– Jeg tok en buss onsdag ettermiddag. Det var fryktelig varmt, sikkert rundt 35 grader. Folk hadde store ringer under armene og svetten rant. Jeg tenker jo at det må gå ut over sikkerheten når sjåførene kjører i så høy varme.

Det strømmer på med klager til Tide i disse dager fra både passasjerer og sjåfører i glovarme busser. Flere passasjerer som har kontaktet BT lurer på om klimaanleggene er ødelagte.

ADVARSEL: «Kjære kunde, takluken må være lukket for at aircondition skal fungere», skriver Tide nå på taklukene på sentrumsbussene. Foto: Tide

Henger opp advarsler

Regionsjef Rune Mannseth i Tide er veldig klar over problemene.

– Problemet er størst på linjene i sentrum fordi dørene går veldig mye opp og igjen. Klimaanleggene virker best i lukkede rom, sier Mannseth.

Varmen gjør også at passasjerer åpner taklukene på bussene for å få inn frisk luft.

– Dessverre fører åpne takluker til at det blir enda varmere fordi klimaanlegget ikke får kjørt slik det skal.

I forbindelse med ekstremvarmen i Bergen har Tide fått trykket opp klistremerker som advarer passasjerer mot å åpne taklukene. Denne uken ble merkene hengt opp på bussene som kjører sentrumslinjer (linje 10 til 20).

Mannseth sier klimaanleggene stort sett virker, men at de ikke har kapasitet til å kjøle tilstrekkelig ned på så varme dager som vi har nå.

– Dette er ikke et problem vi har ofte i Bergen.

Det har også vært noen enkelttilfeller hvor klimaanlegg i bussene ikke har virket, men disse blir reparert fortløpende, ifølge Mannseth.

KJØLER SEG NED: Bussjåfør Ronny Sørbø vurderer det som trygt å kjøre selv om temperaturen i bussen er høy. Foto: Tor Høvik

Klarer ikke å holde temperaturen nede

– Jeg prøver å holde temperaturen under 30 grader inni bussen, men klarer det ikke hele tiden, sier bussjåfør Ronny Sørbø og tar en slurk fra vannflasken arbeidsgiveren ga ham torsdag morgen.

Han har aldri opplevd så høy varme i bussene tidligere. I pausene setter han bussen i skyggen, og sørger for full gjennomlufting når klimaanlegget ikke går.

– Når vi kjører åpner passasjerene taklukene og spør om jeg kan skru på aircondition. Jeg forklarer dem at det allerede står på.

Sjåføren innrømmer at slipset siger lenger og lenger ned utover dagen. Uniformsskjorten som normalt kan brukes i to dager går nå rett i skittentøyet etter endt arbeidsdag.

Les også

Flere skoler permitterer elevene på grunn av varmen

– Mister fokus

Selv om det blir veldig varmt på arbeidsplassen har ikke arbeidstakerne rett til å gå hjem.

– Bussjåfører har vanligvis solskjerming i vinduene. Hvis varmen er ekstra tøff for sjåførene, må selskapet diskutere om de skal ha flere pauser enn vanlig. Veldig høy temperatur gjør at du mister litt fokus. Sikkerheten til sjåføren og passasjerene må vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier Marita Scott som er tilsynsleder hos Arbeidstilsynet Vestlandet.

Tide har ikke innført ekstra pauser, men torsdag begynte selskapet å dele ut vann og is til sjåførene. Regionsjef Mannseth oppfordrer også passasjerene til å få i seg nok vann.

– Sjåførene har selv ansvar for å vurdere sikkerheten i bussen, sier han.

Bussjåførene har også fått en SMS fra arbeidsgiveren hvor de oppfordres til å vurdere om det er sikkert å kjøre, og å melde fra om spesielle behov. Torsdag ettermiddag hadde ingen sjåfører stanset bussen eller meldt fra om varmerelaterte behov.

Publisert: