Kapteinen: - Det var dramatisk

– Det var noen lange minutter, sier kapteinen på «Northguider» om redningsaksjonen på Svalbard.

Publisert Publisert

I sterk vind, snødrev og kulde ble hele mannskapet på 14 reddet fra tråleren «Northguider» torsdag. Austevoll-båten tok inn vann og ble stående på grunn i Hinlopenstretet mellom Spitsbergen og Nordaustlandet.

– Sterk kuling

– Det er dramatiske forhold når det er sjøgang, snøbyger, sterk kuling og 24 minusgrader. Etter forholdene har mannskapet det greit. De er preget av situasjonen, men er glad for hjelpen vi har fått. Vi har noen frostskader og et bristet ribbein, men ellers er alle i god form, sier kaptein Atle Forland til NRK.

Kapteinen beskriver ventetiden som lang og kald.

– Det var noen lange minutter frem til jeg kunne berolige mannskapet og si at helikopteret og hjelpen var på vei. Da roet vi oss, selv om det både var kaldt og ufyselige forhold, sier kaptein Atle Forland.

Frykter utslipp

I nesten to timer måtte besetningen vente på at Sysselmannens helikoptre kom frem. Alle ble tatt om bord og fløyet til Longyearbyen. De reiser hjem med fly til fastlandet søndag.

Foreløpig vet ingen hvordan det går med «Northguider». Sysselmannen og Kystverket er bekymret for at diesel om bord vil lekke ut i nasjonalparken.

Etter planen skal Sysselmannen fly opp til havaristen i dag for å sjekke forholdene. Samtidig jobber de med å få KV «Svalbard» nordover for å slepe båten av land.

Publisert