Varsler ny bompengeaksjon på onsdag

– Vi skal lage kork, sier Trym Aafløy, leder for «Folkeaksjonen nei til mer bompenger».

NYGÅRDSTANGEN: I desember 2016 sto bergenstrafikken i stampe i over tre timer på grunn av yrkessjåførenes «kjør sakte-aksjon» for å markere motstand mot en mulig økning av bompengene i Bergen. Fred Ivar Utsi Klemetsen

Neste onsdag vil aksjonister lamme trafikken i Bergen på ny.

Tre aksjonsgrupper

Da vil de tre aksjonsgruppene «Nok er nok», «Stopp ytre bomring i Åsane» og «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» koordinere en aksjon som innebærer at innfartsårene til alle byens bydeler rammes.

– Dette er en protest mot at byrådet har bestemt seg for å sette opp 15 nye bomstasjoner i Bergen, og de konsekvensene det får for alle menneskene som bor i denne byen, sier Trym Aafløy. Han leder den ene av de tre protestgruppene.

– Det virker som om politikerne prøver å utrydde bilkjøringen i kommunen, samtidig som de har blinket ut bilistene til å finansiere fellesgoder som ikke har noe med trafikkavviklingen å gjøre, fortsetter han.

Utenfor arbeidstid

I motsetning til tidligere aksjoner, vil denne i mindre grad ramme personer til og fra jobb.

– Den vil finne sted på ettermiddagen. Det blir ikke en aksjon som hindrer folk i å hente i barnehagen, sier Aafløy.

Han forteller at transportnæringens aksjonsgruppe «Nok er nok» vil bidra med et større antall tunge kjøretøy som skal kjøre i kortesjer.

– Dette vil skje fra åtte innfartspunkt rundt Bergen. Hvor, vil bli offentliggjort lørdag. I tillegg til yrkestrafikken vil også varebiler og privatbiler delta. Vi skal lage kork.

Etter aksjonen vil det trolig bli demonstrasjon på Torgallmenningen.

Aafløy forteller at en søknad vil bli sendt til myndighetene den nærmeste tiden.

AKSJONIST: Trym Aafløy mener neste onsdags demonstrasjon vil bli den største Bergen har sett. Elias Dahlen

Raseri

Aafløy er svært opprørt når han snakker.

– Vi hører fra byrådsleder Harald Schjelderup at det er noe støy fra noen bompengemotstandere, men dette er mer enn støy. Det er et raseri fordi det som skjer er så himmelropende urimelig. Derfor protesterer vi nå mot bystyrets politikk.

– Bør dere ikke også rette litt av kritikken mot regjeringen?

– Nei. Dette kommer som et initiativ fra lokalpolitikerne. Du vil aldri få et stortingsvedtak som ikke er tuftet på et bystyre.

Skylder på lokalpolitikerne

– Men lokalpolitikerne vet jo også at uten bompenger så kommer det ikke penger fra staten?

– Det er ikke riktig.

– Nå er det laget mange bypakker. Alle disse er mer eller mindre tuftet på at du må ha 50 prosent finansiering. Men den er vedtatt av bystyret i Bergen. Hvis ikke de vedtar en bypakke, så blir det ikke noe av. Du vil aldri få et stortingsvedtak som ikke er tuftet på en lokal beslutning.

– Og hvorfor skal vi bygge den bybanen? Vi trenger den ikke, verken til Fyllingsdalen eller Åsane.