Overnattet hos besteforeldrene i Starefossen: – Våknet av skvulping utenfor

Vann fra Starefossen flommet gjennom hagen, fylte gårdsplassen og tok seg inn i første etasje. Der lå Astrid (17) og Olga (14) og sov.

Publisert:

OVERNATTING: Besøket hos bestefar Petter Larsson i Starefossveien endte med nattlig dramatikk for barnebarna. Her er tre av de fem som var på overnatting. Fremst står Astrid Måløy (17), ved siden av henne står lillebroren Einar (14) og bakerst Olga Melby Larsson (14). Foto: Tobias Willumstad Myrland

Petter Larsson står utenfor huset i Starefossveien 22. Gårdsplassen er fylt av vann. En stri bekk renner ut gjennom porten like ved siden av ham.

La ut sandsekker

Gatene er omgjort til elver. En sperrebukk i veien nedenfor ligger veltet, tatt av vannstrømmene.

Flere steder har beboere lagt ut sandsekker for å styre vannet unna nedkjørsler og hus.

Kraftig brusing høres fra Starefossen, som kaster seg ned fjellsiden like bak huset. Det er vannet fra den som har satt sitt ødeleggende preg på morgenen til Larsson- familien.

ØDELEGGELSER: – Vi må nok ta opp all parketten i første etasje, sier Petter Larsson i Starefossveien 22. Han og konen Kari opplevde det samme dagen før julaften i fjor. Larsson mener flomskadene er kommunens feil. Foto: Tobias Willumstad Myrland

Fem barnebarn var på overnatting hos bestefar Petter natt til onsdag. To av dem, Astrid og Olga, lå i første etasje.

– Vi våknet av skvulping utenfor og sto opp. Da var det vann på gulvet. Vi snakket med besteforeldrene våre og begynte å hjelpe til med å bære ting opp i etasjen over, sier Astrid Måløy (17).

SPERRE: Slik så det ut onsdag morgen i krysset mellom Starefossbakken og Ole Irgens vei. Lenger nede i Ole Irgens vei ble det store skader på et leilighetskompleks. Foto: Tobias Willumstad Myrland

Våknet til vått gulv

Gjengen i huset ble oppmerksom på flommen da Larssons kone, Kari, skulle en tur på toalettet natt til onsdag. Da var det vått på gulvet i første etasje.

– Da hun åpnet inngangsdøren, var all tvil borte.

Døren går ut til gårdsplassen som ble oversvømt.

Det er ikke første gang ekteparet opplever dette. Lille julaften i fjor skjedde ganske nøyaktig det samme, om enn med noe mindre skadeomfang.

FOSSEN: Onsdag var det mye steiner i «vanndeleren» ved Starefossen. Mesteparten av vannet så ut til å gå til høyre – mot Larsson-familiens hage. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Problemet begge gangene har vært at en kulvert på baksiden av huset, som skal lede vannet fra Starefossen inn i rør som går under eiendommen, ikke takler vannmengdene.

– Det er altfor dårlig kapasitet på rørene. I tillegg er det en «fordeler» ved fossen som skal sende halvparten av vannet en annen vei. Men der har det samlet seg opp så mye stein at det aller meste av vannet endte opp hos oss, forteller Petter Larsson.

– Ikke kommunens ansvar

Bergen kommune sier at vassdraget på baksiden av husene er privat og derfor ikke kommunens ansvar. De har likevel vært i kontakt med velforeningen i Starefossen om hvordan de kan bidra, og jobber nå med å finne ut hvordan dette konkret skal gjøres.

– Det er uklart om det er nok å sette opp en vanndeler igjen, sier fagdirektør Magnar Sekse i Vann- og avløpsetaten.

«Fordeleren» skal ha blitt ødelagt i en tidligere flom.

– Her kom det 60 mm regn på seks timer. Ifølge statistikk skal det bare skje hvert 50. år. Men nå har det skjedd. Og det kan skje igjen, sier Sekse.

Skader på leilighetskompleks

Tilsynelatende har overvann fra fossen, kombinert med heftig regn gjennom natten, sendt store vannmengder videre nedover fjellsiden – ned Starefossbakken og til blant annet Ole Irgens vei. Der gjorde vannet store skader på leilighetskomplekset i nummer 14.

VEKKET OM NATTEN: Nina Solem i Ole Irgens vei 14 E ble vekket av en nabo natt til onsdag. Da sto inngangsdøren hennes, i bunnen av trappegangen til høyre, under vann. Foto: Tobias Willumstad Myrland

Nina Solem, som bor i første etasje av komplekset, ble vekket av en nabo midt på natten. Da hun skulle åpne døren på baksiden av huset, fikk hun den ikke opp. Den sto nemlig under vann. Løsningen ble å gå ut altandøren på motsatt side.

FOSS: Dette er samme sted som på bildet over. Hele trappegangen nedover var fylt med vann. Etter noen timer kom brannvesenet og fikk pumpet det vekk. Foto: Tobias Willumstad Myrland

– Det står ti centimeter med vann i hele leiligheten, sa Solem til BT tidlig onsdag morgen.

I 06.00-tiden sto hun utenfor, med kun joggesko på bena, sammen med nabo Marianne Berstad.

Berstad og mannen Erik var med på å kjøre tre-fire biler ut av fellesgarasjen på gateplan. Så ble det for mye vann. Tre biler, blant dem Berstads nye, lille Fiat, måtte bli stående.

– Det er helt forferdelig. Det har begynt å piple inn i leiligheten vår i 4. etasje. Jeg er redd for huset, fortalte Marianne Berstad til BT.

Publisert: