Skal sende strøm mot hodet til de som hører stemmer

Forskere skal en teste ut lavstrøm mot hodet til folk med psykose og som hører stemmer. Forskerne håper å få 100 pasienter på studien.

MOT FREMRE DEL: En positiv elektrode skal plasseres mot fremre del av venstre side på hjernen for å øke aktiviteten. Det vil kunne hjelpe på konsentrasjonen til psykosepasienter med schizofreni. Her viser forsker Marco Hirnstein dette.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Vi håper og tror at disse menneskene skal få et bedre liv, sier forsker Marco Hirnstein ved Universitetet i Bergen.

Om kort tid starter Haukeland universitetssykehus en studie blant schizofrene psykosepasienter som hører stemmer.

Stemmene de hører er ofte negative og en voldsom belastning for psykiatriske pasienter.

Nå håper forskerne å få med 100 psykosepasienter på den omfattende studien som kan gi dem et bedre liv.

APPARATET: Her er apparatet som skal festet mot hodet. Den røde skal plasseres på ett område av hjernen, den blå på et annet. Denne behandlingsformen er testet ut gjennom 15 år.

Er optimistiske

– Vi ønsker å få svar på om strøm mot hodet hjelper og hvordan det hjelper. Vi tror dette kan virke, men har også en dose skepsis. Eneste måte å finne ut dette på er å sette i gang med en grundig studie, sier Hirnstein.

Sammen med leger og psykiatriske sykepleiere skal Hirnstein gjennomføre studien på Sandviken sykehus. De som er med vil få svakstrøm plasser mot hodet i 20 minutter hver gang.

Forskerne regner med at dette vil dempe stemmene deres, selv om de neppe vil forsvinne helt.

Les også

– Alt ligger til rette for at jeg skal være lykkelig. Så det er jo meg det er noe galt med.

Ikke som elektrosjokk

Det er svakstrøm som brukes på pasientene, omtrent som styrken i et batteri. Og styrken på strømmen er langt lavere enn ved elektrosjokkbehandling, som brukes på noen pasienter med dyp depresjon.

– Elektrosjokkbehandling er for mange en siste utvei. Den behandlingen vi vil tester ut er noe helt annet, sier Hirnstein.

Pasientene vil få på seg en badehette i stoff og så måler de opp hvor på venstre side av hodet to elektroder skal plasseres.

Den ene skal stimulere språksenteret, som de mener er overaktivt hos schizofrene pasienter. Den andre skal stimulere senter for oppmerksomhet.

STARTER OPP: Forsker Marco Hirnstein skal gjennomføre prosjektet sammen med psykiatrisk sykepleier Anne Synnøve Thomassen og stipendiat Isabella Kusztrits, som skal ta doktorgraden på dette. Det skal også Lynn Marquardt, som ikke var til stede da bildet ble tatt.

Har gjort det samme

En lignende studie er gjort i Frankrike i 2012. Da fikk 15 pasienter denne behandlingen. De som fikk hjelp av behandlingen hadde en nedgang i høreselshallusinasjoner på 30 prosent.

Om en får med 100 testpersoner i Bergen vil forskerne sitte igjen med en langt mer solid studie.

I en hjerneskanner på Sandviken sykehus vil legene også kunne se nøyaktig hva som skjer inne i hjernen til pasientene når de gir behandling med strøm.

– Vi vil også se hvorfor denne behandlingen fungerer bedre på noen, sier Hirnstein.

Bare halvparten av testpersonene vil få reell behandling, altså 50 av dem. Slik kan de sjekke om denne behandlingen virkelig virker.

Les også

«Det var ingen enkel avgjørelse da jeg like før sommeren bestemte meg for at jeg skulle dø»

Ikke smerter

– Behandlingen gjør ikke vondt. De som er med vil kjenne en prikkende og sviende følelse i begynnelsen, men det vil gå bort etter hvert, sier Hirnstein.

Prosjektet er et samarbeid Universitetet i Bergen og Divisjon psykisk helsevern ved Haukeland universitetssjukehus.

Det vil gå over tre år og de første psykosepasientene vil bli testet allerede i oktober. Kravet er at deltakerne er over 18 å og hører stemmer minst fem ganger i uken.

– Medisiner er fortsatt det beste vi har for dem som hører stemmer. Men vi vet at for en tredjedel av pasientene virker dette dårlig. Dermed kan denne behandlingsformen også være et alternativ for dem, sier Hirnstein.

Vil få det bedre

Behandlingen som gis i studien er gjort unna på en uke. Men forskerne ønsker å følge pasientene også etter det for å se om behandlingen virker i kort eller lang tid.

– For dem som hører stemmer er det et veldig stresselement i livet deres. Bare ved å dempe dem eller ta bort noe av dette vil kunne hjelpe dem til å få det bedre. Dessuten håper vi at denne form for behandling generelt vil gjøre at pasientene får det bedre, sier Hirnstein.

Publisert