Stoffet er 20 til 50 ganger sterkere enn heroin. To menn ble pågrepet i Bergen.

Kripos frykter overdosedødsfall landet rundt og advarer mot bruk etter narkoaksjon i Bergen.

Publisert Publisert

BESLAGET: Bildet viser beslag av 0,25 gram furanylfentanyl. Det tilsvarer 1500 til 2000 brukerdoser, ifølge Kripos. Foto: KRIPOS

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

15. februar ble en mann i 20-årene pågrepet av politiet i Bergen. Han er siktet for salg av et livsfarlig narkotisk stoff.

Mannen, som er født i 1990 og skal ha en tilknytning til rusmiljøet, har siden sittet varetektsfengslet. I tillegg er en fire år yngre mann pågrepet av politiet i Bergen. Også han er siktet for salg, men er ikke fengslet.

– Syntetisk, potent og farlig

Mandag går Kripos ut og advarer mot stoffet etter at de har fått svar på analyseprøver av beslaget.

– Prøvene viser at stoffet er furanylfentanyl, et syntetisk og svært potent stoff. Vi er kjent med at det har ført til overdosedødsfall i Norge og vil på det sterkeste advare mot det, sier politiadvokat Ole Kristian Bjørge i Kripos.

ADVARER: Kripos advarer mot et livsfarlig stoff etter en aksjon i Bergen. Foto: KRIPOS

– Det er tatt beslag i små mengder, men det kan gi mange doser og er svært farlig, uttaler Elisabeth Drange, senioringeniør i Kripos' seksjon for narkotikaanalyse, i en pressemelding.

Det mørke nettet

Kripos skriver i en pressemelding at furanylfentanyl er et syntetisk opioid, brukt som medisinsk narkosemiddel, og er 20 til 50 ganger sterkere enn heroin. Svært små mengder kan gi flere tusen doser, som hver utgjør en risiko for den som bruker det. Stoffet omsettes både i pulver og i flytende form, blant annet på nesesprayflasker.

Les også

Stoffet er 20 til 50 ganger sterkere enn heroin.

Bjørge ønsker ikke å gi for mange detaljer fra etterforskningen, men forteller at stoffet har vært solgt på det såkalte mørke nettet.

– Men denne aksjonen viser at vi har våre metoder, til tross for at de involverte gjør sitt ytterste for å skjule virksomheten, sier Bjørge.

Frykter bruk landet rundt

Han forteller at kommunikasjonen mellom kjøper og selger er kryptert og at betalingen skjer med såkalt bitcoin.

– På bakgrunn av etterforskningen har vi grunn til å tro at furanylfentanyl er spredd i rusmiljøer i Norge. I og med at salget har foregått på nett, kan det også ha nådd personer som ikke er tilknyttet noe etablert rusmiljø, både i Norge og utenlands, sier politiadvokaten.

Siktet for salg i flere år

Den ene siktede ble pågrepet i Hordaland i februar og sitter i varetekt. Etterforskningen vil fremover ta sikte på å kartlegge mengdene og omfanget av narkotikavirksomheten.

– Vi mener han har solgt narkotika over flere år, sier Bjørge.

Carl Christian Grythe Hoff er forsvarer for mannen som er fengslet. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Publisert