Venstre tok oljeavstand fra Høyre og Frp

Fullt stemmekaos på Venstres landsmøte da partiet vedtok radikalt nei til oljeleting. Partileder Trine Skei Grande tapte kampen mot Unge Venstre. - Dette setter norske arbeidsplasser i fare, svarer Terje Søviknes.

Publisert Publisert

TAPTE: Trine Skei Grande ville ha en rundere formulering rundt oljeleting, men Unge Venstre fikk med seg landsmøtet til å si kategorisk nei til mer oljeleting. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

  1. Leserne mener

Det handler om den såkalte 24. konsesjonsrunden. I midten av mars lyste oljeminister Terje Søviknes (Frp) ut konsesjoner for leting etter olje i 102 blokker i Norskehavet og Barentshavet. Selskaper kan nå søke på disse, og etter planen skal avtaler deles ut i løpet av høsten.

Venstre har allerede slått fast at de ikke vil samarbeide med noen som vil lete etter olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. På landsmøtet gikk Unge Venstre i bresjen for også å si nei til 24. konsesjonsrunden i programforslaget. Dette var flere skeptiske til, fordi det kunne vanskeliggjøre, om ikke umuliggjøre, samarbeid på borgerlig side.

– Vi skal ha en offensiv og enkel politikk. Vi skal holde oss unna de følsomme områdene, og ha strenge krav til oljenæringen. Men det blir for kategorisk å si absolutt nei til 24. konsesjonsrunde, sa Ola Elvestuen.

Skudd i blinde

Den absolutt høyeste applausen i debatten fikk imidlertid Unge Venstre-leder Tord Hustveit.

– Å la oljen ligge er den beste klimapolitikken. 24. konsesjonsrunde er et skudd i blinde, sa ungdomslederen.

Partileder Trine Skei Grande gikk selv på talerstolen og formante partifellene om ikke å skru til skruen for hardt og vedta at Venstre skal være absolutt imot 24. konsesjonsrunden.

– I programmet står det allerede at Venstre mener klimakonsekvensene skal vurderes i forbindelse med nye letelisenser. Det kan ikke tildeles om det ikke er klimamessig og miljømessig forsvarlig. Det er den opprinnelige formuleringen. Er det for dårlig?

Hustveit påpekte deretter at det allerede var for sent å vurdere disse momentene i forbindelse med den 24. konsesjonsrunden, siden denne allerede er lyst ut av Frp-statsråd Søviknes.

– Hvis vi ser på det høringsforslaget som er sendt ut i forbindelse med den konsesjonsrunden, så er ikke klima nevnt med ett eneste ord. Derfor må vi si tydelig nei til 24. konsesjonsrunde

Stemmekaos på møtet

Forslaget hans lød som følger: «Dette får konsekvenser for norsk petroleumspolitikk og Venstre vil stoppe utlysningen av flere letelisenser, og ikke gjennomføre en 24. konsesjonsrunde».

Det falt med den minst mulige marginen. 109 mot 108 stemmer, mens to avholdt fra å stemme.

Deretter stemte landsmøtet over en lignende formulering, hvor man kun foreslo å avvise 24.konsesjonsrunde. Dette fikk flertall, med 124 stemmer, og Unge Venstre gikk dermed seirende ut av tvekampen.

Hustveit var strålende fornøyd etter vedtaket.

– Landsmøtet lyttet til kunnskap og valgte å si nei til 24. konsesjonsrunde.

– Men Unge Venstres forslag ble moderert. Dere ønsket også et nei til nye lisenser. Hva betyr det?

-Det opprinnelige forslaget innebar at vi skulle være imot alle nye letelisenser. Det falt. Nå ble det vedtatt nei til kun 24. konsesjonsrunde.

FARLIG: Å si nei til ny oljeleting vil få store konsekvenser for norske arbeidsplasser, mener Terje Søviknes. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Farlig for arbeidsplasser

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) hilser ikke vedtaket velkomment. Han mener det å gi tilgang på nye leteareal er en av de tre hovedpilarene i regjeringens oljepolitikk.

– 24.runde er helt avgjørende for å skape langsiktig aktivitet på norsk sokkel. Etter at Johan Castberg i Barentshavet er bygd ut trenger vi nye store funn for å opprettholde arbeidsplasser i leverandørindustrien og verdiskapning for å sikre velferden vår.

Han mener den nye runden er spesielt viktig for arbeidsplasser i Nord-Norge, og peker på at 93 av de 102 nye blokkene er i Barentshavet.

– Venstres vedtak setter arbeidsplasser og fremtidig velferd i fare. Verden trenger mer energi, og i følge IEAs scenario for hvordan vi skal nå målene i Parisavtalen kommer olje og gass fortsatt til å utgjøre ca 40 prosent av verdens energimiks i 2050. Da blir det meningsløst at Norge, som har lavere CO2-utslipp fra vår oljeproduksjon enn snittet i resten, ikke skal utvinne olje og gass i fremtiden.

Ikke godt nok

En som imidlertid er fornøyd med vedtaket, er MDGs Rasmus Hansson. Han gratulerer landsmøtet med avgjørelsen.

– Dette er en seier for miljøgrasrota i Venstre og et fremskritt for Venstre som klimaparti. Det er gledelig og banebrytende at flere partier nå er enige i vår oljepolitikk, det gir oss miljøpartier større kraft.

Han mener det er beklagelig at Venstre-landsmøtet ikke gikk hele veien og sa ne til all oljeleting.

– Dermed kan Venstres vedtak fortsatt føre til at store nye oljefelt åpnes som vil gi store klimagassutslipp og global oppvarming. Neste skritt for Venstre må være å si tydelig nei til mer oljeleting, fordi norsk olje fører til global oppvarming og klimakrise.

Publisert