Foredrag med kvakksalverdømt «mirakelmann» avlyst

Da eieren av lokalet fant ut hvem det var som skulle holde foredrag om kosthold, avlyste hun hele opplegget.

Publisert Publisert

- KVAKKSALVER: Robert O. Young har bedt kreftpasienter om å slutte på konvensjonell kreftbehandling. - Han er en farlig mann, sier lege Pernille Nylehn. Foto: Jon Ingemundsen

  • Magnus Aamo Holte
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Amerikaneren Robert O. Young mener alt vi vet om menneskekroppen og medisin er feil, og at hans egne produkter kan kurere kreft, nevrologiske sykdommer og andre alvorlige lidelser.

I dag skulle Young tale til tilhengere og andre som er interessert i alternativ behandling i Bergen.

Det ble det ikke noe av. Huseier Agnete Kongevold Foss, som driver kostholdsvirksomheten Supersunn, avlyste like godt hele foredraget.

Hun hadde stilt sine lokaler til disposisjon for Young, men ombestemte seg da hun fant ut hva amerikaneren står for.

— Jeg skulle verken være arrangør eller vertinne, men ønsker likevel ikke å bli assosiert med Young. Vårt konsept er å kurse vanlige folk og personer med bestemte helseproblemer i å legge om til et bedre kosthold. Det Young driver med er noe helt annet, sier Foss.

Dermed ble det bomtur til Bergen for Robert O. Young, som i amerikansk rett er dømt som kvakksalver.

Rekrutterer «mikroskopister»

Youngs hovedprinsipp er at man kan oppdage skjevheter i syre/base-balansen i kroppen gjennom å se på en bloddråpe gjennom et mikroskop.

Ifølge Young har de fleste moderne mennesker for lav pH-verdi i kroppen, noe som gjør folk syke. Løsningen er å spise mer basisk mat og drikke, noe Young baserer sine kostholdsprodukter på.

Amerikanernes foretningsmodell går blant annet ut på å verve såkalte «mikroskopister», som får et to ukers kurs de må betale flere titalls tusen kroner for.

Opplegget har likhetstrekk med pyramidespill, hvor ververe får provisjon av inntektene som de under dem i hierarkiet får inn.

— Young er en kynisk sleiping som selger overprisede urter, sier Pernille Nylehn, som jobber som lege i Haugesund og er engasjert i den kritiske organisasjonen Skepsis.

Døde etter Oprah Winfrey-show

Hun omtaler de fleste produktene Young selger som ufarlige, bortsett fra et dråpeprodukt som inneholder lut og et blekemiddel som brukes i papirindustrien.

— Dette er forbudte stoffer, og veldig skummelt å få i seg.

I 2011 døde en 26 år gammel mann i Irland etter å ha gått på Youngs basiske diett og brukt flere av hans produkter.

Dødsfallet blir for tiden behandlet i irsk rettsvesen.

Nylehn mener imidlertid det verste er at Young har bedt flere kreftpasienter om å slutte på cellegift og ordinær behandling, og kun bruke hans produkter i steden.

— Kreft er ikke en sykdom i kroppsvevet. Kreft er en sykdom i kroppens væsker, uttalte Young da han gjestet Stavanger i 2010.

Han mener at en basisk diett vil generere krefter til å helbrede sykdommen.

— Robert O. Young en farlig mann fordi han bruker sin karisma til å få folk til å tro på dette, sier Nylehn.

I 2008 sto Kim Tinkham frem hos Oprah Winfrey og fortalte at hun hadde blitt kurert for brystkreft av Young.

To år senere var hun død, noe den kvakksalverdømte amerikaneren har nektet ansvar for.

— Hun er ikke den eneste. Flere personer har omkommet av blant annet brystkreft, fordi de kun har latt seg behandle utelukkende av disse kosttilskuddene, sier Nylehn.

Doktor på liksom

Robert O. Young omtales som «doktor» og «en av verdens beste forskere» av seg selv, sine tilhengere og arrangørene av hans kurs og foredrag.

Alle hans doktorgradstitler er imidlertid avlagt ved Claytion College of Natural Health, et amerikansk universitet som baserte seg på fjernstudier, aldri ble anerkjent av det amerikansk utdanningssystemet og som nå er nedlagt.

— Young har heller aldri publisert forskningsarbeid i noe seriøst tidsskrift. Han er falsk tvers gjennom, og har sine titler fra et postordreuniversitet, sier Nylehn.

- Mange gir gode tilbakemeldinger

Arrangøren av kveldens foredrag er importørbedriften Argendum. Salgsansvarlig Tore Geir Nilsen omtaler avlysningen av arrangement som trist.

Han sier at grossisten kun formidler kosttilskudd basert på grønnsaker til sine kunder i Norge.

— Vi er ikke medisinere og har ikke kompetanse til å ta stilling til hans filosofi. Det vi er opptatt av er at nordmenn bør få i seg med grønt, sier Nilsen.

Nilsen mener, som Young, at forholdet mellom syre og base i menneskekroppen er viktig for folks helsetilstand.

— I manges øyne er hans lære kontroversiell. Men mange kommer med gode tilbakemeldinger til oss og føler seg bedre etter å ha endret kostholdet til å bli mer basisk.

At produktene inneholder skadelige stoffer, er han uenig i.

— I dagens moderne samfunn er det mange mennesker som er for sure i kroppen. Men vi ønsker ikke at noen skal dra det til det ekstreme. De produktene vi selger inneholder rene og naturlige ingredienser, som blant annet enzymer, mineraler og vitaminer. Det er rett og slett bare et vanlig kosttilskudd, sier Nilsen.

Argendum markedsfører ikke produktene som mistenkes for å ha tatt livet av den 26 år gamle iren.

Det har ikke lyktes bt.no å komme i kontakt med Young i dag.

DØDE: I 2008 sto Kim Tinkham frem hos Oprah Winfrey og fortalte at hun hadde blitt kurert for brystkreft av Young. To år senere var hun død. Foto: Skjermdump: Youtube

LIKSOM-DOKTOR: Robert O. Young har tatt flere doktorgrader ved et nå nedlagt universitet i USA. Universitetet var basert på fjernstudier, og ble aldri godkjent av amerikanske myndigheter. Foto: Jon Ingemundsen

Publisert
BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug: – Jeg har gjort en stor feil

  2. To gjenger barket sammen på Nygårdshøyden

  3. Slik skal skolene i Bergen unngå smitte

  4. TV 2 skal diskutere fremtiden med Northug: – Dette er en alvorlig sak

  5. Mistet lappen etter å ha kjørt i 129km/t

  6. Hasjen erstattet sex, mat og venner for «Anne» (20). Til slutt turte hun ikke gå ut av leiligheten.