Vil ha bordell i Bergen

FpU og Unge Venstre vil at Bergen skal være et prøveprosjekt for lovlige bordeller.

GATEPROSTITUSJON: FpU og Unge Venstre mener lovlige bordeller kan sikre bedre forhold for selgere og kjøpere i sexindustrien, her på Strandkaien i Bergen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Det var denne artikkelen om det pressede miljøet i sexbransjen i Norge som fikk FpUs nestformann i Hordaland, Tristan Dupré, til å reagere. Nå vil FpU forsøke å få til et prøveprosjekt med lovlige bordeller i Bergen, med Unge Venstre på laget.

— Jeg håper Bergen kan bli en by der privat bordellvirksomhet tillates som en prøveordning. Hvis resultatet er at all sexhandel foregår på bordeller der myndighetene er sikre på at det ikke forekommer ulovligheter, da er vi i mål, sier Dupré.

Vil fjerne gateprostitusjonen

Tanken bak er å fjerne prostitusjonen fra gatene, og sørge for trygge forhold både for kjøper og selger i sexindustrien.

— Dette er en stor ideologisk sak. Om lovlige bordeller blir innført, vil først og fremst kvinnene få bedre kår i bransjen. Et lovlig bordell vil være et trygt sted for både kjøper og selger, uten bakmenn. Jeg tror gateprostitusjonen vil forsvinne helt, sier Dupré.

Les også

Slik brukte Sara og Mailinn 8. mars

FpU har delt tanken med Unge Høyre og Unge Venstre. Høyre har ikke gitt et konkret svar, men Unge Venstre støtter FpU.— Dette er FpUs initiativ, men jeg er helt enig i at vi må sende ut signaler for å illustrere hvordan sexkjøpforbudet ikke har fungert i Norge. Man kan ikke regulere seg bort fra et slikt marked og nekte lovlige forhold mellom to voksne mennesker. Hva gjelder bordeller, bør en ha åpning for lovlig virksomhet under streng offentlig regulering for å sikre at de prostituertes arbeidsforhold blir ivaretatt. Prostitusjon er lovlig i et liberalt samfunn, sier Sindre Horn, leder i Hordaland Unge Venstre.

- Forkastelig forslag

Leder i KrFU, Emil André Erstad, sier forslaget er forkastelig.

— Det virker som dette er et syn som finslipte liberalister i Unge Venstre og de blå partiene fronter, og det er ganske fjernt fra virkeligheten vi og folk flest lever i. Sånne saker skaper avstand mellom partiene. Jeg tror det er veldig få som ønsker at det skal komme bordell i Bergen - det er et forkastelig forslag.

Han mener det er feil vei å gå.

— Alle mennesker har et ukrenkelig menneskeverd med krav på respekt. De bør ikke gjøres til sexslaver i et horehus. I stedet bør vi heller hjelpe de kvinnene som sliter, og de som blir tvunget til prostitusjon. Ingen skal bli eid, påpeker Erstad.

Sterkt kritisk

Feministene er sterkt kritisktil utspillet fra de liberale ungdomspartiene.

–  De kan ikke hatatt inn over seg at menneskehandel er et gigantisk problem. Jeg vil anbefaledem å sjekke hvordan det er i Nederland. Der har man offentlige bordeller, menen dobbelt så stor illegal industri i tillegg. Lovlige bordeller vil gi oss mergateprostitusjon, ikke mindre, sier Gina Barstad (SV), vararepresentant påStortinget.

Barstad brukte sin appell foran500 fremmøtte 8. mars på Torgallmenningen til å hylle sexkjøpsloven.

–  Nå har vi i tre år jagethorekunder ved hjelp av sexkjøpsloven, en lov som startet på grasrota her iBergen, med disse fanene. Nå er loven truet igjen, og vi må kjempe for den, saBarstad.

Vil oppheve sexkjøpsforbudet

Horn i Unge Venstre mener at oppheving av sexkjøpsforbudet bør prioriteres.

— Det er ikke er tilstrekkelig å forby sexkjøp og tro at alt er løst. Det viktigste er å oppheve forbudet, slå ring om støttetiltak for prostituerte og og bruke politiressursene på kriminelle bakmenn. Deretter er regulerte bordeller en løsning, som kan gi innpass til hjelp og veier ut for dem som ønsker det, sier han.

Prøveprosjekt

— Vi vil først og fremst ha mulighet til å bevise at dette kan la seg gjøre, nettopp gjennom et prøveprosjekt. Jeg går ut i fra at alle ønsker forholdene skal bli bedre innen bransjen, og om andre ser at det blir gode resultater, håper vi at partier på venstresiden skal bli med. Det er jo litt interessant å se hvordan folk reagerer, forteller Dupré i FpU.

- Hvordan vil dere gå frem for å få til dette?

— Det er et godt spørsmål. Det handler først og fremst om å lodde stemningen i Bergen og Hordaland FrP, så ser vi hvor vi tar det derfra. Fremskrittspartiet har vært mot forbudet om sex-kjøp fra 2009, og vi håper at innføringen av lovlige bordeller vil etter hvert bli en akseptert sak som man vil være med å kjempe for, sier han.

Et statlig ansvar

Horn i Unge Venstre vil at det skal være en åpning for dette i norsk lov.

— Så må eventuelle initiativtakere se til at det blir det. Staten kunne tatt en aktiv rolle for å sikre rettighetene til en gruppe som må leve og jobbe i det skjulte, og som ikke får den hjelpen de burde. Da kan statlig regulerte bordeller være et godt tiltak, sier Horn i Unge Venstre.

- Men kan ikke dette samtidig øke etterspørselen etter seksuelle tjenester?

— Det kan hende, men det er ikke en problemstilling jeg legger til grunn for dette. Det er ikke statens ansvar å regulere seksualmoralen, men det er et statlig ansvar å ivareta rettighetene og sikkerheten til sine borgere, forteller han.

Bør bordeller tillates? Si din mening i kommentarfeltet!

Publisert: