Kontrollene var knyttet opp mot svart arbeid, brudd på skatteloven, utlendingsloven, serveringsloven og mathygiene, opplyser operasjonsleder Ole Jakob Malmo.

— På bakgrunn av funn som ble gjort, stengte politiet tre serveringssteder, opplyser Malmo.

De tre stedene er Ihlas Kebab i Olav Kyrres gate, Galleri Bryggen i Øvregaten og Selwa Kebab på Nedre Korskirkeallmenningen.

Plukket ut på mistanke

Gro Gaarder, leder for kontor for skjenkesaker i Bergen kommune, sier til BT at de har hatt denne typen målrettede kontroller i samarbeid med politiet, kemneren og Mattilsynet i ett års tid.

STENGT: Ihlas Kebab i Olav Kyrres gate.
ØYVIND LEFDAL EIDSVIK
STENGT: Galleri Bryggen i Øvregaten.
ØYVIND LEFDAL EIDSVIK

— De som blir kontrollert blir plukket ut når man mistenker at ikke alt er som det skal være, sier hun.

Gaarder forteller at stedet i Øvregaten rett og slett ikke hadde serveringsbevilling, og dermed ikke lov til å servere mat eller drikke.

Ved serveringsstedene i Olav Kyrres gate og på Nedre Korskirkeallmenningen hadde Skatt Vest kjøpt mat og drikke og betalt som vanlige kunder tidligere på dagen, og så kommet tilbake på kvelden for å se om kjøpene var slått inn i kassen.

— Og det har de ikke vært, noe som er brudd på bokføringsforskriften, sier Gaarder.

I tillegg ble det ved disse to stedene funnet personer som ikke jobbet der, men «bare hjalp til», uten at de hadde arbeidstillatelse, sier hun.

Kan bli stengt for godt

— Brudd på bokføringsforskriften er alvorlig, og bruk av svart arbeidskraft er alvorlig, sier Gaarder.

- Blir disse stedene stengt for godt?

— Det kan godt være. Nå har politiet stengt stedene i inntil syv dager, mens vi skal gå gjennom rapportene. Stedet i Øvregaten har jo ikke bevilling, så der har vi ikke noe å trekke tilbake. Når det gjelder de to andre vil vi nok suspendere serveringsbevillingen mens vi jobber videre med å trekke den helt tilbake, sier Gaarder.

Kommunen vil fortsette med denne typen kontroller utover høsten.

— Det er mange brudd på bokføringsforskriften der ute, og en del svart arbeid også, og sånn skal det ikke være, sier Gaarder.

Innehaver av Selwa Kebab, Abdul Ahmed, bekrefter at stedet er stengt. Han sier til BT at han ikke kjenner detaljene og må sette seg inn rapporten før han kan si noe mer, men at han vil jobbe for å beholde bevillingen.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med innehaverne av Galleri Bryggen og Ihlas Kebab.