Torsdag fikk Ulrikke og hundrevis av andre skoleelever testet smaksløkene sine da Vilvite åpnet Smakens uke.

Egentlig skulle hun sagt nam, umami , for umami betyr god smak på japansk og er regnet som den femte basissmaken. Smaksstoffene i proteiner fra kjøtt og alger gir umami. Som altså smaker riktig så ekkelt, ifølge sjetteklassingene fra Hordabø skole i Radøy, men som ifølge ekspertene er smaken som gir maten fylde.

I smakslaboratoriet på Vitensenteret går elevene fra post til post og smaker seg gjennom søte og sure drikker og piller i alle slags farger.

— Poenget er å gjøre elevene mer bevisst på at alt de putter i munnen har en smak, sier Cathrine Strøm Nøstvold, rådgiver ved Vilvite.

Tror på vekst

Vitensenteret håper i år å passere besøkstallet fra fjoråret. Til nå i år har 99.370 barn og voksne vært innom senteret, mot 100.527 i fjor. Godt besøk i høst gjør at markedssjef Anne Tove Koldal likevel tror sluttresultatet vil passerer fjorårets 116.301. Om lag en tredel kommer fra skoler og barnehager.

I løpet av Smakens uke skal rundt 1000 skoleelever få undervisning om mat og smak.

Smaken av eplesaft, for eksempel. Fagfolk fra Bioforsk i Ullensvang har tatt med kassevis av epler og en tradisjonell eplepresse til byen og skal uken igjennom demonstrere hvordan epler først males opp og deretter presses tomme for saft.

Som i Hardanger

— Slik gjøres det på eplegårdene i Hardanger også, sier Kristin Kvamm Lichtenfeld og pakker lag på lag med malte epler inn i strie og skrur platene sammen så saften pipler ut.

Smakens uke foregår i Vivites nye temautstilling «Velkommen til bords» som handler om mat, hva vi spiser og hvordan mat påvirker oss. Smakslaboratoriet holder åpent til 5. november, så også kommende helg blir det mulig å teste smaksløkene sine.

På umami, surt, salt, bittert og søtt.