— Det har vært fint å samles rundt Den blå steinen i dag. Den har jo fått en stor symbolverdi for oss etter 22. juli. Det var her folk samlet seg og la ned roser og minneord i dagene etter tragedien for tre år siden, sier fylkesleder i Hordaland AUF, Øystein Hassel.

AUF markerte treårsdagen for 22. juli med en intern minnemarkering først, før de dro til Den blå steinen klokken 12 i dag.

— Ved den interne minnemarkeringen var vi sammen bare oss i AUF, sier Hassel.

- Må ikke glemme

Av de 69 menneskene som ble drept på AUF sin sommerleir, var det fem fra Hordaland: Tore Eikeland, Tarald Kuven Mjelde, Monica Iselin Didriksen, Kevin Daae Berland og Silje Stamneshagen mistet livet på Utøya.

TENTE LYS: Både lys, roser og kort ble lagt ned ved Den blå steinen i dag.
Paul S. Amundsen
STERKE FØLELSER:Det var sterke følelser i sving da AUF-medlemmene markerte at det nå er gått tre år siden 22. juli Det var i alt fem personer fra Hordaland som mistet livet i Utøya-tragedien.
Paul S. Amundsen

— Det er mange unge AUF-ere som ikke var medlemmer da og som ikke kjente de av våre medlemmer som døde. Vi snakket om dem og fortalte dem om hvilke mennesker de var. Det er viktig ikke å glemme, sier Hassel.

Ved den åpne minnemarkeringen ved Den blå steinen ble det holdt ett minutts stillhet for de drepte. Deretter ble det lagt ned roser og tent lys. Også mange andre mennesker møtte opp for å delta på markeringen.

Ga ut roser

En av disse var Ingvei Kleppe.

— 22. juli kunne like godt skjedd i Bergen. Jeg ville møte opp i dag for å vise min støtte, sier hun.

I tillegg til å møte opp kjøpte også Kleppe en stor bukett roser.

— Jeg tenkte at det kanskje ikke er alle som har tenkt på å kjøpe rose, så jeg vil gi roser til dem, slik at de kan få legge dem ned ved Den blå steinen, sier Kleppe.

22. juli er blitt markert flere steder lokalt i Hordaland i dag. Ved minnesmerkene i Sund, Askøy og Osterøy blir det i dag holdt minnemarkeringer med ett minutts stillhet. I tillegg har AUF og Støttegruppen arrangert nasjonale markeringer på Utøya og Regjeringskvartalet.

- Mye grums

Askøy AUF og Ap arrangerer minnemarkering ved Vatnavatnet på Kleppestø klokken 17 i dag. Der skal fylkesleder Hassel holde tale.

— Der skal jeg snakke om de fem som vi mistet og hva tragedien på Utøya har gjort med oss. Vi må være obs på de verdiene som ble truet den dagen.

Hassel mener det ennå er et stort forbedringspotensial i det norske samfunn.

— Det ser man hver dag i kommentarfeltene på internett. Rasisme og hat florerer. Det er viktig å være på vakt. Vi må rette fokus mot hvilke holdninger vi har i samfunnet, ikke bare hvilken beredskap vi har.

TRE ÅR: Vel 20 AUF-medlemmer møtte opp tirsdag for å være med på treårsmarkeringen for 22. juli. I spissen går fylkesleder i AUF Hordaland, Øystein Hassel.
Paul S. Amundsen