Tidligere president Nicolas Sarkozy er så lite populær blant landets politiske elite at både venstre— og høyresiden vil gjøre hva som helst for å forhindre at den tidligere borgerlige regjeringslederen gjør comeback i fransk og europeisk politikk.

Det kommer frem i en ny politisk skandale som ryster Sarkozys eget konservative parti UMP, men også den indre kretsen rundt landets nåværende president, sosialisten François Hollande.

Anklager

Det er ikke hver dag at en ledende opposisjonspolitiker med ambisjoner om å bli president beskylder landets øverste embetsmann for å lyve. Det var imidlertid det François Fillon gjorde, da han i et TV-intervju søndag kveld kom med alvorlige anklager mot presidentpalassets generalsekretær, Jean-Pierre Jouyet.

Krangelen, som pryder alle de franske avisenes forsider nå til dags, skyldes en ny bok om Sarkozy, som to journalister fra avisen Le Monde ga ut forrige uke.

I boken forteller journalistene en oppsiktsvekkende historie om hvordan François Fillon - som representerer samme parti som Sarkozy - angivelig har forsøkt å få president François Hollandes hjelp til å hindre Sarkozy fra å gjøre politisk comeback.

Siden han i mai 2012 måtte avstå makten til sosialisten Hollande har Sarkozy hatt store juridiske problemer. Den tidligere mektige og fryktede Sarkozy er under etterforskning i flere forskjellige saker som omhandler blant annet anklager om nepotisme, og juks i forbindelse med finansieringen av partiet UMPs presidentvalgkamp i 2012.

Sarkozy avviser alt og mener han er offer for en politisk sammensvergelse, samtidig som han internt i sitt parti nå jobber for å vende tilbake som konservativ presidentkandidat ved neste valg, i 2017. Sarkozys ambisjoner er ikke populære, selv ikke i hans eget parti.

En farlig junifrokost

Flere av UMPs toppolitikere ser heller at den kontroversielle og skandaløse Nicolas Sarkozy holder seg utenfor presidentpalasset. Dette gjelder ikke minst de tidligere regjeringslederne François Fillon og Alain Juppé, som begge drømmer om å bli borgerlige presidentkandidater.

Le Mondes avsløringer faller som en bombe midt i den franske høyrefløyens interne strid om hvem som skal forsøke å gjenerobre presidentpalasset fra sosialistene.

Ifølge boken og avisens etterfølgende avsløringer brakte François Fillon fortrolige opplysninger om Sarkozys angivelige misbruk av UMPs pengekasse til presidentpalassets generalsekretær, Jean-Pierre Jouyet.

Ifølge Le Monde oppfordret Fillon til å få fortgang i påtalemyndighetens saker mot Sarkozy, for å få en rask domfellelse og dermed sette Sarkozy ut av spill.

— Jean-Pierre, er du klar over at hvis vi ikke handler raskt, så lar dere ham (Sarkozy, red.anm.) komme tilbake, skal Fillon angivelig ha spurt Jean-Pierre Jouyet, ifølge journalistene bak den nye boken.

Etter bokens offentliggjørelse i midten av forrige uke nektet Jouyet i flere dager å bekrefte uttalelsen. Samtidig har Fillon avvist på det kraftigste at samtalen noensinne har funnet sted. Han truet også med å gå til sak mot Le Monde for ærekrenkelser og injurier.

Justismord

Avisens journalister står imidlertid på sitt. De opplyste om at de om nødvendig kan bevise uttalelsene med lydopptak fra deres intervju med Jean-Pierre Jouyet.

Den opplysningen fikk Jouyet til å komme på teppet og bekrefte opplysningene. Søndag ettermiddag sier Jouyet i en pressemelding at samtalen med Fillon faktisk fant sted, og at den gjorde det under en frokost 24. juni.

— Jeg gjorde det klart at republikkens president ikke kan blande seg inn i juridiske prosedyrer, sier Jouyet.

Dermed bekrefter presidentpalassets sjef indirekte at François Fillon ba om hjelp til å begå justismord mot sin konservative rival, Nicolas Sarkozy.

Derfor anklager nå Fillon Jean-Pierre Jouyet for å være en løgner som misbruker sitt eget og presidentens embete til å splitte høyresiden, slik at Frankrikes sosialistiske president kan holde på makten.

Konflikten har utløst krav fra ledende høyrepolitikere om at presidentpalassets generalsekretær Jouyet går av, fordi han har snakket usant og endret sin forklaring.

Samtidig må François Fillon plutselig kjempe for å redde sin troverdighet som borgerlig presidentkandidat.

Dermed skader saken mest av alt Nicolas Sarkozys motstandere og rivaler på begge sider av politikken, selv om det er han som har stått anklaget for svindel.

— Nå kan Sarkozy påstå at hans største rival arbeider sammen med sosialistiske makthavere som vil gjøre alt for å hindre ham, skriver den venstreorienterte avisen Libération på lederplass.

— En slik gave fra oven kunne han ikke engang drømt om.