BT var med da bergenspolitiet kalte inn ekstra mannskap for å sørge for ro og orden i sentrumsgatene natt til søndag. Planen var klar. De som drakk på gaten, skulle bøtelegges.

Klokken 00.50 på Torgallmenningen kommer en kameratflokk. Tre av dem er ikke helt stødige på vei mot Vestre Torrgate, men humøret er topp. En av dem sjekker mobilen.

— E' klokken ti på ett. Hjelp, vi må jo drikke alkohol, sier han.

På Torgallmenningen står fem politibiler og 13 politifolk.

- En grunn til at vi er her

Kameratene går mot Håkonsgaten. Utenfor Fotballpuben er det stor stemning og høy partyfaktor. Unge står i kø for å komme inn. Mange av dem er i slutten av tenårene. Like bortenfor står folk i kø for å komme inn på Tidi og Brukbar.

En ung mann ble kjørt bort av politiet fra Håkonsgaten.
ATLE KAARSTAD

Lørdag sa advokat Arve Hæreide at han var provosert over hvor ofte Tidi ble kontrollert av kommunens skjenkekontrollører.

— Se deg rundt. Det er en grunn til at vi er her. Det er folk overalt, og det er tross alt biler i gatene. Vi er nødt til å ha patruljer her hver helg. Det betyr ikke at jeg ikke mener at dørvaktene her og andre steder gjør en god jobb. Uten dem hadde ikke byen sett ut, og det skal lite til for at det blir bråk, sier Bengt Angeltvedt, leder for patruljeseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon.

110 oppdrag

Rundt ham er det flere hundre unge mennesker. Noen er godt bedugget, men de fleste klarer seg fint.

BTs utsendte går inn på Fotballpuben, men stanses av vakten.

— «Er formen bra?»

Vi slipper inn. Der det hett, og folk danser. Stemningen er upåklagelig, og det dogger på brillene. Utenfor fortsetter gatefesten, men politiet er ikke skremt.

— Dette ser bra ut, men jeg har ikke den fulle oversikten. Du må nesten snakke med operasjonsleder, sier Angeltvedt..

— Natten har vært travel. Vi har hatt 110 oppdrag i distriktet, sier Preben Wallestad, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

I håndjern

En ung mann og kvinne kommer nedover fra Nygårdshøyden. De hopper på hverandre og ender liggende i Håkonsgaten mens en bil kommer mot dem.

— Eg skal skjerpe meg. Beklager, sier den unge mannen til politiet.

En annen blir tatt av politiet og påsatt håndjern.

— Han var hissig og kom med noen gloser til meg, men jeg anmelder ham ikke. Vi kjørte ham hjem, og han slipper unna uten forelegg, sier Angeltvedt.

- Verd hver krone

To 19-åringer fra Loddefjord er glade for at politiet er på plass. De synes det er tryggere. Mennene har drukket godt, men klarer seg fint.

— Det koster å gå på byen, så vi hiver innpå på vorspiel. Jeg har drukket åtte pils, noen drinker og noen shots. Så ble det 3-4 øl på byen. Det koster, sier den ene av dem.

De forteller at det går en 1000-lapp for å ta seg ut en lørdag.

— Men det er verd hver krone. Vi spanderer gjerne en drink på damene, men de pleier å stikke når de har fått glasset. Nei, det er på tide å gå hjem.

- Når måkene lander

Åtte personer ble bøtelagt for drikking på offentlig sted i løpet av natten, noe som koster hver av dem 2500 kroner. To må betale for urinering på offentlig sted. Her er det nesten dobbel sats.

På tampen blir det ampert. En mann ligger i gaten utenfor Godt Brød klokken 02.50. Det er uklart hva som har skjedd, men trolig har han blitt slått ned. Han kjøres bort i ambulanse.

Politiet bryter inn mot flere andre og hindrer at det blir slåsskamper. Klokken 02.49 skubber en mann en jente i Vestre Torggate. Hun faller og plutselig eksploderer det. Flere menn er i aksjon. Politifolkene rydder opp på sekunder. Omtrent samtidig pågripes en mann på Torgallmenningen. Politiet tar ham fordi det kommer melding om at han slo og dyttet en jente i Torggaten.

«Politivold, politivold, politivold», skriker han mens han bæres inn i politibilen.

— På vei mot arresten glemte han seg. Da skrek han vold mot politiet, sier operasjonsleder Morten Kronen.

TAFSING: Det ble nesten slåsskamp mellom to menn i Vestre Torggate etter at en mann skal ha vært ufin med en kvinne ved 03.15-tiden.
ATLE KAARSTAD

— Det er det vanlige. Menn som tafser på kvinner, så reagerer en og det er i gang, sier Bengt Angeltvedt.

Klokken 03.30 begynner byen å tømmes for folk. Men på Torget står en herre i dress og slår lens i et smau. Han er rasende på politiet og kaller dem for søppel. Politiet vurderer å anmelde ham for sjikane.

— Jeg pleier å si at når måkene lander på Torgallmenningen for å spise hamburgere, da er festen over, sier Bengt Angeltvedt.

Selv om politifolkene har hatt mye å gjøre, er han fornøyd med natten.

— Men vi er nødt til å være ute. Hvis ikke blir det det rene vanvidd.