- Tett oppfølging viktig

Utdanningsforbundet mener det er på tide at det kommer krav om antall lærere i skolen.

ORDEN I KAOS: Det er trangt om plassen når 42 sko eller støvler, 21 jakker eller parkdresser skal av og på i klasse 1Bs garderobe. Magnus Tvedt Misje (fra v.), Safiya Nora Belcaid, Alexander Andre Qvam, Viktoria Kardos Hovland kler på seg selv. Foto: ODD E. NERBØ

  • Camilla Aadland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Vi tror at tett oppfølging faktisk betyr noe. Det er viktig at elevene blir sett og fanget opp fort i en læringssituasjon. Da slipper de å sitte der og kjede seg fordi de ikke skjønner noe. Å ha flere lærere som kan se elevene er viktig, sier 1. nestleder Haldis Holst i Utdanningsforbundet.

Opp til skolen

Les også

[No available link text]

Bergens Tidende skrev i går at Kunnskapsdepartementet vil stille krav til hvor mange elever det skal være pr. lærer. Flere ulike modeller er sendt på høring. En stiller krav til antall lærere på hver skole, mens en annen stiller krav til gjennomsnittlig lærertetthet i kommunen.Holst understreker at det ikke er snakk om å regulere hvor store klasser skolene skal ha.

— Man kan få inntrykk av at dette skal regulere gruppestørrelsen i undervisningen, men det skal det ikke. Dette er en bestemmelse som sier noe om minimum antall lærere skolen skal disponere til undervisningsarbeid. Skolen må selv vurdere hva som gir best forhold for elevene, sier hun.

Bra for de svakeste

Professor i pedagogikk, Thomas Nordahl, viste i går til at det å redusere klassestørrelse er et tiltak som har begrenset effekt på elevers læring.

— Forskningen strides om hvor stor effekt gruppestørrelse har på læring. Men det er vanskelig å måle effekten. Det er ikke opplagt at alle lærer bedre hvis gruppen er mindre, men en ser at de svakeste elevene og de yngste profitterer på mindre grupper. Det å få tettere oppfølging av lærer kan også forebygge frafall i skolen, mener Holst.

Både tidligere skolebyråd i Bergen, Filip Rygg, og KS er negative til at det skal komme krav om lærertetthet. De frykter forslaget vil føre til økt statlig detaljstyring av kommunene.

— Jeg blir bekymret hvis de synes kravet om lærerressurs er så stort at det hindrer lokalt selvstyre. Det er snakk om en minimumsressurs, og kommunene har stort handlingsrom utover det. Dette vil bare innskrenke den lokale handlefriheten dersom de selv hadde ønsket å bruke mindre lærerressurser på undervisning, sier hun.

Hvor mange elever kan en lærer ha? Si din mening under!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Familien har fått nok: – Vi flytter ene og alene på grunn av skoleveien

En far knuger hånden til datteren idet de krysser veien. En håndfull eldre barn sykler forbi i rasende fart.

Mest lest akkurat nå

  1. Helikopter har styrtet i Telemark

  2. Mann målt til 130 km/t i E39-tunnel

  3. Her er Lauritz på jobb­intervju. Han må bevise at han tåler blod­slitet på museet.

  4. Mann til sjukehus etter ulykke i Nordfjord

  5. Hege gikk ned elleve kilo med sukker­kutt. Her er fire ting du kanskje ikke visste om sukker.

  6. «Bygde-homo»: – Eg trur Pride verkar mot si hensikt