Sier nei til tatovering av barn

Kunstner og tatovør Marcello Cordova reagerer kraftig på at 14-åringer får lov av foreldre til å tatovere seg.

Publisert Publisert

SKJULE: Her holder kunstner og tatovør Marcello Cordova på med å gjøre om tatoveringen til Espen Eriksen på Bergen Ink Senter. - Jeg trodde det sto vannmann, men det viste seg at det sto noe helt annet. Nå vil jeg ha den vekk, sier Eriksen. Foto: ALEXANDER WORREN

  • Marianne Nilsen
  • Camilla Ahamath
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Klokken har akkurat passert 14.00. På Bergen Ink Senter i C. Sundts gate sitter Espen Eriksen (29) i en svart skinnstol. I dag skal han endelig gjøre om en tatovering som han tok da han var 18 år gammel.

— Jeg tok den da jeg var ung og dum, sier han og peker på noen kinesiske tegn. Jeg trodde det sto vannmann, men det viste seg at det sto noe helt annet. Nå vil jeg ha den vekk, sier Eriksen.

Eriksen har allerede gjort om en tatovering som han også tok da han var 18 år. Og har enda en tatovering han vil endre på når han er ferdig med den han begynner på i dag.

— Jeg tok de rett og slett da jeg var ung og dum. Noe jeg angrer veldig på i dag, fortsetter han.

14-åringer vil ha tatovering

Kunstner og tatovør Marcello Cordova legger en tegning over tatoveringen til 29-åringen for å vise hvordan det vil bli seende ut når den er ferdig.

— Dette blir bra. Jeg har vært innom Marcello flere ganger for å finne den rette tatoveringen, sier han.

Mens han sitter i stolen, forteller Marcello om 14-åringer som oppsøker tatoveringsstudioet for å få seg en tatovering.

— Det er i gjennomsnitt fem 14-åringer her hver uke som kommer og vil ha en tatovering. De har også med tillatelse fra foreldrene, fortelle Marcello Cordova.

Han er tydelig oppgitt og reagerer kraftig på at foreldrene gir tillatelse til dette. Han understreker også at ingen seriøse tatoveringsstudioer i Norge tatoverer personer under 18 år.

— Det er mishandling og jeg synes det kan sammenlignes med overgrep. Jeg lurer på hva som foregår i hodet på disse foreldrene som tillater dette. Og når vi forteller dem at de må komme tilbake om fire år, er det mange som tar til tårene.

— 14-åringer bør ikke tatovere seg. Det kommer til å angre. Jeg har angret lenge på denne, sier Eriksen og peker på høyre overarm. Og den tok jeg da jeg var 18 år. Kroppen er jo heller ikke ferdig utviklet.

Les også

[No available link text]

Vil ha 18-årsgrense

Cordova mener tiden er inne for å få en lovfestet 18 års grense i Norge. Du må blant annet være 18 år for å tatovere deg i både Sverige og Danmark.

— At 14-åringer tatoverer seg er etter norsk lovgivning helt akseptabelt, noe det ikke bør være, sier Cordova.

Formannen i Norsk Tattoo Union (NTU), Per Erik Dahlman, er ikke overrasket og forteller at bransjeorganisasjonen har vært i kontakt med Helsedirektoratet og Barneombudet for å få innført 18 års grense for tatovering.

— Vi synes den nedre grensen for å ta tatovering i Norge bør være 18 år og vi har også foreslått å lovfeste denne aldersgrensen. Alle medlemmene hos oss forplikter seg til å ha 18 års aldersgrense, sier Dahlman.

Han synes 14-åringer er alt for unge til å få tatovering.

— Vi synes selv 18-åringer er for unge. Det burde vært 25 års aldersgrense, sier han.

Tatovering i konfirmasjonsgave

Dahlman har selv fått henvendelser fra foreldre som ønsker å gi tatovering til barna i konfirmasjonsgave.

— Det er ikke aktuelt hos oss. Ikke bare skal de ta vare på tatoveringen og det åpne såret, men når de er så unge skal de ofte ha tatovering på grunn av press fra trender og venner, sier han.

Han forteller at de under 18 år ofte ønsker seg mindre tatoveringer som stjerner, navnet sitt eller tatoveringer som store forbilder har.

— Jeg har også hørt om foreldre som kjøper tatoveringssett til sine 15-åringer via nettet slik at de kan leke seg med dette hjemme. Det er virkelig skummelt. Dette er billig og dårlig materiale og det står ingenting om hvor viktig hygiene er, sier han.

NTU jobber også for å få en regulering på dette.

— Det er ikke lett, men vi gir ikke opp. Vi er i stadig dialog med Helsedirektoratet og Barneombudet om disse sakene, men det tar tid å gjøre lovendringer. Det eneste som står i forskriften nå er at tatoveringsstedet skal være godkjent.

Barneombudet jobber med saken

Fylkeslege i Hordaland, Helga Arianson, mener det bør være en lovfestet aldersgrense på 18 år for å ta tatovering i Norge.

— Dette er et inngrep i kroppen som ikke kan reverseres og det er viktig at dette ikke gjøres før personen er voksen. Det er derfor svært fornuftig med en aldersgrense på 18 år, sier Arianson.

Hun tror likevel ikke den medisinske risikoen for å ta tatovering er veldig stor.

— Det kan fremkalle allergi og det er en viss infeksjonsrisiko.

Seniorrådgiver i Barneombudet, Tone Viljugrein, forteller at de jobber med saken.

— Det er ikke lovfestet 18 års grense i dag og vi vet at det er noe miljøet selv er opptatt av. Vi ser helt klart problemstillingen og har så smått begynt å jobbe med dette i år. Men vi har ennå ikke tatt stilling til hva vi mener og vil fortsette arbeidet til neste år, sier Tone Viljugrein.

OPPGITT: Kunstner og tatovør Marcello Cordova ved Bergen Ink Senter, synes det er ille at 14åringer får tilatelse til å tatovere sg av foreldrene. Nå vil han ha lovfestet 18 års grense i Norge. Foto: ALEXANDER WORREN

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Mann (19) siktet for drap – vil akseptere fengsling

  2. Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

  3. Lærer ved videregående skole smittet - 22 i karantene

  4. Branns trener om islendingen: – Det var «pure class»

  5. Brann mener de ble snytt for minst én straffe. Her er dommerens forklaring.

  6. Hytten er 15 minutter hjemmefra: – Veien er kort, men jeg har følelsen av å være langt til fjells