Henry (28) fra Bergendøde i Titanic-forliset

Egentlig skulle Henry Olsen reist fra Bergen til USA i starten av april med et emigrantskip. Tilfeldigheter og uflaks plasserte imidlertid 28-åringen om bord på Titanic.

TOK HYRE I USA: I 1909 giftet Henry Olsen seg i Bergen med Larsine «Sina» Nilsen. Henry skulle til USA for å mønstre på bergensdamperen DS «Edda». Ekteparet fikk to barn.
1500 DØDE: Denne helgen er det 100 år siden Titanic forliste. Av de rundt 1500 som omkom, var 22 nordmenn.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

«Din Sina», står det inngravert på gullringen redningsmannskapene fant på liket av Henry Olsen (28) fra Bergen.

28 år gammel endte han sine dager i det iskalde Nord-Atlanteren, etter at Titanic kolliderte med et isfjell rundt 23:40 søndag 14. april 1912. Olsen var en av fire bergensere som befant seg om bord på Titanic den skjebnesvangre natten for hundre år siden. I tillegg til Olsen, skulle sjømennene Albert Andersen og Albert Moss mønstre på skip eid av Bergens-rederier i USA, siden hyrene var høyere enn i Norge.

Les også

Albert Moss var bergenseren som overlevde «Titanic»

— Både Olsen og Andersen skulle mønstre på bergensdamperen DS «Edda» i New York, sier Titanic-ekspert Per Kristian Sebak, som nylig har tatt doktorgrad i historie ved Universitetet i Bergen.

Han har tidligere skrevet bok om hvordan det gikk med de norske passasjerene på Titanic, og er nå aktuell med boken «Titanic – Historie, myte, litteratur og film» sammen med Oslo-professor Jakob Lothe.

Skjebnesvanger kullstreik

I ung alder dro Henry Olsen til sjøs og fikk hyre i på norsk kystfart. I 1909 giftet han seg i Bergen med Larsine, og de fikk to barn sammen.

1. april 1912 løste han billett hos American Lines´ agent i Bergen, og fikk sammen med Albert Andersen og en kollega plass på emigrantskipet «Philadelphia».

IDENTIFISERT: Dette dokumentet beskriver hva Henry Olsen hadde på seg da han ble funnet. Verdigjenstandene hans ble sendt til en adresse Vestre Holbergsallmenningen.

Skjebnen var imidlertid ikke på den unge sjømannens side. På grunn av en stor kullstreik i England, var det bare Titanic som hadde nok kull til overfarten.— Dermed ble Henry Olsen og Albert Andersen booket om til Titanic, i tillegg til fire andre nordmenn, forteller Sebak.

Kun to overlevde den skjebnesvangre ombookingen.

- Meget fin båt

Å få reise med verdens største skip på hennes jomfrutur, var imidlertid så stor stas at det ikke gjorde noe med litt ekstra dødtid i England. Olsen skriver på et postkort fra Southampton:

«Kjære Sina. Ja, hit kom vi, men ikke lengre. Alle båtene er lagt opp på grunn av kullstreiken. Den første går herfra på onsdag, og det er den du ser på andre siden [av postkortet, journ.anm.]. Her er det nydelig fint sommervær, så det er noe helt annet enn i Bergen. Kjærlig hilsen din Henry».

Få dager senere skriver han:

«Kjære Sina. På vei til New York. En meget fin båt og reise med, kan en tro. Kommer antagelig til New York neste tirsdag. Hils alle der hjemme. Kjærligst din Henry».

Det var det siste Larsine hørte fra sin ektemann.

16. april hadde hun et ærend på posthuset i Bergen. Da fikk hun høre at Titanic hadde støtt på et isfjell.

Innsamlingsaksjon i Bergen

Titanics forlis fikk stor oppmerksomhet i verdenspressen, også i Norge. 27. april oppfordret Bergens Tidende leserne om å hjelpe de tre enkene i Bergen gjennom en innsamlingsaksjon.

— Den 4. mai ble det arrangert en underholdningskveld i Haandværks- og Industriforeningen, hvor det ble samlet inn 180 kr til enkene, sier Sebak.

Først halvannen uke etter forliset ble Henry Olsen funnet drivende i havet utenfor Newfoundland. Den unge sjømannen fikk en våt grav.

I sin blå dress og grønne skjorte ble han senket i Atlanterhavet.

Lørdag klokken 14:00 arrangerer Bergen Sjøfartsmuseum en gratis miniutstilling til minne om de fire bergenserne som var om bord på Titanic. Blant annet vil Dag Bertelsen fortelle om sin bestefar, sjømannen Albert Moss, som overlevde Titanic og to verdenskriger. Forfatterne Jakob Lothe og Per Kristian vil også foredra om hvordan Titanics forlis utspilte seg.

MISTET FAR OG EKTEMANN: Henry Olsen (28) etterlot seg konen Larsine "Sina" Olsen og døtrene Mathilse og Solveig. Bildet er tatt sommeren 1912.
Publisert: