Her er mannen bak krigsmeldingene

Øystein Hellesøe Brekke twitrer andre verdenskrig på Vestlandet i sanntid.

Publisert Publisert

DIREKTE: Øystein Hellesøe Brekke oppdaterer Twitter-kontoen sin etter hvert som krigen skrider fram i Hordaland. Foto: FAKSIMILE

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

9. april, 17:00: «Luftvernnemnda på Voss oppmodar barn og unge om å forlata Vossevangen.»

Slik lyder én av mange meldinger fra Twitter-brukeren «WW2 Voss 1940» 9. april, dagen da andre verdenskrig kom til Norge.

Bak krigsmeldingene står Øystein Hellesøe Brekke (34) fra Voss.

Med en mastergrad i historie og mye krigshistorie i familien, ble han inspirert av Twitter-brukeren «WW2 Tweets from 1940», som har satt seg fore å dekke hele andre verdenskrig på mikrobloggsamfunnet.

Målet til Hellesøe Brekke er å dekke andre verdenskrig på Voss og i Hordaland, helt fra før invasjonen og frem til kampene på har forflyttet seg videre.

Twitret siden februar

Selv om den store oppmerksomheten rundt twitringen hans først kom 9. april, har han holdt på siden slutten av februar. I snitt har han postet rundt én tweet om dagen, men 9. april har det blitt rundt 20. — Jeg måtte få det i gang og få opp interessen før 9. april kom, forklarer han til bt.no.

Arvet krigshistorie

Selv er han ganske ny på Twitter, og noe av det første han så på nettstedet var oppdateringene til «WW2 Tweets from 1940». Nesten samtidig arvet han bilder og annen historisk informasjon fra krigen på Vestlandet.

— Blant annet fikk jeg bilder fra bombingen på Voss. I tillegg arvet jeg en bygdebok for stedet. Det begynte med at jeg leste gjennom den og skrev ned enkelthendelser dato for dato. Da jeg så at det var nok til en kontinuerlig meldingsstrøm på Twitter, begynte jeg å legge ut.

Han forteller at hans far bodde på Vossevangen i et hus som ble bombet under krigen, i tillegg til at hans egen onkel deltok i kampene.

- Lite tidkrevende

Hellesøe Brekke, som til daglig jobber som tekster i TV2, har allerede alle hendelsene han skal twitre om klare. Ifølge ham tar ikke prosjektet mye tid.

— Det går fort å skrive en twitter-melding. Jeg skriver jo bare ned ting jeg selv ville lest av ren interesse uansett.

- Når er du ferdig?

— Jeg slutter når kampene her er over. Den som vil vite hva som skjer får følge med og se.

Publisert