En av landets dyreste saker

Politiet brukte over 11 millioner kroner på etterforskningen etter at Dung Tran Larsen (22) forsvant. Fortsatt står saken uløst.

Publisert Publisert

MINIUBÅT: Politiet satte i 2008 ut en miniubåt i Ulveset-vannet. Dykkere fra Bergen brannvesen gjorde søk både i ferskvann og i sjøen. ARKIVFOTO: Rune Berentsen

  • Gordon Andersen
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

-At Dung ikke er funnet, har aldri stått på penger. Politimesteren åpnet lommeboken bare det vi holdt på med var fornuftig, sier politiinspektør Tore Salvesen.

Bruk av båter og gravemaskiner, innkjøp av dyrt datautstyr, tur til Vietnam, grisebrenning i Rådalen og graving på diverse avfallsplasser, var noe av det politiet gjorde for å finne Dung. Til tross for stor innsats, så står fortsatt Dung-saken uløst. Ikke noe lik er funnet, og politiet har ikke klart å bevise at det har skjedd et drap.

— Vi brukte veldig mye ressurser på Dung-saken i forhold til sammenliknbare saker. Jeg tror nok Dung-saken ender opp som en av de dyreste drapssakene i landet, sier Salvesen.

Til sammenligning viser tall TV 2 fikk ut i 2002 at trippeldrapet på Orderud-gård kostet politiet ca. 14 millioner kroner.

Slått med hammer

En annen lignende sak er drapet på Ann Helen Karlsen fra Stavanger.

Hun forsvant i 2005, og politiet sto uten spor, før eks-konen til 39-åringen som nå er dømt for drapet gikk til politiet i 2008. Hun fortalte at hun hadde sett eks-mannen slå Karlsen med en hammer og deretter ha kvalt henne. Liket ble aldri funnet, og det ble aldri funnet noen tekniske beviser.

— Jeg har ikke regnet på hvor mange årsverk som har gått med til denne saken, men det er veldig mye. Jeg vil anslå at vi har brukt rundt to millioner på å lete etter et lik og 260.000 kroner på reiser i selve etterforskningen, sier politiinspektør Ernst Rossebø hos Stavanger-politiet.

Han synes summen Laksevåg-politiet har brukt på Dung-saken ikke høres urimelig ut, saken tatt i betraktning.

Andre saker samlet støv

I regnestykket til Laksevåg-politiet er antall årsverk tatt med. Dette er lønninger til politifolk som uansett hadde fått fast lønn fra politiet i perioden.

— Jeg mener dette er reelle kostnader fordi politifolkene var bundet opp til en drapsetterforskning, noe som gikk ut over annet politiarbeid, sier Salvesen.

Han legger ikke skjul på at Dung-etterforskningen førte til at dokumentene i andre saker ble liggende og gulne i kontorskuffene med strikken på.

— Vi etterforsket saker med kjent gjerningsmann, men i de sakene hvor gjerningsmannen var ukjent, hadde vi stort sett ikke mulighet til å gjøre noe, selv om vi hadde tekniske spor å gå etter, sier Salvesen.

Har gitt erfaring

Selv om Dung ikke er funnet, mener Salvesen at politiet uansett har fått noe igjen for pengene.

— Det er utvilsomt at etterforskningen i en så stor sak ga oss verdifull erfaring. Det merket vi etter drapet på Lyderhorn i oktober. Vi er blitt flinkere til å gjøre de rette tingene på et tidlig tidspunkt, sier Salvesen.

Lyderhornsaken vil til sammenligning koste 250.000 kroner. Da er også årsverkene regnet med.

Drapssaken mot Dung Tran Larsens svigerfamilie er henlagt, men Salvesen sier at saken fortsatt diskuteres så å si daglig på politistasjonen.

— Vi kommer til å gå gjennom prosjekt for prosjekt for å se om det er noe vi kan ha oversett. Dersom det skulle dukke opp nye opplysninger i saken, så er vi klare til å etterforske, sier Salvesen.

Håper levningene blir funnet

Dung Tran Larsens svigerfamilie har et håp om at levningene til Dung skal dukke opp på ett eller annet tidspunkt.

— Det dukker jo opp saker i media fra tid til annen om levninger som er både 15 og 20 år gamle. Ektemannen håper at dette også skal skje i Dung-saken, sier Frode Skogvold, talsmann for familien i Krabbedalen.

Skogvold sier familien synes politiet har gjort en formidabel innsats i etterforskningen.

— Tidlig ga vi en liste til politiet over ting vi ønsket utført. Alt det har politiet gjort. I ettertid føler vi at det har vært lite informasjon om hvor omfattende overvåkingen av familien har vært, sier Skogvold.

— Hva er årsaken til at familien er blitt oppfattet som lite samarbeidsvillige med politiet. De har for eksempel vært vanskelige å få i avhør?

— Årsaken er kort og godt den starten etterforskningen fikk med alle de journalistene som sto helt inne i innkjørselen den dagen familien ble pågrepet. Dette ble en veldig dårlig start som preget forholdet til politiet, sier Skogvold.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Dung-søk i tunneler blir avlyst

  2. Vil søke etter Dung i tunnel

  3. Krever betaling for Dung-bilder

  4. Krever 240.000 fra datterens mann

  5. Dung-saken er henlagt

  6. Nytt søk etter Dung

  7. Klær kan bidra til identifikasjon

  8. Dung-saken henlegges

PRISLAPP: Dette kostet etterforskningen av Dung Trang Larsen. GRAFIKK: Eir Stegane

BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN