- Må gi et svar nå!

Arbeiderpartiet krever at byrådet øyeblikkelig legger frem en plan for å redde forholdene på Damsgård skole.

Publisert Publisert

VIL HA SVAR: Pål Hafstad Thorsen (Ap) vil vite hvordan byrådet har tenkt å løse inneklimaproblemet på Damsgård skole. Foto: TOR HØVIK (ARKIV)

På Damsgård skole har muggsopp lenge vært et problem. Allerede i 2008 ble det påpekt «høye konsentrasjoner av muggsoppsporer» i en rapport fra Cytox.

Samme år sto Tomas Moltu (KrF), som den gang var skolebyråd, på skoleplassen og lovet jublende elever at skolen skulle pusses opp. Noe arbeid ble gjort

I april i fjor ble det omfattende skoleforfallet i Bergen avdekket. En tilstandsrapport viste at Damsgård skole var blant de elleve verst stilte skolene. Den har ikke vært godkjent av helsevernmyndighetene på lang tid.

Må fikses omgående

Onsdag ettermiddag kan BT fortelle at en ny tilsynsrapport slakter tilstanden på skolen. 7 omfattende avvik og en rekke alvorlige merknader er resultatet etter tilsynet i januar (se faktaboks på siden).

Les også

Bekymret mor: - Hva var det vi sa?

Les også

Slakter skoletilstand

Skolen har fått én ukes frist til å komme med tilbakemelding, og avvikene skal være lukket innen 15. april. Hvis ikke risikerer skolen stenging.

Leder av oppvekstkomiteen i Bergen bystyre, Pål Hafstad Thorsen (Ap), sier de nylig var på besøk på Damsgård skole.

— Da møtte vi rektor og lærere som sa tilstanden var kritisk for skolen, og de trengte et klart svar for hva som skulle skje.

Han har også fått henvendelser fra bekymrede foreldre, og viser til saken i BT tidligere i uken hvor FAU-nestleder Ann Kristin Ramstrøm kritiserte skoleledelsen i Bergen. Datteren hennes har utviklet astma etter hun begynte på skolen.

Har stilt spørsmål

Thorsen sier han har fremmet spørsmål i komiteen og bedt om statusoppdatering.

— Det eneste svaret vi som folkevalgte får er at de ikke har noe nytt å melde utover hva som står på nettsidene.

Komitelederen vil ta saken opp i neste møte kommende onsdag.

— Jeg håper byrådet har bedre svar å komme med da, for det de har kommet med tidligere har vært uten mål og mening.

Han overraskes ikke over hvor klare etat for helsetjenester er i tilsynsrapporten.

— Jeg tror Damsgård skole har havnet litt i skyggen av en del andre skoler som har blitt stengt eller fått stengt klasserom på grunn av tilstanden. Derfor har de ikke blitt prioritert. Men nå er det så alvorlig at kommunen må finne en løsning, og svar må de komme med i løpet av én uke.

- Har frist til 15. april

Finansbyråd Liv Røssland (Frp) sier til BT at etat for eiendom mottok rapporten fra etat fra helsetjenester i går, og at strakstiltakene i rapporten skalgjøres innen 15. april.

— Det er allerede gjennomført endel strakstiltak på skolen, blant annet ble det drenert rundt hele skolensommeren og høsten 2012 for å få bukt med fuktproblemer. Nye muggsoppmålingerble foretatt ved skolen i går, og vi venter nå på resultatene, sier Røssland.

Alle de pålagte strakstiltakenekan og skal så langt som mulig kunne rettes innen den fristen etat forhelsetjenester har satt, ifølge byråden.

— Skolen skal etter planengjennomgå en total innvendig rehabilitering med noe nybygg. Det pågår i dissedager et arbeid der det utredes hvilke alternativer som er mulig for å sikre enbest mulig skole for elevene. Det må gjøres avklaringer blant annet medantikvariske myndigheter, byggesaksmyndigheter og samferdselsmyndigheter før byrådetkan legge fram en sak om Damsgård skole til politisk behandling. Etathelsetjenester vil få en tidfestet framdriftsplan om dette arbeidet innen15. april, sier Røssland.

Publisert