Bergen YMCA Hostel, som drives av foreningen der Gråbræk er leder, ligger på Nedre Korskirkeallmenning midt i Bergen sentrum.

Politiet vil ikke gå inn på omstendighetene rundt det angivelige overgrepet — eller forholdet mellom den 18 år gamle kvinnen og den anmeldte mannen i 20-årene.

- Forferdelig

- Slike saker er forferdelige uansett hvor de skjer, sier Bjarne Gråbræk.

I alle år har vi praktisert kjønnsblandede rom, uten at vi har opplevd alvorlige episoder av denne art

Bjarne Gråbræk, daglig leder KFUK/KFUM Ynglingen

Han er daglig leder for KFUK/KFUM Ynglingen.

Da han oppsøkte jobben søndag formiddag, traff han politifolk som hadde undersøkt rommet der voldtekten skal ha skjedd. Etter hva BT forstår, skal politiet blant annet ha sikret seg sengetøy fra rommet.

En 23 år gammel, norsk mann er pågrepet i saken. Han ble mandag ettermiddag løslatt etter avhør på politistasjonen i Bergen.

Ifølge politiet har han og den unge kvinnen «motstridende forklaringer».

- Mannen er fortsatt siktet. Han ble løslatt fordi vi mener det ikke er fare for at han ødelegger bevis. Vi er ferdige med kriminaltekniske undersøkelser, sier Rigmor Isehaug, leder for sedelighetsavsnittet i sentrumspolitiet.

23-åringen har fått advokat Egil Jordan oppnevnt som forsvarer. BT har ikke fått kontakt med ham verken mandag eller tirsdag.

- Satt og gråt

Etter 11 år som leder, har Gråbræk i KFUK/KFUM Ynglingen aldri tidligere vært borti en så alvorlig sak.

- Vi har cirka 20.000 gjester årlig. I alle år har vi praktisert kjønnsblandede rom, uten at vi har opplevd alvorlige episoder av denne art, sier Gråbræk.

Det populære overnattingsstedet for ryggsekkturister hadde 91 gjester 17. mai. Overgrepet skal ha skjedd på et 6-sengsrom i tredje etasje, der det skal ha vært fire gjester den aktuelle natten.

Etter 17. mai-helgen i Bergen etterforsker sentrumspolitiet ytterligere en voldtektssak, pluss et mulig voldtektsforsøk:

  • I 01-tiden natt til 18. mai skal en jente (17) ha blitt voldtatt etter at hun ble tatt med i en bil i Strandgaten. - Cirka klokken 01.40 denne natten fikk noen kontakt med en ung jente som satt og gråt. Hun fortalte at hun var blitt plukket opp av en bil ute i Strandgaten og at hun ble voldtatt, sier Isehaug i bergenspolitiet. Jenten har vært til undersøkelse ved voldtektsmottaket ved Bergen legevakt. Politiet jobber videre med saken.
  • I 01-tiden natt til 17. mai skal en russejente ha blitt forsøkt voldtatt i Bryggen-området. - Hun forteller at hun er blitt befølt. Foreløpig har vi ikke en god nok beskrivelse av gjernings­mannen til at vi kan gå ut med noe, sier Isehaug.
  • BT skrev mandag om ytterligere én mulig voldtektssak, utendørs i Bergen sentrum. Opplysningene i den saken tilfløt politiet via annenhåndskilder. I løpet av mandag fikk politiet kontakt med den angivelig fornærmede kvinnen i midten av 20-årene. Hun sa seg ikke enig i beskrivelsen, og det blir ikke opprettet noen politisak.

Blotterepisode

Politiet jobber imidlertid videre med en angivelig blotterepisode i Sydneshaugen-området. Sent om kvelden den 16. mai skal en jente ha blitt utsatt for en blotter her.

Mannen skal også ha fulgt etter jenten, som bodde like i nærheten, inn i en oppgang.

- Hun skal ikke ha blitt antastet ut over den første blottingen, sier Isehaug.