Arbeidsulykke på Hardangerbrua

En mann ble fløyet med luftambulanse til Haukeland lørdag, etter at han fikk hånden i klem under arbeid. Tross forsinkelser går åpningen som normalt.

SKADET UNDER ARBEID: Mannen som ble fløyet til Haukeland hadde arbeidet med å male hengestengene som går mellom kablene og brodekket. Da arbeidet skulle avsluttes for dagen, fikk han hånden i klem mellom en vaier og stolheisen han brukte. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG

Lørdag kveld fikk en arbeider hånden i klem da han var i ferd med å avslutte arbeidene for dagen på Hardangerbrua.

Mannen, som jobber for Ågotnes-firmaet Solid vedlikehold, hadde holdt på med malearbeider på hengestengene som går mellom kablene og brodekket.

Ulykken skjedde da han skulle sikre stolheisen han hadde brukt for å komme til hengestengene.

— Han var litt uoppmerksom, og holdt i vaieren samtidig som han strammet den, sier daglig leder ved selskapet, Anved Aarbakke.

Det jobbes på spreng for å få broen ferdig til åpningen 17. august. Selv om det blir noen forsinkelser i arbeidet som følge av ulykken, skal den offisielle åpningen gå som normalt.

- Måtte fjerne del av fingeren

Luftambulansen var raskt på stedet lørdag og fraktet mannen til Haukeland sykehus.

Onsdag var Aarbakke på besøk hos mannen, en polakk i midten 20-årene. Den skadde arbeideren har vært ansatt ved selskapet i ett års tid.

— Ytterste del av lillefingeren måtte fjernes. Han ble utskrevet i dag og vil være i arbeid igjen om en måned eller to, sier han onsdag.

Stolheisen mannen hadde brukt, var helt ny, og hadde kun vært i bruk i en uke. Det var også en feil ved bryteren på stolheisen, som gjorde at den ikke gikk automatisk tilbake til utgangsposisjon ved opp- og nedheising.

Dette skal imidlertid ikke hatt noen sammenheng med ulykken, ifølge Aarbakke.

Arbeidstilsynet beordret stans

Politiet var også på stedet lørdag, og Arbeidstilsynet gjennomførte tilsyn mandag.

— Det ble beordret stans på den aktuelle stolheisen og kontroll av de tre andre som er i bruk, sier tilsynsleder Marita Scott.

Prosjektleder hos Vegvesenet, Øivind Søvik, forteller at arbeidene ble stoppet umiddelbart etter ulykken.

— Vi hadde helst sett at alle stolheisene var i drift nå som værforholdene er gode for maling, sier han.

Lange dager

Mannen som ble skadet skal ifølge Søvik ha jobbet nesten tolv timer, fra 07.00 om morgenen til 18.30 på kvelden, da ulykken skjedde.

Les også

Her jobbet de 90-timersuker

Arbeidstilsynet har tidligere avdekket massive brudd på arbeidstidsbestemmelsene under arbeidene med broen, med arbeidsuker på opp til 90 timer.— Det spesielle med dette arbeidet er at det er så til de grader væravhengig. Det historien ikke forteller, er at det er mye venting, sier Søvik.

Han sier han har fått forsikringer fra entreprenøren og underleverandører om at de skal holde seg innenfor norsk regelverk når de ferdigstiller broen.

— Jeg håper inderlig de sørger for at vi ikke får noen nye problemer med dette, sier han.

Uaktuelt å utsette åpningen

På tross av forsinkelsene håper han hengestengene skal være ferdig malt innen den offisielle åpningen av broen 17. august.

— Det er helt uaktuelt å utsette åpningen. Men hvis lavtrykkene står i kø kan det være at noe av malearbeidene vil gjenstå etter åpningen. Det er ikke sikkert vi må stoppe trafikken for å få det ferdig, men vi må i alle fall ta hensyn til den, sier Søvik.

Utover maling av hengestengene, holder arbeiderne nå på med å montere rekkverk og lysmaster.

— Hele veibanen er asfaltert og klar. Det gjenstår merking og noen skilt, sier Søvik.

I tillegg må skjøtene mellom de 23 elementene brodekket består av males. Det skjer fra undersiden, og skal kunne gjennomføres uten problemer selv om det er trafikk på broen.