- Metadonbruk ikke nok til å avvise henne

Professor Helge Waal mener at Siv Tove Pedersen ikke kan nektes lungetransplantasjon bare fordi hun går på metadon.

Publisert Publisert

EN KAMP: Siv Tove Pedersen kjemper sin livs kamp for å få nye lunger. Noe annet alternaiv finnes ikke. Foto: HÅVARD BJELLAND

  • Torunn Aarøy
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— At man går på metadon er i seg selv ikke nok til å avvise en person fra lungetransplantasjon, sier Helge Waal, professor i psykiatri ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) ved Universitetet i Oslo.

Han har rusmisbruk og avhengighet som fagfelt.

— Dårlig helse, smertebehandlingen etter operasjon og en rekke andre faktorer kan gjøre en lungetransplantasjon ekstra komplisert, understreker Waal.

— Men en vellykket stabilisert pasient som går på metadon kan ikke betraktes som en aktiv rusmisbruker. Og i dette tilfellet høres det jo ut som denne kvinnen har levd veldig stabilt i mange år, men likevel fått en svekket helsetilstand, sier Waal.

Fra asken til ilden

Ved Rikshospitalet har de en annen oppfatning enn Waal:

— Pasienter som går på metadon vurderes på lik linje med rusavhengige. Da ser vi på risikoen for et alvorlig tilbakefall som for stor til å gjennomføre en lungetransplantasjon, sier professor Odd Geiran, leder for Thoraxkirurgisk avdeling ved Rikshospitalet.

Sykehuset er det eneste i landet som gjennomfører lungetransplantasjoner. De frykter dårlig utfall for metadonbrukere.

— Det er på grunn av hele den psykologiske og fysiske belastningen ved en transplantasjon. Vi frykter et tilbakefall av den alvorlige rustilstanden med meget små sjanser for å kunne nyttiggjøre seg behandlingen. En slik operasjon er en stor belastning som et enkeltmenneske skal takle. Og i noen tilfeller kan det også sende pasienten fra asken til ilden og gjøre pasientens tilværelse enda verre, sier Geiran.

Kan få en ny sjanse

— Hva om Siv Tove Pedersen slutter med metadon?

— Kan en dokumentere at en ikke har brukt metadon i et halvt til ett år vil det gjøre at vi igjen kan se på saken når en ber om ny vurdering, sier Geiran.

Han kjenner til lignende tilfeller der metadonbrukere er blitt avvist fra lungetransplantasjon.

— Hver eneste avgjørelse er vanskelig, fordi det skal forsvares overfor enkeltmennesker. Det er like tungt hver gang vi avviser noen, men vi må prioritere dem vi tror kan ha mest nytte av nye lunger, sier Geiran.

Praksisen er lik i hele Norden, ifølge Geiran.

Pål-Dag Line, leder for transplantasjoner ved Rikshospitalet, sier de har gjennomført transplantasjoner av lever, nyrer og bukspyttkjertler hos tidligere rusmisbrukere som er fullt rehabilitert og bruker metadon.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Koronasmittet reiste mellom tre kommuner – nå må 70 personer testes

  2. Dagen før dette bildet ble tatt, fikk de dødsdommen

  3. Bergen mister stor prestisjekonferanse: - Veldig trist

  4. Her vil de ha en gigantisk gondolbane. Dårlig idé, mener gründer.

  5. Slik vil regjeringen unngå at barnefamilier på ferie havner i koronafelle

  6. Ordføreren inhabil - måtte forlate krisemøte