Lysbakken legger seg flat

Publisert Publisert

INNRØMMER FEIL: Audun Lysbakken beklager at det ble bevilget penger til to organisasjoner, blant dem Jenteforsvaret, som på søkertidspunktet var et underbruk av Sosialistisk Ungdom. Foto: SCANPIX

  • Alvorlig, sier lederen i kontrollkomiteen.
  • Marie Melgård
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Det fremstår som SU har brukt Lysbakkens departement som sin private lommebok. Det sier lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen fra Frp, til Aftenposten.no.

For to uker siden skrev Dagbladet at barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken delte ut 500.000 kroner i penger til selvforsvarskurs i skolen. Deler av pengesummen gikk til «Jenteforsvaret» som var på søkertidspunktet en undergruppe av SU.

Fikk svar i dag

På bakgrunn av dette, ønsket Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at Lysbakken måtte redegjøre for pengebruken.

— Vi vil vite hvorfor ingen andre ble bekjent gjort disse midlene, og hva statsrådens syn er på likebehandling, sa leder av komiteen, Anders Anundsen til Aftenposten.no.

I dag sendte ministeren svar til komiteen:

— Jeg har de siste dagene gått grundig gjennom saken og sett på departementets saksbehandling. Økonomiregelverket ble tolket slik at det ikke var nødvendig å utlyse tilskuddene. Det burde vi gjort slik at alle aktuelle organisasjoner kunne søkt. Saken har ikke vært godt nok håndtert av departementet, sier Lysbakken.

Praksis når det gjelder tilskuddsforvaltningen i departementet skal nå gjennomgås.

— Dette skal gjøres for å sikre at saksbehandlingen er i tråd med økonomireglementet, sier Lysbakken.

Pengen til selvforsvarskurs ble ikke utlyst, men to organisasjoner, de samme to som mottom midlene, ble gjort kjent med utdelingen. Det tar Lysbakken selvkritikk for:

— Bekjentgjøringen av tilskuddet skjedde på en slik måte at potensielle søkere ikke var kjent med muligheten for å søke tilskudd. Jeg ser at dette burde vært håndtert annerledes, særlig i lys av at den ene tilskuddsmottakeren, Jenteforsvaret, var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom (SU) på søkertidspunktet. I en slik situasjon burde departementet vært ekstra påpasselig med å sikre en prosess i tråd med regelverket, skriver Lysbakken i sitt svar til komiteen.

Kan bli høring

— Det fremstår som SU har brukt Lysbakkens departement som sin private lommebok. Her har de sett muligheten for å få penger fra departementet, og brukt den. Det er alvorlig, og vitner om usedvanlig svakt skjønn fra ministeren, sier leder av kontrollkomiteen, Anders Anundsen fra Frp.

Her har de sett muligheten for å få penger fra departementet, og brukt den. Det er alvorlig, og vitner om usedvanlig svakt skjønn fra ministeren. Anders Anundsen (Frp)

Han sier svaret fra Lysbakken kan gi grunnlag for å åpne en videre granskning:

— Lysbakken erkjenner å ha brutt reglementet, og det er alvorlig. Fra før har hans statssekretær uttalt at dette er normal praksis, dermed kan det være viktig for oss å gå inn på flere av tilskuddsordningene Lysbakken administrerer, sier Anundsen til Aftenposten.

— Når vi får gjennomgått alle vedleggene ser vi om saken er alvorlig nok, og er den det kan det være mulig at vi åpner sak, sier Anundsen.

Kontrollkomiteen vil behandle Lysbakkens svar på neste møte, som vil bli i neste uke.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotballspilleren fra Bergen har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  2. – Dette kunne lett blitt dramatisk

  3. – Bergingsbilane går i eit bankande køyr her i Hardanger no

  4. – Det er ikke bra i det hele tatt. Den tunnelen er ganske stygg.

  5. Lars Sponheim har meldt seg ut av Venstre

  6. – Da dere tok ferie på sykehuset, satte dere livet mitt på vent