- Et utrolig forbilde

Godordene strømmet på da Marco Elsafadi fikk kommunens likestillingspris i dag.

  • Målfrid Bordvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Som oftest krangler vi i komiteen, men denne gangen var det bred enighet. Kandidaten pekte nesten ut seg selv, sa byråd for helse og inkludering, Christine Meyer, da hun delte ut kommunens likestillingspris til Marco Elsafadi i dag.

33-åringen er basketstjerne og høvding bak ungdomsorganisasjonen New Page. Argumentene for hvorfor akkurat Elsafadi fortjente prisen, sto i kø. Meyer trakk frem hans store hjerte for barn og unge som faller utenfor.

— Du har hjulpet utrolig mange til å føle seg inkludert og verdsatt.

Videre pekte hun på at prisvinneren er et forbilde for innvandrere.

— Du er en vellykket lærer, gründer, sosialarbeider og foredragsholder. Holdningene du bærer; empatien, klokskapen og evnen til å fokusere på det positive, er noe vi alle beundrer, sa Meyer.

Forbilde fra rullestolen

Da Elsafadi i fjor ble rammet av Guillain-Barré-syndrom, ble han avhengig av rullestol. Han kom seg imidlertid på beina langt raskere enn hva legene turte å håpe på.

Les også

Målet er å stå på egne ben

— Du er også et forbilde for funksjonshemmede. Fra rullestolen viste du en urokkelig energi. Du har en utrolig evne til å motivere og overraske, sa Meyer før hun overrakte selve prisen, et bilde fra kunstneren Svein Rønning.

Prisvinneren kvitterte slik:

— Jeg har aldri hørt så mye bra på en gang. Herlig, tusen takk!

Etterpå delte han ut klemmer til alle som sto i kø for å gratulere ham.

— Det er givende å få en slik anerkjennelse. Jeg får energi av det, sier Marco Elsafadi til bt.no.

Elsafadi har også høstet en rekke andre priser. Nylig fikk han Scheiblers stiftelses hederspris for arbeidet med New Page, og har blant annet blitt kronet som «Årets forbilde».

- Fundamentet er god selvfølelse

I forkant av prisutdelingen snakket Elsafadi om selvfølelsens betydning for likestilling, og brukte eksempler fra eget liv.

— Alt vi gjør, er formet av hvordan vi har det. Hvis unge har det bra, vil man ikke være opptatt av å plage andre, sa Elsafadi.

Som medlem i et nyoppstartet integreringsråd, er han opptatt av å endre holdninger i samfunnet gjennom små, uformelle samtaler.

— Jeg vil lære innvandrerungdom om raushet og om å heve seg over hverdagslige utfordringer. Man må ikke straffe hele samfunnet på grunn av én rasistisk kommentar, på samme måte som nordmenn ikke må dømme alle innvandrere på bakgrunn av noen få drittsekker man kan lese om i avisen.

Siden likestillingsprisen først ble delt ut i 1987, har formålet vært å fremme likestilling mellom kjønnene. I fjor ble prisen utvidet til å inkludere arbeid som fremmer like muligheter for mennesker uavhengig av etnisitet, seksuell orientering og funksjonsevne. Utmerkelsen er blitt tildelt både enkeltpersoner, organisasjoner og etater.

I juryen i år satt Christine Meyer (H), Anders Skoglund (V) og Anette Strand (H).

Publisert
BT anbefaler

– Et av de mest fantastiske stedene jeg har vært

23.000 bergensere jublet da Post Malone gikk på scenen på Koengen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

  2. Horneland om Blombergs vanvittige evne: – Ganske unik

  3. Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

  4. Hyller Branns cuphelt: – Han er for god til å sitte på benken

  5. Forsvaret mener «Helge Ingstad»-etterforskningen har fått negativ innvirkning på rapportering av ulykker

  6. Dette gjer du om du trur du har korona