De to Pussy Riot-medlemmene Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina er i Bergen for å delta i en debatt i regi av Festspillene på lørdag.

I dag benyttet de anledningen til å få en omvisning i Bergen fengsel.

— Vi kan ikke bli annet enn imponert over det vi har sett her, men jeg kommer ut med blandede følelser. På den enes siden er dette svært imponerende, på den andre siden er det vanskelig å se for seg noe slikt i mitt land. Jeg kan ikke forstå når og hvordan vi kan implementere noe slikt i Russland, sier Nadezjda Tolokonnikova etter at fengselsporten har lukket seg bak henne og hun og resten av det russiske følget er på vei tilbake til Bergen.

Må bli kvitt Putin

Hun og Maria Aljokhina ble selv fengslet etter en Pussy Riot-opptreden i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva for to år siden. De to satt halvannet år bak murene for sine kritiske ytringer mot Vladimir Putin.

IMG_6081.jpg
ADRIAN SØGNEN

— Tror du det vil bli mulig å få et slikt fengselsvesen i Russland?

— Bare hvis vi blir kvitt Putin. Men vi vil gjøre alt som er mulig for å oppnå dette, sier Nadezjda Tolokonnikova.

Hun tror kunst og Pussy Riot kan gjøre en forskjell.

— Bare vi blir mange nok vil vi klare å forandre samfunnet, sier hun.

De to Pussy Riot-medlemmene følges av et eget filmteam. De skal dokumentere besøkene i fengsler i utlandet. I tillegg til Norge, har de også besøkt fengselsinstitusjoner i USA, Tyskland og Estland.

Til Cannes i dag

I Bergen fengsel ble de tatt imot av konstituert fengselsleder Ivar S. Jensen og regiondirektør Per Sigurd Våge.

Etter fengselsbesøket reiser de en snartur til Cannes. I morgen skal de møte filmskaperen Quentin Tarantino og skuespilleren Uma Thurman.

Det bekrefter kommunikasjonssjef Silje Gripsrud hos Festspillene i Bergen. De to aktivistene vil ikke snakke om hva møtet skal handle om, men Gripsrud regner med at de vil være tilbake i Bergen i god tid før debatten lørdag.