Pusser båt - glemmer bunnproppen

Så galt som dette kan det gå når litt for ivrige båteiere setter båten på sjøen uten å huske bunnproppen.

GLEDER SEG: - Den største tabben som båteier gjorde jeg for to år siden. Etter mange dårlige somre dro vi på bilferie. Da ble det tiårets sommer her vest, sier Roald Stigum Olsen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Klassikeren er å glemme bunnpluggen til et par kroner på en ellers kostbar båt. Eller sjøsette trebåter uten tilvenning. Da er det lett for at motor og innmat blir ødelagt, sier Johnny Hellesøy i Tryg Forsikring.

Han har en samling bilder som forteller hvor ille det kan gå når våryre båtentusiaster er så glade for å få farkosten på vannet, at elementære rutiner går i glemmeboken.

Les også:

LITEN TID: I 2014 var det skader på fritidsbåter for nesten 500 millioner kroner.

Glemmer det åpenbare— Erfarne båteiere vet godt at bunnpluggen skal ut ved vinterlagring, og på plass igjen når båten sjøsettes til våren. I iveren etter å få båten på vannet kan man fort glemme å sette i pluggen. Resultatet er at båten synker nesten umiddelbart, forklarer Hellesøy.

Følgen kan bli betydelige skader på motor og inventar.

Totalt er rundt 322.000 fritidsbåter forsikret her til lands. Hvert år meldes det om rundt 10.000 skader som koster nær en halv milliard kroner, viser statistikken fra Finans Norge. Ved utgangen av tredje kvartal i fjor lå antatt skadeverdi på 403 millioner kroner.

Økning i anslått skadeverdi i 2014 var på 18 prosent.

— Dessverre får vi en del slike skader årlig fra fortvilte båteiere. Dersom båten ikke blir tatt opp fra vannet innen kort tid, er det lett for at motor og innmat blir ødelagt. Og for å si det slik: det kan fort bli en dyr affære. Og ikke minst kan hele båtsesongen bli ødelagt, fortsetter Hellesøy.

Les også:

Husk kjølevannet

Roald Stigum Olsen er formann i Bergens Motorbåtforening og har akkurat fått montert ny propell.

— Nå skal den visst gå om mulig enda stillere enn før, smiler styrelederen, som også har vært informasjonsansvarlig i Tryg.

- Bunnpluggen er på plass?

— Hehe, det er bra et det opplyses om at slike tabber kan koste dyrt. Samtidig vil jeg si at vi ikke har så mange hendelser av den sorten her. Men det er noen fallgruver. Motsatt kan det også skje skader. Man skal stenge kjølevannet dersom det går lenge mellom hver gang båten brukes. Startes motoren og det ikke er åpnet for kjøling, kan det bli dyrt, sier Stigum Olsen.

Sjekker du ikke taket hvert år?

STOR SKADE: Noen båteiere er så ivrige etter vårpussen at de glemmer en detalj som bunnproppen. Da kan det ende slik som her.

FantastiskTil uken blir det sjøsetting, noe Olsen ser veldig frem til.

— Få endelig med hvor fantastisk båtlivet er. Dette er landets største hobby, og Hordaland er det største fritidsbåtfylket, forklarer Olsen.

- Ingen skikkelige tabber i båtforeningen etter vårpussen altså?

— For det første skal man helst gjøre vårpussen om høsten. Det er det beste. Ellers har vi vel hatt noen hendelser, men det kan være for eksempel ved snøfall. Da kan lenseåpningene tette seg. Kommer det så mye nedbør kan båten fylles slik at lensehullene kommer under vann. Deretter går det fort til bunns, advarer Olsen.

Les også:

Les også

Han har gnikket på båtdrømmen i 17 år

Unngå tabbene

Her er rådene fra eksperten i Tryg:

  • Sett i bunnpluggen, om den ble tatt ut ved vinterlagring
  • Vask og polèr båten grundig. Da ser du også skader som kan ha oppstått under lagring.
  • Sjekk at drevbelg og sinkanoder er i orden.
  • Kontroller slanger til selvlensing, og sjekk bunnventilen.
  • Skift motorolje om den er blitt gammel.
  • Smør båten inn med bunnstoff om det er nødvendig.
  • Vær forsiktig om båten skal heises på sjøen. Her skjer mange skader på grunn av hastverk og feil sikring.

Slurv kan koste

Johnny Hellesøy forklarer at slurv som vurderes til å være uaktsomhet kan gjøre innhogg i lommeboken.

— Noen ganger er det slurv, andre ganger er det glemsomhet. Men å glemme bunnpluggen til en båt, eller sjøsette en trebåt uten å passe på, er uaktsomhet.

Dermed kan det være mindre å hente hos forsikringsselskapet.

— Det blir på samme måte som å glemme å låse døren hjemme, for så å bli robbet av tyver sier Hellesøy.

Publisert: