Kunstpausen

På KODE kan du stimulere kropp og sinn med samtidig.

Publisert Publisert

KUNST + YOGA: Et par ganger i måneden fylles Kode av stemningsmusikk og yogaentusiaster. Foto: Vegar Valde

  • Marie Misund Bringslid
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Rød sal på Kode 1 fylles sakte men sikkert opp av mennesker som er ferdige på skole og arbeid. Gummimatter rulles ut på gulvet, og sokkene tas av.

Helga Anspach i Kode kaller det alternativ kunstformidling. Omgitt av røde vegger, porselen og utstillingsmontre med forskjellige objekter skal yogaentusiastene utfolde seg i ulike posisjoner.

Timen begynner alltid med en kort introduksjon til et utvalgt kunstverk. I dag er det samtidsutstillingen «Jeg» som står for tur. På veggen henger det to installasjoner som viser gamle bilder i svart-hvitt av japanske skolejenter. Kunstneren bak verket er Fiona Tan. En norsk stemme snakker om identitet og å finne seg selv.

- Dette verket passer godt til yogatimen, hvor vi skal kjenne på hvem vi er og våre egne følelser, forklarer Anspach.

Kontakt med gulvet

- Legg dere ned på ryggen med håndflatene opp mot taket, forklarer yogainstruktør Dionne Elizabeth Kinden.

Hun har nettopp flydd inn fra Brighton for å undervise i yoga på kunstmuseet.

- Vi har det ofte så travelt at vi blir distraherte og glemmer å kjenne på våre egne følelser. Prøv å kjenne kontakten med gulvet og følelsene som yogaen setter i gang, sier hun.

Spredd utover mattene ligger et titall yogaentusiaster klare for dagens økt. De beveger seg rolig over i forskjellige øvelser, og tøyer lemmer og fysiske grenser.

TØY OG BØY: Tobias Sønnesøy (25) benytter enhver anledning til å gå på yoga i kunstmuseet. - Dionne er en veldig god instruktør, i tillegg synes jeg hun bruker musikk på en veldig god måte, sier han.

ALTERNATIV KUNSTFORMIDLING: Helga Anspach viser yogaentusiastene et verk av samtidskunstneren Fiona Tan før treningen starter.

God trening og godt humør

- Denne posisjonen skal forestille en hund som pisser opp et tre, forklarer Kinden.

Stemningsmusikk fyller rommet mens yogaentusiastene stimulerer kropp og sinn.

Tobias Sønnesøy (25) strekker venstre bein opp mot taket mens han støtter hendene på matten. Han går på «kunst + yoga» ved enhver anledning og tar alltid med seg noe fra timene.

- Jeg synes Dionne har en veldig komplett tilnærming til yoga. Hun klarer å knytte det til opplevelser og nære tema, samtidig som det er god trening. Og så har hun et fantastisk humør som er veldig smittende, sier han.

Røde kinn og dype åndedrag

Timen er over, og deltakerne ligger rolig på mattene og kjenner på pusten etter en lang arbeidsdag og en heftig treningsøkt. De vifter litt med tær og fingre mens de ligger på ryggen og med lukkede øyne.

- Det krever mot å kjenne på sine egne følelser, så gi dere selv et smil og vær fornøyd med det dere har oppnådd her i dag, sier Kinden.

Sakte, men sikkert reiser de seg opp fra mattene og strekker seg, før de klapper for sin egen innsats og forsvinner ut i den rosa solnedgangen.

Når timen er over, er Anspach avslappet og rød i kinnene. Hun var med å starte yogatimene på kunstmuseet for nesten to år siden.

- Det er en fantastisk måte å slutte arbeidsdagen og begynne kvelden. Dessuten er det god trening, sier hun.

Sprenger grenser

Kinden må haste videre til neste jobb som DJ på et utested. Hun håper «kunst + yoga» kan gi bergenserne et nytt perspektiv på byen sin.

- Da jeg kom til Bergen for første gang, så jeg så mange fantastiske kultursteder som ikke ble utnyttet til sitt fulle potensial. Jeg ville bruke museet på en annen måte, og vise at yoga ikke behøver å foregå i et studio, sier hun.

- Kanskje jeg ville bevise noe også, sier hun og ler.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Sakene flest leser nå

  1. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si

  2. Nå oppdateres smitterådene for buss og bane

  3. Superstjernen ber om møte med Erna Solberg

  4. Dømt til ungdomsstraff for overgrep mot barn

  5. Her dras tankskipet av skjæret: – Det var en kamp mot klokken

  6. Get-kundene får TV 2 tilbake