Snøfallet på Vestlandet i går kom overraskende på mange. Overraskende nok.

— Vi varslet på forhånd om dårlig vær. Men hver gang det kommer, blir folk like overrasket, sier vakthavende statsmeteorolog, Anna Reistad lattermildt.

Klikk her og sjekk været der du er!

Snøen og de glatte veiene skapte store trafikale problemer, både i form av trafikkulykker og ved at veier og fjelloverganger ble stengt eller måtte kjøre kolonne. Men det førte også til mange glade barn, dryppende snømenn og -kvinner og sikkert en og annen romantisk drøm om en hvit jul.

Meteorolog Anna Reistad presenterer værprognosene for julaften med en oppgitt latter. Og bedyrer at prognosene kan ta feil. Det er fremdeles en stund til.

Kan bli under null til helgen

— Det blir nok mye nedbør. Men vi må jo håpe.

- Nedbør?

— Ja, regn.

Allerede i dag blir det litt mildere, temperaturen kan komme opp i fire, maks fem grader. Og slik vil det fortsette. Torsdag kan vi få opp til åtte varmegrader, før temperaturen faller drastisk lørdag.

— Lørdag og søndag kan det bli under null grader. Nedbør som kommer lørdag formiddag vil nok komme som regn og sludd, men den nedbøren som er meldt frem mot kvelden søndag, kan komme som snø, sier Reistad.

Tør ikke love noe

Men når det nærmer seg julaften, snur det igjen.

— Temperaturen stiger lille julaften, den kan komme opp i syv grader. Og den snøen som har kommet vil nok smelte igjen.

De som skal oppholde seg på steder over 400 meter over havet, kan glede seg over at snøen som har falt før julaften, mest sannsynlig vil bli liggende. Mens det i Bergen mest sannsynlig vil bli en dag preget av slaps.

Heller ikke vakthavende meteorolog Ina Wollertsen hos StormGeo tør spå hvit jul.

— Lavtrykkene står i kø fra Norskehavet og innover Skandinavia. Det betyr at været blir vekslende, slik vi har hatt de siste dagene. Det vil bli forbigående mild luft, før det blir kaldere igjen med mulighet for snø helt ned i lavlandet. Så nedbøren vil komme i vekslende form. Slik det ser ut nå, vil det ikke bli noen hvit jul i lavlandet, men det er litt usikkerhet rundt timingen for disse varslene. Vi kan fortsatt ikke si nøyaktig når det blir snø og når det blir regn. Så plutselig kan vi få snøbyger på julaften, sier hun.