Tilsynet ble gjennomført i slutten av november. Stedene som ble kontrollert var i hovedsak steder som serverer kebab og pizza.

Et av stedene, Folkens i Nygårdsgaten, ble stengt umiddelbart grunnet svært dårlig renhold og orden, samt defekt avløp fra en kjøkkenvask.

— Dette var i en tid da jeg var bortreist, og da jeg kom tilbake var det en vask som var ødelagt, sier daglig leder av Folkens, Michael Kweh.

Han mener Mattilsynet overdriver, men tar til seg kritikken.

— Jeg forstår kritikken, men det var en tid da vi laget lite mat. Alt er fint på kjøkkenet nå. Vasken har blitt ordnet igjen. Mattilsynet har vært på kontroll og kafeen er åpnet igjen, sier Kweh.

Dårlig renhold

Ingen av de kontrollerte spisestedene fikk karakteren «svært bra». Bare seks karakteriseres som «bra». Hele 13 steder betegnes som «mindre bra» og to som «dårlig».

Ved ett sted ble det gjorde Mattilsynet et hastevedtak om omsetningsforbud og beslag av kjøtt som ikke kunne spores.

— Vi er ikke fornøyde med at mange av disse stedene har såpass alvorlige mangler ved renhold, orden og temperaturstyring, sier seniorinspektør Margrethe Wold fra Mattilsynets distriktskontor for Bergen og omland.

Hadde det travelt

Det andre spisestedet som fikk karakteren «dårlig» var Prestige sushi og catering på Nettun. Daglig leder Mohammed Sadik sier at han var opptatt med en cateringordre da inspektørene kom.

— Akkurat da de kom var det veldig travelt, og Mattilsynet vet at vi holdt på med en cateringordre, sier Sadik.

Han presiserer at de vasker ned varmkjøkkenet hver kveld. Sadik understreker også at sushikjøkkenet er separat, og at Mattilsynet ikke hadde noen anmerkninger her. «Ren og med god orden», skriver Mattilsynet om sushikjøkkenet.

— Det er fire meter og en dør mellom varmtkjøkkenet og sushikjøkkenet, sier Sadik.

Han sier de også kan redegjøre for all maten som ikke hadde datomerking.

— Indrefileten hadde jeg kjøpt på Lerøy, sier Sadik, som legger til at han skal stenge i julen og ruste opp varmtkjøkkenet.

Grunnleggende ting

Det skal mer til enn et rotete kjøkken for at man skal få karakteren dårlig, sier distriktssjef i Mattilsynet Aslaug Sandvin.

— Vi ser på om de har vasket jevnlig, slik at man kan være trygg på at det er reint hver dag. Vi ser også på om de har lagt til rette for en håndvask som fungerer, sier Sandvin.

— Dette er grunnleggende ting som skal være på plass uansett.

Generelt har Mattilsynet sett en forbedring hos gatekjøkken og mindre kafeer de siste årene når det gjelder fasiliteter og kjøkken, sier distriktssjefen. Men man er likevel avhengig av at de som jobber på stedet følger rutiner og holder det rent. Rundt fire ganger i året har de kampanjer der de går på kveldsbesøk.

— Utstyr og lokaler blir stadig bedre, men det er folk som skal drive. I sentrum er det mye utskifting, og det som er bra i mai kan være elendig i september. Derfor går vi relativt hyppig på tilsyn. Det er aldri en uke uten at vi har vært ute, sier Sandvin.

Mangler såpe

Under kontrollen i november ble det påpekt at det flere steder er dårlige rutiner for håndvask, noen har håndvask som ikke fungerer eller at det mangler såpe. Ellers påpeker Mattilsynet at det brukes uegnet emballasje på maten, flere steder fant de mat i kjøleskap og frysere som ikke var datomerket. Ved et sted holdt kebabkjøttet for høy temperatur.

— Å holde et kjøkken rent og ryddig er ikke et vanskelig tiltak å gjennomføre, men orden og renhold er veldig viktig for å sikre at ingen blir syke av maten. Vi forventer at spisestedene som får pålegg om å forbedre sine rutiner, følger dette opp. Mattilsynet vil kontrollere at det gjøres, sier Wold.