Solberg taus om hva hun visste

Erna Solberg vil ikke svare på hvor godt hun ble informert av justis­ministeren før hun gikk på Stortingets talerstol og langet ut mot politidirektøren.

Publisert Publisert

erna 10.jpg

TØFF RUNDE: Erna Solberg (H) måtte forrige onsdag svare Venstre-leder Trine Skei Grande og opposisjonen på Stortinget om hvordan det hadde seg at Politiets utlendingsenhet ikke hadde fått med seg den varslede oppmykingen overfor lengeværende asylbarn. FOTO: HÅVARD BJELLAND

  • Kjetil Gillesvik
  • Eystein Røssum
  • Tron Strand
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Statsministeren var ikke nådig da hun svarte i Stortingets spørre­time sist onsdag. Politidirektør Odd Reidar Humlegård hadde ikke husket å videreformidle regjeringens politikkomlegging for lengeværende asylbarn til politimestrene. Erna Solberg slo, fra Stortingets talerstol, fast at «det er et eksempel på dårlig ledelse når man ikke har klart å ta de politiske styringssignalene».

Hun ga sin egen justisminister ros for at han dagen før hadde beklaget fadesen for Stortinget, men etterlot liten tvil om hvem hun mente hadde skylden: Politi­direktøren som ikke hadde lest ordrene fra regjeringen skikkelig.

Ble varslet flere ganger

Bare to dager etter statsministerens politirefs kom det frem at justisministeren synes å ha hatt mange anledninger til å oppdage at noe var galt, dersom han selv hadde lest egen korrespondanse:

Hver måned har justisministerens departement fått rapporter fra Politiets utlendingsenhet (PU) med tall for hvor mange lengeværende barn som er sendt ut av landet.

I forkant av alle returer som kunne vekke offentlig oppsikt, ble Anundsen varslet skriftlig fra PU. En stor del av disse varslene omhandlet lengeværende barn.

I flere av returvarslene som omhandlet lengeværende barn skrev politiet: «PU har ikke mottatt føringer om tilbakeholdenhet overfor denne gruppen, og gjennomfører derfor uttransporter som planlagt».

Hva visste Erna?

Ingenting av dette var offentlig kjent da Erna Solberg onsdag gikk på talerstolen i Stortinget for å kritisere politiets øverste leder. Bergens Tidende har spurt statsministeren om hun onsdag var kjent med at justisminister Anundsen hadde fått detaljerte rapporter både om de månedlige uttransportene og om alle returer som kunne vekke oppsikt.

Statssekretær Sigbjørn Aanes på Statsministerens kontor formidlet dette svaret på sms fra statsministeren mandag kveld: «Jeg har ikke detaljert kjennskap til hva slags type informasjon som har vært sendt Justisdepartementet».

På vegne av Erna Solberg skriver han videre at det «er ikke uvanlig at departementene mottar statistikk eller varsel om enkeltsaker innenfor sine respektive fagområder fra etatene. Dette fordi politikere raskt blir konfrontert med enkeltsaker fra underliggende etater.»

Bergens Tidende har ikke fått svar på nøyaktig hva statsministeren fikk vite av Anundsen før hun ga ham ryggdekning i Stortinget, ut over at hun ikke hadde fått «detaljert kjennskap til hva slags type informasjon» departementet satt på. På spørsmål om dette betyr at statsministeren ikke var orientert av Anundsen om den løpende rapporteringen, svarer statssekretær Aanes: «Du har fått svaret fra statsministeren».

Ingen konsekvenser

I går hadde kontroll— og konstitusjonskomiteen møte der saken ble diskutert. Det ble besluttet å be om mer informasjon om både statistikk over utsendelsen av barn og detaljert innsyn i kommunikasjonen mellom Justis­departementet, Politidirektoratet, Politiets utlendingsenhet og politidistriktene. Spørsmålet om hva Erna Solberg visste, blir trolig et sentralt tema i den videre prosessen.

- Det gjelder særlig statsministerens påstand om dårlig ledelse i PoD og om det er innført ny konstitusjonell praksis gjennom at regjeringen legger skylden på embetsverket, sier Jette Christensen (Ap).

Så langt har regjeringen beklaget at signaler om ikke å prioritere utsendelse av lengeværende asylbarn ikke kom med i det mest sentrale styringsdokumentet til Politiets utlendingsenhet (PU).

Politidirektør Odd Reidar Humlegård slo mandag fast at glippen med asylordren ikke har hatt noen praktiske konsekvenser. I et brev til Justisdepartementet skriver han at Politiets utlendingsenhet var fullt orientert om regjeringens ønsker for asylpolitikken, og at disse er blitt fulgt opp til punkt og prikke - til tross for at de aldri fikk beskjeden på papir. At mange flere lengeværende barn er returnert nå enn tidligere, forklarer han med nye returavtaler.

Opplysningene er i strid med hva politimester Kristin Kvigne i PU uttalte til Dagsavisen 10. november.

«Det er en satsing som ligger i bunn, og den lå der også under den forrige regjeringen, om at vi skal få ut lengeværende familier. Vi uttransporterer der vi kan», sa hun for en måned siden.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Koronautbrotet i Hardanger: 50 personar skal testast i dag

  2. Rykket ut til åpenlys sex i sentrum

  3. Datter i overgrepssak: – Det verste var at min mor var en del av det

  4. Dagen før dette bildet ble tatt, fikk de dødsdommen

  5. 17 nye Frp-medlemmar i Bergen har fått varsel om eksklusjon frå partiet

  6. Her i Fødetårnet vil dei fleste bergensarar bli fødd om tre år