En liten rød nisse titter ut på regnet gjennom kjøkkenvinduet til en grå tomannsbolig i Lindås. Det er under to uker igjen til jul. Tobarnsmor Desiree Wang Delgado (25) holder på å lage te, mens datteren Bettina (5) deler ut kjeks til lillebroren Emilian (1) og den svarte og hvite Border Collieren «Fnugg».

— Det er vi som foreldre som skaper julegavepresset og hausser det opp. Det er vårt ansvar å lære barna våre at verdier som familie og venner er viktigere enn ting og penger, sier Desiree Wang Delgado mens Bettina og Emilian kryper opp på fanget hennes.

Gruer seg

Denne uken fortalte Bergens Tidende om en tobarnsmor fra Åsane som ikke har råd til å prioritere julegaver til barna sine. Hun fortalte at sønnen allerede hadde begynt å grue seg til januar, når alle spør om hva han fikk til jul. Historien rørte mange, og førte til over 400 henvendelser fra mennesker som ville hjelpe. Også Delgado ble rørt og sier hun kjenner seg godt igjen.

— Mamma var alene og skulle forsørge meg og mine tre søsken. Første gang jeg skjønte at vi ikke hadde så god råd, var jeg åtte år. Mens venninner inviterte 15 stykker i bursdagen sin, kunne jeg invitere to. Vi visste at vi ikke kunne få det alle andre hadde, men vi hadde likevel en fin oppvekst, sier hun.

Over 11 milliarder

I år vil barn i Norge få julegaver for 11,5 milliarder kroner. I snitt bruker hver og en av oss over 6100 kroner på julegaver, noe som er ti prosent mer enn i fjor.

Samtidig mener 64 prosent av oss at kjøpepresset i forbindelse med julen er for stort. 45 prosent synes barna i familien og omgangskretsen får for mange gaver, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB.

— Paradokset er at vi synes barna får altfor mange gaver og vi føler det er et stort kjøpepress. Likevel bruker vi mer på barna enn noen gang før, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Siden 2006 har gavebeløpet fra foreldre økt med 44 prosent, mens fra besteforeldre har det økt med 36 prosent. I snitt får barna julegaver for 1888 kroner fra foreldre, og drøyt tusen kroner fra besteforeldre. Forbrukerøkonomen synes det brukes altfor mye penger på julegaver, og mener foreldre selv skaper gavepresset.

- Ikke ta opp lån

— Vi kan ikke lempe skylden over på forhandlerne. Barn føler på presset fordi vi hausser opp under det, og kjøper dyrere gaver. Det aller viktigste foreldrene kan gjøre er å snakke med barna om pengebruken, spesielt nå i julen. Forklare dem at de ikke kan få alt de ønsker seg, og at en PC til 10.000 kroner for eksempel tilsvarer et halvt års matbudsjett for et barn. Hva er viktigst, mat eller PC?

Sandmæl er programleder i Luksusfellen, og sier at også foreldre med dårlig råd må snakke med barna sine.

— Det er absolutt et klasseskille i Norge. Jeg ser at familier som har det trangt gjerne vil gi det samme til sine barn - nettopp for at de ikke skal føle seg utenfor. Dermed bruker de penger som de egentlig ikke har. Man må bruke etter evne, og aldri finne på å ta opp lån for å være med på kjøpefesten. Det er det ikke verdt.

Kjøper gaver hele året

Desiree Delgado stryker hånden over håret til sønnen Emilian og forteller at hun og mannen, Thomas Rosnes (26), hadde lite å rutte med da de flyttet sammen for fem år siden. I begynnelsen av mars venter de sitt tredje barn.

I dag har de god økonomi. Likevel er hun svært påpasselig med hva hun kjøper og hvor mye ting koster.

— Det henger sammen med oppveksten min. I år har jeg for eksempel kjøpt julegaver til 28 stykker for rundt 2500 kroner. Hemmeligheten er å kjøpe julegaver hele året, og kjøpe mye på salg, sier Delgado, og legger til:

— Jeg blir irritert når folk sier de blir lei seg for at de ikke kan kjøpe nye Ipader og PC-er til barna til jul. Ting kan være like fint, selv om det ikke koster så mye. Jeg har aldri kjøpt noe til full pris. Denne Elsa-kjolen kjøpte jeg på eBay for 50 kroner, sier hun, og tar på Bettina en blå kjole med hvitt slør.

— Se så fin jeg er. Jeg er prinsesse og Emilian er prins. Pappe er konge og du er dronning, sier Bettina og smiler til moren.

- Ekstra sårt

Anne Skevik Grødem er forsker ved Institutt for samfunnsforskning, og har blant annet forsket på fattigdom og sosial eksklusjon i Norge. Hun mener julegavepresset er en del av forbrukermønsteret i samfunnet, og sier at mange har mye penger, mens det er en minoritet som ikke har det.

— Uansett prioriteres barns behov først. Det er viktig for foreldre å gi fine julegaver til barna sine, selv om de har dårlig økonomi. Familier lærer seg gjerne måter å takle hverdagen med dårlig økonomi. Men når forventningene skrus opp før jul, tror jeg det kan være ekstra sårt for folk som har det vanskelig, og da kjenner man på at man ikke er som mange andre.

Skape en trygg fremtid

Hele 78.200 barn lever i familier med vedvarende lavinntekt i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Disse familiene har også ofte andre problemer i tillegg, og har opplevd mange nederlag.

— Foreldrene synes det er vondt at de ikke kan gi barna det andre har, og skammer seg ofte. Da er det vanskelig å formidle til barna at dette ikke er noe å skamme seg over. Man kunne ønske at familier med vanlige inntekter lot være å drive opp forbrukskarusellen, fordi det er mange som ikke har mulighet til å henge med, sier Grødem.

Tilbake i Lindås prøver «Fnugg» å få tak i en ball som har trillet inn under den svarte skinnsofaen i stuen. Emilian ligger i vippestolen og drikker varm melk, mens Bettina danser rundt på gulvet i den blå Elsa-kjolen.

— Jeg skjønner ikke hvorfor man skal overøse barn med masse gaver, eller bruke dem som statussymboler. Det er viktigere for meg å skape en trygg fremtid for barna, enn å kjøpe ting de bare «må ha» fordi alle andre har det.

— Hvordan tror du det blir når barna dine blir eldre og kanskje mer merkebevisst?

— Det blir nok vanskelig å stå imot presset når de blir eldre. Men jeg håper jo at de da har lært at verdier er viktigere enn penger. At de ikke trenger det alle andre har. Og hvis de absolutt må ha den tingen, så får de jobbe for den. De må lære seg at ting ikke er gratis, akkurat som jeg måtte.

JULEGAVER: Snart trebarnsmor, Desiree Wang Delgado (25), synes barna Bettina (5) og Emilian (1) får altfor mange gaver. - Over 90 prosent av alle tingene på lekerommet er gaver. Jeg synes det er viktigere å sikre fremtiden til barna, og heller sette inn penger på konto, sier hun.
Marita Aarekol
SELVMOTSIGELSE: - Paradokset er at vi synes barna får altfor mange gaver og vi føler det er et stort kjøpepress. Likevel bruker vi mer på barna enn noen gang før, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
DNB NOR