Her tar lille Amazone sine siste åndedrag

Den lille kattungen er en av flere katter som har lidd i Austevoll.

Publisert Publisert

DØDE: Lille Amazone (i midten) måtte denne uken avlives på grunn av sin dårlige tilstand. Torsdag drar Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Hordaland og Bergen tilbake til Austevoll for å redde flere katter. Foto: PRIVAT

  • Elisabeth De Lange Gjesdal
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Mellom 30 og 40 katter skal være under dårlig forfatning i Austevoll. Noen av dem skal ha fått i seg rottegift, noen er mishandlet, andre lider under det at de er vanskjøttet.

Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Bergen og Hordaland har vært ute og sett på forholdene. De har hentet noen av kattene, torsdag morgen drar de ut igjen.

— Dette er grusomt, bare vondt. Det blir mange tårer hver dag. Det er en tøff sak, sier Inger Johanne Graff hos Dyrebeskyttelsen.

Flere døde katter

Det er en eldre kvinne som skal ha rapportert om masse katter i nabolaget i Austevoll i en årrekke uten at noe er blitt gjort. En katt er blitt til to, to er blitt til flere. Nå skal det angivelig være rundt 30- 40 katter i området, og de har det ikke bra. Den eldre damen har fortalt dem at hun har hatt en gravplass i hagen. At det har lagt døde katter flere plasser.

— Katter ligger ikke bare død uten at noe er hendt dem, sier Graff.

De mistenker at det settes ut rottegift for å bli kvitt dem, og at det har vært tilfeller av alvorlig dyremishandling.

SPARKET: Veterinær Ulf Erlandsen mener at mye tyder på at den ene katten er blitt sparket. Måten brystbenet er knekt på, indikerer nemlig at dette ikek har vært et uhell. Foto: PRIVAT

— Det er en uakseptabel, ulovlig og grotesk måte å prøve å bli kvitt et problem på. Rottegift er en grusom død for dyrene. En del av opplysningene kan vi dessverre ikke dokumentere. Det er blant annet en katt som skal ha blitt stukket på øyet. Vi klarte ikke å få den med oss sist, men vi fikk sett at øyet ikke var bra. Det er en evig kamp dette, sier hun.

Og ryktene er mange. Noen hevder at det for kort tid siden ble skutt en del katter, mens en faktisk har innrømmet å drukne to kull med kattunger. Fordi det ikke var plass til dem.

— Da måtte jeg reise pekefingeren. Jeg skjønner at man kan bli frustrert. At det kan bli veldig mye. Men sånn gjør man bare ikke, sier dyreverneren.

Inntrykkene er mange.

— Det satt små kattunger med tomme matskåler. Det er hjerteskjærende og vondt. Det skal ikke være sånn. Nå må vi som samfunn vise at vi ikke godtar dette.

Mishandlet og sparket

Lille Amazone kom dessverre for sent til dyreklinikken. Hun hadde fatale lungeskader, og etter å ha gjort alt de kunne var det ingen annen utvei enn å avlive den lille kattungen.

— Dette er alvorlig. Kattene bærer preg av at de er svært dårlig stilt. De har vært under hard påkjenning og sykdom er fremtredende hos flere av dem. Noen av dem bærer også preg av å ha blitt utsatt for skade. Den ene ser ut som den er spent fra undersiden forfra, dette er noe vi ser på måten brystbeinet er knekt, sier Ulf Erlandsen.

Han er veterinær ved Tertnes Dyreklinikk, og er vant med å behandle hjemløse dyr.

— De kommer inn i mange rare fasonger og tilstander, og vi ser også menneskelige utsatte skader på dyrene. Enkelte tror at det er fritt frem å gripe fatt i hjemløse dyr. Det vi som samfunn må forstå er at det ikke er et dyreproblem, men et voldsproblem. Dette er mennesker som driver og flytter grensene, en dag forgriper de seg på mennesker også, tror han.

- Steriliser og merk katten din

Reaksjonene på saken har ikke latt vente på seg. Innlegget de la ut på Facebook har fått over 300 kommentarer. Folk er i harnisk.

— Dette er jo alvorlige ting, og vi ønsker å finne ut av det, sier Austevoll-ordfører Renate Møgster Klepsvik (Frp).

Det skal ha vært folk fra lensmannskontoret og sett på området, og bekreftet at det er mye katter der. Ordføreren skal ha møte med både dem og Dyrebeskyttelsen mandag i neste uke.

— Vi må ha en dialog rundt hva vi skal gjøre med det, og hvordan vi kan unngå at slikt oppstår igjen. Vi må iverksette forebyggende arbeid og sikre dyrs sikkerhet. Det er helt forferdelig å høre at det er sannsynlig at også mennesker har påført dem skade.

Graff har en oppfordring til alle katteeiere;

— Nå må alle sterilisere, kastrere og id-merke kattene sine.

— Folk tar seg råd til å reise til Syden og til å gå på restaurant. De må også forstå at det koster å ha dyr. De har en plikt til å ta vare på dem.

Hun kan ikke få understreket nok hvor viktig dette er. Ser du en katt som er bortkommen må du forsøke å finne eierne ved hjelp av plakater, sosiale medier og annet. Og du skal aldri mate den utendørs. Da samler det seg flere, er hennes råd.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Jente (3) frakta til Haukeland med luft­ambulanse etter å ha havna i sjøen

  2. Bergen sentrum: – Falt stygt på elsparkesykkel

  3. Reagerer på lade­kaos etter norgesferie. Elbil­foreningen mener Tesla har svaret.

  4. DN: Flere smittet etter fest i hjemmet til smittevern­overlege

  5. Her pipler klimagass opp fra norsk sokkel

  6. Se planene: Dette vil de bygge på Marineholmen