Lover at fristen holder

Statnett kan få en luftlinje gjennom Hardanger ferdig til fristen i 2012, selv om regjeringen har tatt tenkepause for å vurdere sjøkabel.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Det sier konserndirektør i Statnett, Håkon Borgen.

Regjeringens snuoperasjon betyr at byggingen av linjen begynner i Samnanger, mens området ved Hardangerfjorden i første omgang får ligge i fred. Men det skal ikke forsinke prosjektet.

— Det som er sagt i dag er vi positive til da det vil gjør det mulig å ta i bruk ledningen i 2012 slik som ønsket, samtidig som man får enda en ny vurdering av kabelalternativet. At andre miljøer skal inn og vurdere kabel, tror vi bare er bra slik saken står, sier Borgen.

Han sier at det ikke vil få noen store konsekvenser for anleggsarbeidet at det nå skal starte i den andre enden av kraftlinjen.

Ikke nederlag

Borgen mener regjeringens beslutning ikke er noe nederlag for Statnett.

  • Nei, det har vært gjort nøye utredninger rundt dette prosjektet siden planarbeidet startet for over fem år siden, der også sjøkabelalternativet ble utredet. Vi har ikke gått videre med dette alternativet da det kostnadsmessig lå klart utenfor vårt mandat, samt at det vil gi en dårligere forsyningssikkerhet, sier han,
  • Hvordan har det seg statsminister Jens Stoltenberg har sagt at dette ikke er et pengespørsmål, mens Statnett fortsatt argumenterer med at kostnadene vil bli for store med en sjøkabel?
  • Der forholder vi oss til stortingsvedtaket som omhandler gjeldende kablingspolitikk, med en restriktiv føring for kabling på høyeste spenningsnivå som følge av store kostnader.

En sjøkabel vil være i størrelsesorden fire ganger dyrere enn det konsesjonsgitte prosjektet på 900 millioner kroner, samtidig som det gir dårligere forsyningssikkerhet ved fare for lange reparasjonstider, sier konserndirektør i Statnett, Håkon Borgen.

— Hva om det nå likevel blir en løsning med master og sjøkabel?

  • Da ligger det utenfor vårt mandat, og det må komme noe om det i den gjennomgangen som skal gjøres, sier Borgen.

Jubel og frykt

I Kvam jubler ordfører Astrid Farestveit Selsvold (Ap) i Kvam over at Hardangerlinjen utsettes, men frykter Kvam blir sittende med svarteper.

I går var Farestveit Selsvold i Oslo med resten av Hardangerordførerne, for å høre regjeringen snu i kraftlinjestriden.

  • Hele delegasjonen som har vært østover i dag er veldig godt fornøyd med at man har fått denne time-outen, sier hun.

Men Kvam-ordføreren ble også skremt.

Kommunestyret i Kvam vil ha sjøkabel frem til kommunesenteret, jordkabel frem gjennom Steinsdalen og i en kombinert bil- og kabeltunnel under Kvamskogen og frem til Samnanger.

  • Det som var svært negativt for Kvam sin del var uttalelsen fra NVE, som Riis Johansen backet opp, om at det var uråd å legge en slik kabel, med en slik spenning, i kombinasjon med en biltunnel, sier Farestveit Selsvold.

Statsrådsbesøk i dag

I dag er ordføreren vertinne for hele tre statsråder som kommer til Hardanger for å snakke om kraftlinjen; Liv Signe Navarsete (Sp), Terje Riis Johansen (Sp) og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap).

Da vil hun nok en gang understreke at Kvam ikke vil sitte igjen med alle ulempene.

  • Det vil være en uholdbar situasjon for Kvam å få et ilandføringsanlegg, for eksempel i Norheimsund. Det vil være uakseptabelt, sier Farestveit Selsvold.

Kommer anlegget der frykter hun kraftlinjen vil gå i luftspenn gjennom Steinsdalen og over Kvamskogen. Hun understreker at det er kommunestyret som har mandat til å peke på løsninger, men sier at hun på møtet i Oslo tok opp at det finnes alternativer for ilandføring både før og etter sentrumsbebyggelsen.

Tror ikke på kabel

I Eidfjord tror formannskapsmedlem Liv Myklatun (Sp) at utsettelsen bare blir nettopp det, en utsettelse.

  • Jeg tror ikke det vil føre til noen endringer, sier hun.

Men blir det sjøkabel blir det ene ilandføringsstedet nettopp i Eidfjord.

  • Det har jeg ingenting imot, det kan være både konstruktivt og positivt, spesielt hvis det kan føre til arbeidsplasser, fordi det er noe vi sårt trenger.

Myklatun mener Hardangerlinjen ikke har skapt det store engasjementet blant folk i kraftkommunen Eidfjord.

  • Det eneste er vel at man er redd for at det blir høyere nettleie, sier Myklatun.
Publisert: