400 i kø for fedmeoperasjon

Helse Vest doblet tallet på fedmeoperasjoner i 2007. Likevel står over 400 i operasjonskø. Nå vil Helse Vest øke tilbudet.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

MARIE REIN BORE

Tidligere var det bare Førde sentralsjukehus i Sogn og Fjordane som tok seg av slike operasjoner i Helse Vest-regionen. Men i fjor ble det i tillegg opprettet et fedmeoperasjonstilbud ved Haugesund sykehus. 40 pasienter ble operert i Haugesund og 78 i Førde i 2007. Nå står 250 i kø i Førde og 158 i Haugesund.

– For 2008 skal kapasiteten økes ytterligere. Haukeland Universitetssykehus vil gjøre 50 fedmeoperasjoner, og Helse Stavanger er bedt om å forberede oppstart av fedmeoperasjoner i 2009, sier kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Helse Vest.

Behandlingsgaranti

Hun sier at behovet for slike operasjoner har økt kraftig de siste årene. Da man startet i Førde for noen år siden, ble rundt 20 operert årlig. Nå bygger Helse Vest opp et operasjonstilbud i hvert helseforetak.

– Vi regner med å operere 60 pasienter her i Haugesund. Alle som står på ventelisten får en medisinsk vurdering ut fra bestemte kriterier. Noen får av ulike årsaker avslag. De fleste som venter, får behandlingsgaranti på at de skal være operert i løpet av 18 måneder, sier Per Espen Hovde Hansen, overlege og leder av overvektskirurgiprosjektet ved Haugesund Sjukehus.

Helse Vest har de siste årene hatt tilbud om et livsstilsopplegg for sykelig overvektige.

– Helse Vest var først i landet med å tilby et program for livsstilsendringer i offentlig regi. Behandlingen er bygget opp rundt sunn mat, mye mosjon og mental trening. I fjor fikk rundt 100 pasienter tilbud om livsstilsbehandling ved Hauglandsenteret i Sogn og Fjordane, sier kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal.

Betalte 140.000 kroner

Da Arvid Erga hadde stått på venteliste i ett år og fikk vite at det kunne ta to år til, bestemte han seg for en privat fedmeoperasjon i Oslo. 39-åringen fra Sandnes betalte 140.000 av egen lomme for operasjonen.

– Jeg så på operasjonen som en siste utvei. Det var ingen enkel avgjørelse, jeg vurderte frem og tilbake nesten et års tid. En operasjon innebærer en enorm endring i livsstil, men jeg har fått god støtte av samboer og familie, sier Erga.

Han har prøvd mange slankemetoder, blant annet det opplegget Helse Vest hadde på Ebeltoft i Danmark. Her handlet det om mye mosjon og sunn kost.

– Jeg gikk ned 60 kilo på Ebeltoft. Men da jeg kom hjem igjen, la jeg på meg 40. Jeg måtte gjøre noe, og dermed ble det til slutt operasjon, forteller Arvid Erga.

Han ble operert for fire uker siden, og de første tre ukene etter operasjonen levde han på flytende kost.

– Nå har jeg så smått begynt med litt moset mat. Det er rart: Da jeg var overvektig, var jeg aldri mett, og jeg hadde alltid sug etter søtt. Nå er sulten og søtsuget borte.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende

Bør Helse Vest øke tilbudet? Si din mening her.

25 KILO LETTERE: Arvid Erga ble operert for fire uker siden ved en privat klinikk. Han har gått ned 25 kilo. Foto: Thomas Fosse

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Her bør du stoppe på E16

BT-anmelderen har testet mat langs hovedveien.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her forstår Amber (26) at det går galt

  2. Fem nye smittede i Bergen

  3. To biler i trafikkulykke ved Halhjem

  4. Hun er gift, har to små barn og god jobb. Og et alvorlig problem hun ikke snakker høyt om.

  5. Har du hørt historien om gjestgiveriet i Biskopshavn?

  6. En buss fra Sverige. En korøvelse. Et karantenehotell. Slik kom Delta-mutanten til Norge.