Mann døde av svineinfluensa

Mannen i femtiårene som døde på Haukeland lørdag er det første dødsofferet for svineinfluensa i Hordaland.

Publisert:
Berit Kvalheim

Mannen som døde, skal ikke ha hatt noen underliggende sykdommer fra før.

Informasjonsavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus vil foreløpig ikke gi detaljopplysninger om dødsfallet, heller ikke om mannen var hjemmehørende i Bergen eller i distriktet.

Syvende dødsfall Dødsfallet er det syvende i rekken hittil i Norge. Tidligere er det meldt seks dødsfall knyttet til A (H1N1)-viruset her i landet. Den første var en dansk lastebilsjåfør som døde mens han oppholdt seg i Norge. Senere har en kvinne fra Oslo, en mann fra Oppland, en mann fra Telemark, en tenåring fra Vestfold og en kvinne fra Akershus dødd etter å ha blitt syke av viruset. Den eldste var en mann i 70-årene, den yngste en jente på 17 år.

De fire som nå ligger isolert på Haukeland har enten bekreftet eller mistenkt smitte. Det er pasienter i ulik alder, ifølge smittevernoverlege Per Espen Akselsen ved Haukeland Univ ersitetssykehus.

Drøyt hundre personer er nå innlagt på landets sykehus på grunn av smitte fra A (H1N1)-viruset. 18 av dem er innlagt på intensivavdelinger, ifølge opplysninger fra Folkehelseinstituttet.

Vaksinen på plass Smittevernoverlege Per Espen Akselen sier at den første forsendelsen med vaksine kom til sykehuset i går. Den inneholder 3000 vaksinedoser.

— Vaksineringen av helsepersonell ved sykehuset kan trolig komme i gang allerede i løpet av denne uken. Først er det noen praktiske rutiner som skal på plass. Vaksinen skal pakkes om, man skal finne egnede vaksinasjonssteder og skaffe til veie personell som kan gjennomføre selve vaksineringen. Når først disse praktiske tingene er på plass, skal vaksinasjonsprogrammet kunne gjennomføres raskt, sier han.

Smittevernoverlegen understreker at beredskapsplanen som er lagt opp skal fungere uansett hvor stort omfang epidemien skulle få. Sykehuset har forberedt seg godt, og skulle være i stand til å ta høyde for mange tilfeller.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Vurderer å vaksinere alle — A (H1N1) viruset er et virus som slår ulikt ut. De aller fleste får en mild sykdom, men for noen får sykdommen et raskt og stormende forløp og blir veldig alvorlig, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet til NTB.

— Derfor vurderer vi nå om vi skal anbefale alle å vaksinere seg, sier Iversen.

Han opplyser at en konklusjon om dette spørsmålet vil bli trukket i løpet av denne uken.

Tidligere har Folkehelseinstituttet sagt at det kanskje ikke vil være nødvendig å vaksinere seg for alle som befinner seg utenom de såkalte risikogruppene, det vil si gravide, folk med diabetes og andre kroniske sykdommer og mennesker over 65 år.

Publisert:

Foto: Sunde, Helge