Døde etter fall på flyplassen

Tone Fossland falt fra rullestolen da hun skulle bæres ut av flyet. Tre dager senere døde hun.

  • Målfrid Bordvik
  • Gard Steiro
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

De etterlatte ber om at Bergen lufthavn skjerper rutinene.

— Tone var svak i utgangspunktet. Skadene hun fikk svekket henne ytterligere. Jeg er sikker på at hun ville vært i live i dag om hun ikke hadde falt ut av den rullestolen, sier enkemann Joar Fossland.

Han ønsker ikke å peke på syndebukker, men håper konens fallulykke fører til at rullestolbrukere får bedre behandling når de reiser med fly til og fra Bergen.

— På Flesland har man åpenbart verken gode nok rutiner eller forsvarlige utstyr for bæring av rullestolbrukere. Jeg håper Tones bortgang fører til endringer.

På vei fra Wien

Tone Fossland (61) fra Sandsli fikk diagnosen multippel sklerose (MS) da hun var 35 år. Sykdommen lammet gradvis armer og bein. De siste 20 årene satt tobarnsmoren i rullestol.

På tross av sykdommen var Fossland en allsidig kunstner. Hun var Norges eneste medlem av den internasjonale foreningen for munn- og fotmalende kunstnere, og i begynnelsen av mai deltok Fossland på foreningens 50 års jubileum i Wien. Ulykken skjedde da hun kom tilbake til Bergen søndag 6. mai.

— To stuere skulle hjelpe meg å løfte henne fra flysetet, over i en bærestol og ut i rullestolen hennes som ventet utenfor, forteller Joar Fossland.

Selve løftet gikk problemfritt. Joar Fossland gikk baklengs ut mens han holdt konens føtter, mens en av stuerne styrte løftestolen. Da de skulle rulle 61-åringen ut av flydøren, skled hun ut av stolen.

— Det var en liten kant der. Tone hadde ikke mulighet til å ta seg for, så hun falt rett i bakken. Jeg klarte å gripe hodet hennes og forhindre at det traff noe.

Blek og kortpustet

Joar Fossland løftet selv konen opp i rullestolen etter fallet. Hun var svært lei seg, men klaget ikke over smerter. De to dro hjem til Sandsli i drosje.

— På kvelden så jeg at hun var blitt litt blå på armen og deler av overkroppen. Neste morgen var hevelsene blitt verre, så jeg ringte 113.

Tone Fossland ble kjørt til Legevakten i ambulanse. Etter en kjapp sjekk ble hun sendt hjem igjen. Neste dag var en lege innom. Han mente Fossland hadde det best hjemme på Sandsli.

— Hun var unormalt trøtt. Vanligvis likte hun å sitte lenge oppe. Denne kvelden ville hun legge seg i åttetiden.

Joar Fossland våknet grytidlig onsdag 9. juli. Han forsto at noe var galt.

— Tone var blek og pustet fort. Hun ville ha vann, men klarte ikke å drikke. Jeg ringte etter ambulanse, men det var for sent. Da bilen kom, var Tone død.

Obduksjonsrapport

Politiet etterforsker saken rutinemessig som et mistenkelig dødsfall.

— Vi har avhørt avdødes ektemann og venter nå på en endelig obduksjonsrapport, sier politibetjent Trond Hammersland ved Fana politistasjon.

Så langt tyder mye på at skadene Fossland pådro seg svekket en allerede skrantende helse. Hun hadde hjerteproblemer og gikk på blodfortynnende medisiner. Indre blødninger ville derfor ramme henne hardere enn en helt frisk kvinne.

— Selv om hun var svekket av sykdom, tror jeg hun kunne levd lenge. Hun hadde store planer for sommeren, blant annet ville hun besøke sønnen i Irland og gå på kurs i silkemaling i England, forteller Heidi Kahrs Damm.

Hun var Fosslands assistent det siste halvannet året. I likhet med enkemannen er hun kritisk til behandlingen Fossland fikk på Flesland, og Kahrs Damm har gode forutsetninger for å beskrive mangelen på rutiner og utstyr. Hun har nemlig jobbet på flyplassen siden 1983.

— Etter fallet sendte jeg en e-post til alle lederne på flyplassen. Denne saken må føre til endringer. Jeg kan ikke jobbe på et sted der folk faller i gulvet på grunn av dårlige rutiner.

- Kan ikke løfteteknikk

Fossland og Kahrs Damm krever flere endringer på Bergen lufthavn:

n Løftestolene må byttes ut. På andre flyplasser har man løftestoler med fotplater og kryssreimer. Det gir bedre stabilitet.

— Tone hadde bare en reim over livet og to metallpinner til å støtte beina på. Hadde stolen vært bedre, ville hun ikke sklidd ut på denne måten, sier Kahrs Damm.

n Personell som skal hjelpe rullestolbrukere må få opplæring og bli kurset i førstehjelp. Stuere som bærer bagasje er ikke nødvendigvis kompetente til å løfte mennesker.

— Mange av mine kolleger gruer seg når de skal bære passasjerer inn og ut av fly. De har ikke lært skikkelig løfteteknikk, og vet ikke hva de skal gjøre om noe uforutsett skjer.

n Flyplassen bør få et eget assistansesenter etter samme modell som på Gardermoen. Det bør ikke være tilfeldig hvem som skal hjelpe passasjerer.

— Jeg vet at funksjonshemmede gruer seg til å reise fra Flesland. De opplever hjelpen de får her som dårligere enn på andre flyplasser, sier Kahrs Damm.

Publisert
KREVER ENDRINGER: Joar Fossland mener Bergen Lufthavn må skjerpe rutinene etter konens fallulykke. Han får støtte fra Heidi Kahrs Damm, som var Fosslands assistent: Mye er overlatt til tilfeldighetene på Flesland. Behandlingen av funksjonshemmede må tas mer på alvor, sier Joar Fossland. FOTO: ODD MEHUS
FALT OG DØDE: Tone Fossland (61) døde den 9. mai. Familien mener bedre løfteutstyr kunne forhindret ulykken. FOTO: PRIVAT

Les mer om dette temaet

  1. Lover opplæring og nye stoler

  2. Bedre rutiner på Gardermoen

BT anbefaler

«For en kamp av Brann. De dominerte fra start til mål.»

Sol, scoringer og stemning!

LES SAKEN