Her sliter redningshelikoptrene

330-fartøysjef betegner Sogn og Fjordane som det vanskeligste fylket å operere helikopter i.

Publisert Publisert

2. september åpnet 330-skvadron redningsbase i Florø i Sogn og Fjordane. Tidligere var Forsvarets redningshelikoptre stasjonert på Sola i Rogaland og Ørland i Sør-Trøndelag.

— Personlig vil jeg si at Sogn og Fjordane er Norges vanskeligste sted å operere i. Det er på grunn av alle fjordene og høyspennene, som er helikopterets største fiende. Særlig langs Sognefjorden og i Nordfjord er det mange kryssende kraftlinjer, sier fartøysjef Trond Egil Hilstan til NRK Sogn og Fjordane .

Les også

Dette skal redde liv

330-basen skal dekke områdene mellom Molde og Bergen og er et viktig bidrag for å øke beredskapen i fjellområder og ikke minst langs kysten og ute i havet.

39 oppdrag

Hittil har 330-skvadronen hatt 39 redningsoppdrag siden basen ble etablert på Florø lufthavn i september. 17 av disse har vært søk— og redningsoppdrag, mens 22 har vært rene ambulanseoppdrag, ifølge NRK.

Siden da har mannskapet på Sea King-helikopteret mange ganger fått bryne seg på svært vanskelige forhold.

Raskere på vingene

Mannskapet bodde i starten på hotell, mens basen ventet på å bli ferdig utbygget. At de nå bor på flyplassen, har redusert utrykningstiden fra 35-40 minutter til 7-8 minutter når det haster.

Områdene helikopteret opererer i, er ofte så kupert at helikopter må til for å søke etter savnede, forteller Hilstan til NRK Sogn og Fjordane.

De mange kraftlinjene i Sogn og Fjordane skaper farlige situasjoner for redningshelikoptrene som må fly i all slags vær. Bildet viser en kraftlinje ved Fimreite og som strekker seg over fjorden. Foto: Oddleiv Apneseth

Publisert