Jens møtte Jensen

Siv Jensen vant partilederduellen mot Jens Stoltenberg med knapp margin, ifølge TV-seerne.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Siv Jensen (Frp) møttes til valgkampens første partilederdebatt på TV 2 i kveld. Som ventet markerte skattepolitikk forskjellen på de to regjeringsalternativene.

Allerede etter noen få minutters innledende prat viste TV 2s løpende måling en liten overvekt på blå side, altså at Jensen gjorde best inntrykk på TV-seerne så langt i debatten.

Da temaet beveget seg inn på oljeboring i Vesterålen og Lofoten, ble Jens Stoltenberg (Ap) taus.

Vi fulgte debatten, og bringer her et løst utdrag fra diskusjonen:

Siv Jensen står for en politikk som er dårlig.

BTs dom

Jens Stoltenberg (Ap): Trygg, komfortabel og statsmannsaktig. Rå på makroøkonomi. Veldig drillet på miljø. Defensiv om eldreomsorg.
Siv Jensen (Frp): Klar og tydelig. Svakest på miljø. Blir ikke kvitt utgiftsstempelet. Best på eldreomsorg og behovet for fornying.

Vurdert av Sjur Holsen.

Vil ikke gi skatteløfte

Jens Stoltenberg la innledning vekt på fornuften ved å holde litt igjen i pengebruken, før debatten dreide over på skatt. Siv Jensen sa at formueskatten utgjør kun én prosent av statens inntekter, og at det derfor ikke er noen grunn til å tviholde på den.

– Hvor store skattelettelser får vi med Frp i regjering? spurte TV 2s programleder Trude Teige.

– Det må vi ta fra år til år, svarte Jensen.

– Men hvor store skattelettelser snakker vi om? spurte Teige igjen, og ønsket konkrete tall til svar.

– Det skal vi vise frem i statsbudsjettene, som alle andre partier. Dette avhenger av den økonomiske situasjonen landet er i. Vi ønsker at flere skal klare å leve av sin egen inntekt – det handler også om verdighet. Lavere skatter vil være bra for norsk økonomi, for det stimulerer folk til å jobbe mer, sa Jensen.

Ting er mer krevende enn du gir inntrykk av når du sitter i opposisjon i rikspolitikken og sier «det ordner vi, det ordner vi».

– Hvis du er statsminister om noen uker, og skal være i nærheten av de skattelettelsene du lover, må det gå ut over andre ting – som mindre penger til skole og helse, parerte Stoltenberg.

TV 2s måling viste da dødt løp mellom de to partilederne.

– Da dere støttet regjeringen til Bondevik, så vi veldig mange usosiale skattelettelser, og mindre penger til eldreomsorgen i for eksempel kommunene, sa Stoltenberg.

Jensen lurer på hvilke skatter og avgifter Stoltenberg vil øke om han fortsetter i regjering.

– Vi vil fortsette å gjøre lettelser for dem med lave inntekter og lav formue, og fjerne formueskatten for de med minst – og da må de som har mye betale litt mer, svarte Ap-lederen.

«Ja» og «vet ikke» til oljeboring

Teige skiftet tema til oljeboring i Lofoten, og spurte om Stoltenbergs syn på Navarsetes kompromissforslag – altså status quo med ingen boring den neste fireårsperioden. Stoltenberg sier verken ja eller nei til kompromisset.

– Vi må ha nok kunnskap om dette før regjeringen tar stilling til det. Vi skal sette oss ned og komme fram til en løsning. Én mulighet er å bruke den tiden vi trenger, sa Stoltenberg.

– Alle andre partier har tatt standpunkt i saken. Oljeutvinning i nord er bra for miljøet. Hvis vi ikke utnytter disse ressursene, vil kullkraftproduksjonen i Europa øke. Det vil gjøre regionen sterkere. Det er også viktig for norsk velferd at vi tar vare på en av de viktigste næringene våre, sa Siv Jensen, og slo klart fast at Frp er for oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Både Stoltenberg og Jensen sa deretter at de har gjensidig respekt for hverandre, selv om de er sterkt uenige politisk.

– Blir Siv Jensen en dårlig statsminister? spurte Teige.

– Hun står for en politikk som er dårlig, svarte Stoltenberg, som selv mener at han «har veldig mye ugjort» og derfor brenner etter å fortsette i regjering.

– Vi representerer en fornyelse av Norge. Jeg tror det er derfor mange nå stemmer Fremskrittspartiet. De har problemer å skille alle de andre partiene som har gått inn og ut av regjering. Vi er klare på hvordan vi vil fornye landet, sa Jensen.

Over til eldromsorg...

Stoltenberg mener det er feil å love milliarder i skattelettelse når det er mange uløste problemer i landet, som eldreomsorgen.

– Mener Siv Jensen at det er viktigere med skatteletter enn eldreomsorg? spurte Stoltenberg.

– Eldreomsorg er Frps viktigste valgkampsak. Jeg synes det er pinlig hva din regjering har gjort, svarte Jensen, som mener et av Frps viktigste grep i så måte blir å flytte styringen fra kommunene til staten – og åpne for privatisering.

Hvorfor skal man stole på Frp når dere ikke har fått det til Oslo?

Jensen mener det er «helt umulig å forstå» at private utbyggere som står klare til å bygge aldershjem får nei fra dagens regjering.

TV 2s løpende måling viste her en klar overvekt til fordel for Siv Jensen.

– Hvorfor er du så redd for å slippe til private innenfor omsorg når vi trenger mer omsorg? spurte TV 2s programleder.

– Jeg er ikke redd for det, det er private som driver i dag – som Frelsesarmeen. Men jeg er helt sikker på at kommunene må ha hovedansvaret, sa Stoltenberg.

Oslo som eksempel

– Fremskrittspartiet lever i den herlige verden at de aldri har ansvar. Men ett sted har de ansvar – i Oslo. Og der er det blitt færre sykehjemsplasser. Dere har mye å svare for i Oslo, sa Stoltenberg til Frp-lederen.

– Det sto dårlig til i eldreomsorgen i Oslo før vi overtok. Vi har bygget om dårlige og slitte dobbeltrom til enkeltrom. Og i en periode blir det da færre plasser. Jeg innrømmer at vi ikke er i mål, men vi er på rett vei, svarte Jensen.

– Hvorfor skal man stole på deg når dere ikke har fått det til Oslo? spurte Trude Teige.

– Vi har gjort mye i Oslo. Eldreomsorgen er blitt mye bedre enn den var, selv om den ikke er perfekt, sa Jensen.

Jeg innrømmer at vi ikke er i mål, men på rett vei.

– Dere lovet i 2003 å løse alle problemer i eldreomsorgen i Oslo – uansett. Så vant dere valget – og det er fortsatt mange problemer, og antall sykehjemsplasser har gått ned. Ting er mer krevende enn du gir inntrykk av når du sitter i opposisjon i rikspolitikken og sier «det ordner vi, det ordner vi», sier Stoltenberg.

Jensen sier at hun vil gjøre noe med at regjeringen krever bompengefinansiering til alle nye veiprosjekter.

– Alle Frps lokalpolitikere vrir seg over dette. De vet at hvis de ikke sender med en bompengesøknad, så blir de ikke prioritert. Vi mener veibygging er et statlig ansvar, sier Jensen, og nevner omfattende kutt i lyntog, u-hjelp, pressestøtte m.m. som områder der Frp skal hente inn penger for å erstatte bilistenes bompenger

TV 2s løpende måling viste til slutt at Jensen vant debatten med knapp margin.

Publisert

Les mer om dette temaet