Pensjonat i særklasse

Familien Vabø tenkte kreativt for få råd til sommerferie med ti barn. Men alt gikk ikke etter planen.

Publisert Publisert

STORFAMILIEN: Familien på 12 sammen med de syv hundene de passer, pluss sin egen hund. Fra venstre: Joachim (10), William (7), Caroline (17), Ruben (12), Miriam (14), Aron (5), Trond Helge (41), Benjamin (1 1/2), Esther (41), Leah (3), Emilie (9) og Rebekka (16).

SMÅ OG STORE: Pappa Trond Helge Vabø sammen med datteren Emilie (9). Dobermannen Bagera elsker druer og barn, og følger spent med på at Emilie gjør triks.

GODE VENNER: Joachim (10) passer Felix i sommer. - Barna har vært utrolig flinke med hundene, sier mamma Esther Vabø.

  • Odd Mehus (foto)
  • Sigrid Haaland

Det er en regntung formiddag når BT besøker familien på Myking i Lindås kommune. Først er det stille. Så kommer en dobermann byksende mot porten. Deretter følger en, to, tre, fire ... så mange hunder at vi mister tellingen. Og minst like mange barn. Velkomsten er like varm som den er kaotisk, og de første minuttene er lydnivået så høyt at det er vanskelig å utføre noe intervju.

Les også:

Les også

- Hvalen reiste seg opp og så på oss

Inne i stuen ser Trond Helge Vabø (41) ikke spesielt stresset ut, heller lettere resignert.

— Jeg hadde ikke så mye jeg skulle sagt, sier tibarnsfaren om hundekaoset og ler.

Du leste riktig. Trond Helge og Esther Vabø har ti barn, i alderen 1- 17 år. Esther (41) er hjemme i ulønnet permisjon, og å reise på ferie med så mange barn blir fort dyrt. Men familien fant en måte å skaffe barna litt ekstra lommepenger på, som kan sies å være utenom det vanlige.

Mange som trenger pass

For omtrent en måned siden snakket eldstedatteren Caroline (17) med en venninne om å passe hunden hennes. Det passet ikke helt, fordi hunden ikke var vant med barn. Men for Esther gikk det et lys opp. Det måtte vel være flere som trengte dyrepass?

Les også:

Les også

Katten Truls (16) ble bortført og avlivet

— Vi la ut tilbud om dyrepass på Facebook, på Finn, og satte inn en annonse i Strilen. Allerede første kvelden fikk vi tilbakemelding. Det var mange som trengte dyrepass. Så ballet det på seg. Vi har fått over 20 henvendelser, forteller Caroline.

Det er for det meste barna som tar seg av hundene, og Caroline har hovedansvaret.

— Om det er noen som blir dradd opp klokken åtte om morgenen, så er det meg, sier hun.

Blir husvarme

I tillegg til at hundene må mates flere ganger daglig, skal de også ha tur.

Les også:

Les også

Se hva smuglerne har prøvd å ta med seg inn i Norge

— Det er gøy, men litt travelt, sier ni år gamle Emilie.

Rebekka (16) synes også det er kjekt, men at det noen ganger blir litt mye.

— Som i dag tidlig, da hundene ikke gikk så godt i lag, forteller hun, og legger til at det er spennende å ha så mange hunder på besøk.

— Jeg får en ny erfaring, sier 16-åringen.

Les også:

Les også

Delfinshow i Hjeltefjorden

Og det er ikke noen tvil om at hundene finner seg godt til rette. Det har blant annet matfar fått erfare.

— Jeg våknet klokken fire i natt av at Bagera kom opp i sengen. Det var som å få en hest ved siden av meg, sier han og kikker ned på den store dobermannen.

Les også:

Les også

- Disse hundene er toppidrettsutøvere

Familien har tatt 100 kroner per hund per døgn, og for øyeblikket er det syv hunder som passes på. I tillegg har de sin egen hund, minigris, to høns, og flere kaniner og katter. Det befinner seg med andre ord bortimot 30 levende vesener på eiendommen på fire mål.

Får ikke drive videre

Men hundepasset kan ikke fortsette. Onsdag var Trond Helge i kontakt med Mattilsynet, der han fikk beskjed om at de trengte tillatelse for å drive i så stort omfang.

— Det vil si at vi stopper inntak av hundene i dag, og sletter alle annonser. Hundene som er her nå vil bli hentet seinest i begynnelsen av august, sier han.

Han påpeker at familien vil følge retningslinjene og skaffe tillatelse dersom de bestemmer seg for å fortsette med dyrepensjonatet.

— Vi hadde ikke tenkt på at vi måtte ha tillatelse. Vi føler vi har gjort en god gjerning, og har fått gode tilbakemeldinger fra de som har trengt dyrepass, sier Vabø.

Les også:

Familiefaren oppfordrer andre som kunne tenke seg å gjøre det samme til å sjekke regelverket først.Seniorinspektør i Mattilsynet, Arve Viken, som familien har vært i kontakt med, sier han har inntrykk av at de har handlet i god tro.

— Men regelverket gjelder likevel, påpeker han.

Viken forteller at man ikke trenger tillatelse fra Mattilsynet dersom man passer en hund for en venn eller for familie.

— Men hvis dyrepasset har litt omfang, og man har annonsert det, slik at det ikke bærer preg av tilfeldighet, trenger man tillatelse fra Mattilsynet for å drive dyrepensjonat, sier seniorinspektøren.

Til Tusenfryd

Barna har passet dyr i omtrent en måned, og for de opptjente pengene håper familien de kan reise til Tusenfryd.

Les også:

— Det er så mange barn som går uten å gjøre noen ting om sommeren, de ser på TV eller spiller. Jeg ser at de gleder seg mer til å gjøre ting når de har jobbet for det, sier Esther.

Hun påpeker at barna har vært utrolig flinke med hundene, men at det er én ting som har vært vanskelig.

— Vi sliter med å levere de fra oss, for vi blir så glade i dem, sier tibarnsmoren.

Publisert