Ekstremt voldelige grupper

Også fra Hordaland har frivillige reist til Syria for å slåss. - Jeg tror PST bruker store ressurser på å følge en del av Syria-farerne, sier forsker Brynjar Lia.

Publisert Publisert

RUINER: Dette bildet ble tatt i midten av juli i utkanten av Damaskus. Foto: REUTERS

  • Eystein Røssum
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I mars sa PSTs leder i Hordaland, Øyvind Tenold, at flere fra Hordaland var reist til Syria de siste månedene.

— Vi har indikasjoner på at enkelte kan ha reist til Syria flere ganger, og kan ikke utelukke at noen av dem er der fremdeles, sa Tenold til BT.

Førsteamanuensis Brynjar Lia ved Universitetet i Oslo sier at både den radikale islamist-ideologien til enkelte av opprørsgruppene og kamperfaringen til Syria-farerne gjør at politiet er opptatt av denne gruppen.

— Det er ganske mange med norsk opprinnelse som har reist til Syria. Ca. 40-50 skal være der nå. I tillegg har ca. 20 kommet tilbake til Norge. Bekymringen er at kamperfaringen kan gjøre enkelte mer motivert for å utføre terror her i Norge, sier Lia, som i mange år har forsket på islamistisk terror og jihadisme.

En broket forsamling

PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland viste på pressekonferansen til at nordmenn ifølge forskning er overrepresentert blant de frivillige i Syria, målt mot folketall.

Lia beskriver de frivillige som en broket gruppe.

— Det er ganske mange norske konvertitter blant dem, kanskje flere enn ti. Det er elles folk med bakgrunn fra både Nord-Afrika, Balkan, Pakistan, Tsjetsjenia, Somalia og andre land i Øst-Afrika. Mange av dem er vokst opp i Norge. Jeg tror politiet bruker store ressurser på å følge i alle fall en del av disse folkene, sier Lia.

Bekymret over de de ikke kjenner

Tenold sa i mars at PST trolig ikke hadde oversikt over alle som var reist.

— Vi har registrert at enkelte har forandret seg etter å ha kommet tilbake. Det dreier seg både om utseende og adferd. Det gir grunn til å tro at de er inne i en radikaliseringsprosess. Men vi er likevel mest bekymret for dem vi ikke vet om, sa Tenold.

Flere av de viktigste opprørsgruppene som slåss mot president Assads regime i Syria har en radikal islamistisk ideologi. Det gjelder både ISIL, som nå bare kaller seg Den islamske staten og som har lagt under seg store områder i både Syria og Irak, og Nusra-fronten. Begge har benyttet seg av selvmordsaksjoner og ekstrem voldsbruk.

— Nusra-fronten har direkte tilknytning til al-Qaida. ISIL synes å ha vært mest opptatt av de lokale forholdene i det siste, men har samtidig sagt at de vil slå til i utlandet dersom USA eller andre blander seg inn i Irak eller Syria. Det kan også være snakk om andre radikale opprørsgrupper som nordmenn har sluttet seg til, sier Lia.

- Hadde ikke noe valg

Lia mener det er grunn til å tro politiet når de sier at de ikke vet hva trusselen retter seg mot, eller hvem som står bak.

— Dersom informasjonen hadde vært veldig konkret, ville myndighetene neppe gått ut på denne måten. Da kunne de i det stille satt inn tiltak mot de personene eller de stedene trusselen handlet om. Men med væpnet politi på veier, flyplasser og jernbanestasjoner landet over måtte de nesten gå ut og forklare hva som skjer, sier Lia.

— Hvordan tror du PST har fått informasjonen de bygger på?

— Jeg vil anta at dei har fått vite noe fra utenlandske tjenester som de samarbeider med, og at PSTs egne undersøkelser har understøttet informasjonen. Men dette er vanskelig å vite.

FARLIG SKOLE: - Bekymringen er at kamperfaringen kan gjøre enkelte mer motivert for å utføre terror her i Norge, sier terrorforsker Brynjar Lia om Syria-farerne. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Omkom etter frontkollisjon med lastebil på E39

  2. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

  3. Byrådet vurderer å åpne flere teststasjoner i Bergen

  4. Fra lørdag må utestedene stenge kranen ved midnatt: – Det gjør det umulig å drive bedrift

  5. Brann-spiller i karantene etter kontakt med koronasmittet

  6. Gjenåpningen av Norge settes på vent: – Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet