Bergensbadet er billigere og bedre

Det er mindre enn vanlige bad og sparer sykehuset både tid og penger. Helse Bergen bør satse på Bergensbadet i alle nybygg, er rådet i ny rapport.

Publisert Publisert

SELVHJULPEN: - Pasienter som trenger hjelp på et ordinært bad, klarer seg alene her inne, konstaterer sykepleier Tom Jakobsen. På Bergensbadet er det håndtak langs vasken og rundt hele rommet. Både vask og toalett kan heves og senkes. ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ

  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Ett år er gått siden forsøksbadet på Hjerteavdelingen ved Haukeland universitetssykehus ble høytidelig innviet av sykehusdirektør Stener Kvinnsland.

Bergensbadet, som det kalles, har nå vært testet og vurdert. I en rapport fra prosjektgruppen får nyvinningen toppkarakter.

Les også

Dette badet har kostet to år og 12 millioner å få ferdig

Badet som er en kvadratmeter mindre enn vanlige sykehusbad, koster 50.000 mindre å bygge.

12 minutter spart

I tillegg blir pasientene mer selvhjulpne på slike bad, noe som sparer tid for personalet. Hjerteavdelingen har testet og funnet ut at tidsbesparelsen er i gjennomsnitt 12 minutter pr. pasient.

«Prosjektet anbefaler styret for Helse Bergen og foretakets arbeidsmiljøutvalg å gjøre et prinsippvedtak om at alle sykehusets baderom skal bygges i samsvar med beskrivelsen av konseptbadet, og følge opp dette i forhold til all ombygging og nybygging innenfor virksomheten» heter det i sluttrapporten.

På Haukeland er det 753 bad. Dersom Helse Bergen besluttet å fornye samtlige, ville Bergensbadet redusert investeringen med 37,6 millioner kroner.

— Verdifull rapport

Rolf Sanne Gundersen, administrerende direktør i Bano AS, vil bruke den positive evalueringen overfor nye kunder i inn- og utland.

Bano har hovedkontor og produksjon på Sandane i Sogn og Fjordane og salgskontor blant annet i Bergen. Selskapet jobber med å selge Bergensbadet til sykehuseiere og kommuner i særlig Norge, Danmark og Sverige.

— For oss er denne evalueringen verdifull. Her er både pleiere og pasienter spurt og alle har positive erfaringer, sier Gundersen.

I Danmark skal det bygges nye gigantsykehus og her håper Bano å få innpass med det nye baderomskonseptet.

Heves og senkes

På Bergensbadet kan vasken heves og senkes elektrisk og rullestolbrukere kommer helt inntil. Også høyden på toalettet kan justeres mens det sitter en person på setet. Rundt toalettet, ved dusjen og vasken er det håndtak å støtte seg til.

Det nye badet tok to år og kostet 12 millioner kroner å utvikle. Utviklingen er et samarbeid mellom Helse Bergen, Innovest AS og Bano AS. Innovasjonen Norge og Norges forskningsråd har støttet prosjektet økonomisk.

Publisert