Ingen kald vinter i vente

Publisert Publisert

SJELDEN: En slik vinter kan du se langt etter ifølge forsker Erik Kolstad hos Stormgeo. - Det er sjeldent vi har skikkelig kalde vintre i Bergen, sier han. Foto: BT-ARKIV

  • Jeg ville ikke satset penger på nok en kald vinter, for å si det sånn.

Det sier forsker Erik Kolstad ved Stormgeo til bt.no.

Han henviser til de ferskeste sesongvarslene som nylig ble utstedt av det felles europeiske værvarslingssenteret, som indikerer at vinteren blir mildere enn normalt.

Les også

[No available link text]

Mild vinter

Vanligvis er værmeldinger lengre frem enn ti dager svært usikre ifølge Meteorologisk institutt.

— Jeg tror egentlig ikke vi kan si så mye om dette allerede nå. Og det felles europeiske værvarslingssenteret pleier ikke å ha så veldig rett heller, sier Kolstad og ler.

Han tror vi kan forvente oss en gjennomsnittlig vinter. Og en gjennomsnittlig vinter i Norge er, ifølge forskeren, en mild vinter.

— De to siste vintrene har vært langt under gjennomsnittet og selv om jeg ikke stoler på det felles europeiske værvarslingssenteret så tror jeg de har rett. Det kan jo hende modellene plukker opp noe som vi ikke helt får med oss, sier han.

Ingen tegn

Utenom indikasjonene til det felles europeiske værvarslingssenteret finnes det heller ingen tegn, ifølge Kolstad.

— I fjor og i forfjor var det veldig tydelige signaler i månedene oktober og november, mens nå ser vi ingen av de samme tegnene, sier han.

Kjente eksterne prosesser som påvirker vinterværet i den kalde retningen har vært lite aktiv den siste tiden. Hverken i stratosfæren eller i Nord-Atlanteren er det særlig utslag fra normalen, ifølge Kolstad.

— Noen vintre ser man plutselig at det blir varmere enn normalt i stratosfæren. Når det skjer er det ofte en indikasjon på at det blir kaldere her nede på bakken de neste månedene, sier han.

Forsinket?

- Er det mulig den kalde vinteren bare er forsinket i år?

— Den kan være det, men vinteren begynner ikke før i desember, sier Kolstad.

Statistikk, tegn og modellen til det felles europeiske værvarslingssenteret er indikasjoner på at det blir en mild vinter i vente.

— Inntil videre har vi derfor ingen indikasjoner på en ny kald vinter, men blinken er ennå langt unna, sier han.

Publisert