«Rocke-legen» strøket fra vaktlisten

Mens pasientene ventet i kø, var legen på Koengen. Nå risikerer han å miste jobben på legevakten.

Publisert: Publisert:
  • Var du på legevakten i Bergen sentrum i tidsrommet mellom kl. 22 og 01 natt til torsdag? Ta kontakt med journalisten på telefon 55 21 47 31!
    Legevaktsjef Frank van Betten reagerte umiddelbart mot legen, etter at bt.no omtalte saken torsdag formiddag.
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Han har fått beskjed om at han ikke trenger å møte på vakt til vi får avklart situasjonen, sier van Betten.

Strøket

«Rockelegen» er strøket fra vaktlistene, i hvert fall inntil videre.

— Fraværet hans var ikke klarert med meg. Vi har rutiner for at det alltid skal være minst to leger på vakt. Hvis han hadde bedt om tillatelse, ville han ikke ha fått det, sier legevaktsjefen.

Han har snakket med legen på telefonen, og har også kalt ham inn til et møte om hendelsen.

— Det er første gang i mine 13 år på legevakten at jeg har sett noen prioritere konsert fremfor legevakt. Vi tar selvsagt denne saken veldig alvorlig. Vi kan ikke ha det slik, sier van Betten.

Skapte køer

Legens fravær førte til at køene hopet seg opp på legevakten i Bergen sentrum natt til torsdag. En pasient med gallestein vred seg i smerter, men måtte pent vente på smertestillende. Ingen hadde tid til å ta seg av ham.

— Vi ventet fra klokken 22.30 til klokken 02. Pasientene ramlet inn, og det var fullt av folk der da vi gikk, sier Monica Helle, som fulgte en syk slektning til legevakten.

Bare én lege var på jobb i tidsrommet fra klokken 22 til 01, etter det bt.no får opplyst. Den andre legen som skulle vært der, valgte i stedet å gå på konserten med Iron Maiden på Koengen.

— Jeg ringte mange kolleger i går kveld. Alle sa nei til å steppe inn for meg, forklarte legen da bt.no kontaktet ham om saken.

- Smålig

Han ringte til en av sykepleierne rett før konserten og ga beskjed om at han ble noen timer forsinket. Han fikk inntrykk av at det ikke var så travelt på legevakten, og at det var OK å komme senere. Legen synes det er smålig å gjøre en sak av at han valgte konserten fremfor legevakten.

— Jeg var medisinsk beredskapsvakt på konserten, etter å ha blitt spurt av en kollega, sier legen.

- Det ble mye kø på legevakten som følge av fraværet ditt?

— Du skal være klar over er at bergenserne er ekstremt utålmodige og utakknemlige og kommer dit med småting. Det er alltid kø på legevakten uansett, sier den musikkelskende legen.

Folk med alvorlige sykdommer slipper å vente på hjelp, mener han.

— De blir kjørt rett til Haukeland. Jeg synes det er rart å gjøre et nummer ut av at noen kommer inn til legevakten med høysnue og må vente noen timer, sier legen.

- Det var blant annet en pasient med gallestein og sterke smerter i køen mens du var borte?

— I så fall burde de ha prioritert ham, sier legen.

Glad i hardrock

Blant pasientene i køen var det også skadde publikummere fra konserten som legen var på, etter det bt.no får opplyst. Legen sier selv at han er glad i hardrock.

— Jeg liker å gå på konsert. Jeg fikk et tilbud om å være i beredskap, og tok imot det. Det var ganske artig, sier legen.

Legevakten i Bergen sentrum har lenge slitt med at leger ikke møter til oppsatte vakter. Det er derfor blitt fast praksis at legene blir oppringt før vaktene sine. Mange forsøker å bytte bort pliktvaktene på legevakten, etter det bt.no får opplyst, blant annet fordi de er økonomisk lite gunstige. Særlig nattevaktene er utsatt.

Hvis en lege ikke finner erstatning eller har gyldig fravær, har han plikt til å møte.

Sinket politiet

Det er ikke bare syke pasienter som rammes av fravær og kø på legevakten, men også politiet. Tjenestemenn sitter ofte mange timer i kø når de skal fremstille pasienter med rusproblemer eller psykiske sykdommer.

— Vi tilbringer svært mye tid der, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt.

Det er ikke protokollført hvor mye tid som gikk med denne natten, men bt.no får opplyst at også politifolk satt i køen. Noen av pasientene måtte vente i rundt fire timer.

Legen som gikk på konsert, møtte på legevakten ved 01-tiden for å ta resten av vakten sin.

— Jeg fikk de alvorlig syke raskt unna da jeg kom, og det kan jeg dokumentere, sier den erfarne legen.

Han beskriver fraværet sitt som en bagatell, og viser til at også andre leger kutter ned på vaktene sine.

— En annen lege gikk tre timer før vakten sluttet onsdag kveld, og jeg har opplevd før at leger ikke har møtt i det hele tatt, sier han.

Legen innså at fraværet kunne få et etterspill.

— Jeg har andre jobber, og er ikke redd for å miste denne, sa legen, som tjener rundt én million kroner i året.

  • Vet du noe om denne saken som BT burde vite? Tips oss!
Publisert: