Nasjonalforsamlingen i Thailand oppløses

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra oppløser nasjonalforsamlingen og skriver ut nyvalg. Men opposisjonen gir seg ikke, og 100.000 mennesker demonstrerte mandag.

  • Olav Slettebø
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Yingluck kunngjorde på nasjonalt fjernsyn mandag at nasjonalforsamlingen var oppløst etter de massive protestdemonstrasjonene mot regjeringen den siste tiden. Hun sa samtidig at hun vil utlyse nyvalg så snart som mulig, melder NTB.

— På dette stadiet, når det er så mange mennesker fra så mange grupper som er imot regjeringen, er den beste løsningen å overlate makten til det thailandske folk og holde nyvalg, sa Yingluck.

— Regjeringen ønsker ikke at liv skal gå tapt, sa hun videre og uttrykte med det en generell frykt for at de store demonstrasjonene skal ende i voldsomheter.

Gir seg ikke

Men protestlederen Suthep Thaugsuban svarer at masseprotestene vil gå sin gang uansett, og at oppløsningen av nasjonalforsamlingen ikke er demonstrantenes mål. De vil at regjeringen skal gå av.

— Bevegelsen skal fortsette å kjempe. Vårt mål er å fjerne Thaksin-regimet. Selv om nasjonalforsamlingen oppløses og det blir nyvalg, er Thaksin-regimet fortsatt på plass, sa han.

Suthep har gjentatte ganger sagt at han ikke ønsker nyvalg, og at det opposisjonen vil ha, er et vagt definert «folkeråd» til å styre landet i stedet for regjeringen til Yingluck, som han mener bare opptrer på vegne av den tidligere presidenten Thaksin Shinawatra, som bor i eksil i Dubai.

Publisert
BT anbefaler

Mann (38) funnet død på Os. – Uklart hva som har skjedd.

Politiet etterforsker saken, og krimteknikere er på stedet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. To menn falt cirka 25 meter i en bratt skråning ved Tokagjelet. – En av dem har vært inn og ut av bevissthet.

  2. Politiet jakter en person de mener skal ha forsøkt å voldta ung kvinne

  3. – Kvifor snakkar me ikkje om dei tinga som skjer med kroppen vår etter fødsel?

  4. Fylkesvei 49 stengt på grunn av steinskred

  5. Pizzarestauranten på Landås er en suksess. Nå vil de utvide til nye bydeler.

  6. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss. Da bestemte jeg meg for å ta affære.