Jordmor Anne har gitt hundrevis et nytt liv

Publisert Publisert

LÆRER KK-LEGER: Anne Berge Pedersen, daglig leder i The Etiophia Fund, har besøk av to av verdens fremste fistelkiruruger, Mulu Muleta (til venstre) og Ambaye Woldemichael. De to er her blant annet for å lære KK-kirurger å operere fistler. FOTO: KARI PEDERSEN

  • Fantastisk å se et prosjekt, drevet i Bergen og støttet av bergensere, med så gode resultater, sier lederen for The Ethiopia Fund.
  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Med strålende smil står ti kvinner på trappen utenfor fistelklinikken på sykehuset i Asella i Etiopia. Alle sammen innpakket i fargesterke ullpledd, strikket av medsøstre i Bergen og sendt med gode hjelpere sørover.

De er fistelkvinner som her på klinikken får operasjon og sjansen til et nytt liv. Fistel er en alvorlig fødselsskade som oppstår fordi kvinnene ikke får medisinsk fødselshjelp. Fistel gir kronisk lekkasje av urin og/eller avføring. I de fleste tilfellene dør barnet i slike fødsler. Kvinnene blir vanligvis utstøtt og lever isolert med lukten, skammen og fattigdommen.

Også forebyggende arbeid

I fjor ble 150 kvinner operert ved fistelklinikken i Asella. Operasjonene er betalt av organisasjonen The Ethiopia Fund, der jordmor Anne Berge Pedersen i Bergen er ubetalt daglig leder. I løpet av få år har Pedersen bygget en organisasjon som ikke bare finansierer driften av fistelklinikken, men som også utdanner jordmødre og driver forebyggende arbeid.

STORE SMIL: Disse ti kvinnene er på klinikken i Asella for å bli operert for fistel, som er en alvorlig fødselsskade. Operasjonene er betalt av organisasjonen The Ethiopia Fund, som drives og finansieres av engasjerte bergensere. FOTO: PRIVAT

Grieg Foundation og Kavlifondet er de viktigste bidragsyterne til The Ethiopia Fund, men fondet får også støtte fra privatpersoner og andre bedrifter og organisasjoner.— Det er fantastisk å se et prosjekt, drevet i Bergen og støttet av bergensere, med så gode resultater, sier lederen for The Ethiopia Fund, som selv har skaffet penger til fistelarbeidet med CD-er der hun synger.

Lærer opp KK-leger

Denne uken har fondet besøk av to nøkkelpersoner i fistelarbeidet i Etiopia. Mulu Muleta og Ambaye Woldemichael regnes som to av verdens fremste fistelkirurger og er i Bergen blant annet for å dele sine erfaringer med gynekologer på Kvinneklinikken.

KK er nemlig nasjonalt behandlingssenter for fistelkirurgi. Her opereres om lag 25 kvinner årlig. De fleste er skadet etter underlivskreft og stråling. Så lite antall gir begrenset erfaring, og her kommer Muleta inn som internasjonal konsulent.

De etiopiske kollegene har en helt annen erfaring å øse av. I Etiopia er det så mange som 100.000 kvinner som lever med fistler. 9- 10.000 nye kvinner skades hvert år.

- Hvorfor så mange?

Woldemichael svarer: - Fistelskader oppstår i alle fattige land der barn kommer til verden uten kvalifisert fødselshjelp. I Etiopia med 90 millioner mennesker er det 2000 jordmødre, og nesten alle fødsler skjer hjemme i landsbyene. I 15 prosent av fødslene blir det komplikasjoner. Bekkenet kan være for lite eller fosteret ligge forkjært. Da kan barnets hode bli liggende og stange mot bekkenbunnen. Presset hemmer blodtilførselen, vevet ødelegges, det oppstår fistler og barnet dør.

Flere planer

- Hvilken effekt har hjelpearbeidet til The Ethiopia Fund?

— Operasjonene gir kvinnene et nytt liv. Mange gifter seg på nytt og blir gravid igjen, men da bør barnet forløses med keisersnitt. Det bor fire millioner mennesker i området som klinikken i Asella dekker. Mitt inntrykk gjennom kontakt med helsesentrene og lokalbefolkningen er at tallet på nye fistler går nedover, sier Muleta.

Anne Berge Pedersen har flere planer for fondet hun driver. Neste på listen blir en landsby nær sykehuset, der kvinner i risikogruppen kan bo i ukene før fødselen. Skal innsatsen økes, koster det mer.

— Vi håper på flere støttespillere fra Bergen og søker blant annet Norad om penger, sier den engasjerte jordmoren.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Tilsette fortel om trakassering og fryktkultur – no er det oppretta varslingssak mot rådmannen

  2. – Slik burde vi heller reagert på korona

  3. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  4. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  5. Fanget dødsdømt ulv med viltkamera: – Jeg ble veldig overrasket

  6. Silikon-problemer, sa legene da hun fant en kul. Nå forbereder Waneska seg på å dø.