Samtidig som han selv hopper fra sentrum til venstresiden i bystyret, håper han tidligere sentrumskolleger som Venstre og KrF er klare for et samarbeid med sitt nye parti.

— Det er mye god overlapping mellom Ap og sentrum, også i saker som ikke har med miljø å gjøre. Så det er gode muligheter for samarbeid her, sier Tvinnerheim.

I vår ble det kjent at Byluftlisten ikke stiller til valg igjen neste høst. De skulle i stedet bli til en tenketank.

Godt tatt imot

Nå er det derimot klart at Tvinnereim fortsetter i politikken. Mandag kveld ble det sendt ut brev til Aps medlemmer om at Byluftlistens mann får plass på valglisten deres.

Han kommer riktignok ikke inn blant de ti forhåndskumulerte plassene, og må kjempe seg inn ved hjelp av personstemmer fra potensielle velgere.

I Ap håper en at partiovergangen skal være med på å vippe et av sentrumspartiene over på deres side. Arbeiderpartiet har satset hardt på å styrke miljøprofilen sin i partiprogrammet. Overgangen fra Byluftlistens mann er for dem en bekreftelse på at de har gjort noe riktig.

Etter hva BT erfarer er velviljen overfor Ap betydelig større i KrF enn Venstre.

— KrF har i denne perioden sagt at vi skal samarbeide med borgerlig side. Men det kommer nok opp en diskusjon om dette på årsmøtet, sier Marita Moltu, gruppeleder for KrF i bystyret.

Snakket sammen i flere måneder

Endre Tvinnerheim mener Aps program innen miljø og byluft skiller seg positivt ut.

— Det er veldig mange gode miljøtiltak i det programmet de har vedtatt nå, som jeg kan stille meg bak.

- Hva tenker du om Høyres miljøprogram?

— Jeg vil helst ikke karakterisere andre partiers politikk nå. Det får vi ta i valgkampen.

Aps kandidat som byrådsleder, Harald Schjelderup, er storfornøyd med at Tvinnereim valgte Ap når han skulle fortsette som politiker.

— Han er en stor kapasitet, både som forsker og folkevalgt. Vi tar dette som en tillitserklæring og et tegn på at vi har laget et godt program med en tydelig miljøprofil for de kommende årene.

Schjelderup sier han har kjent Tvinnereim fra tiden før Byluftlisten, og mener samarbeidet mellom partiene har fungert godt de siste tre årene. Dialogen om en mulig partiovergang startet for flere måneder siden.

— Vi spurte Endre om Byluftlisten skulle fortsette, og hvis ikke, hva han da hadde tenkt seg. Så har han hatt jevnlig kontakt med både meg og Marte Mjøs Persen.

Flere hatter

Den nyinnmeldte Ap`eren Tvinnereim sitter i disse dager sammen med KrF og Venstre og forhandler med byrådspartiene om neste års budsjett. Samtidig skal han stemme gjennom saker for Byluftlisten i bystyret, som Ap-medlem. Verken Tvinnereim eller Schjelderup tror det blir problematisk.

— Jeg har informert Venstre, KrF og Høyre om dette nå. De er ganske klare på at de jobber og forhandler med Byluftlisten og meg, så lenge jeg oppfører meg som Byluftlisten. Min lojalitet i denne perioden ligger uansett til dem som stemte på Byluftlisten og vårt program. Det er det viktigste for oss, å levere best mulig politikk for velgerne våre, svarer Tvinnereim.

- Er det ikke et problem å være Ap-medlem, samtidig som du representerer et annet parti i bystyret?

— For meg er det ikke et problem. Det må eventuelt være et problem for andre.

Venstres gruppeleder Julie Andersland stiller seg spørrende til Tvinnereims overgang.

— Ap er gode på å lage fine formuleringer om miljø i partiprogrammet, men når det kommer til å omsette det i praktisk politikk strander det ofte.