Krisemåling av svevestøv i Bergen

Svært dårlig luftkvalitet etter askeskyen fra Island.

ASKESKY: På dette bildet ser man tydelig at askeskyen velter inn fra syd. INGRID FREDRIKSEN

Det ble klokken 16.00 tirsdag ettermiddag måltsvært mye forurensing på Danmarks plass.

Ifølge Norsk institutt for luftforskning (NILU) skyldes ikke forurensningen lokale kilder, men antas å komme fra vulkanutbruddet på Island.

— Det er aske som slår ut på luftmålingene, og det samme kan vi se i Stavanger og Kristiansand, sier avdelingsdirektør Kjetil Tørseth i Norsk institutt for luftforskning (NILU) til bt.no.

Veldig høye nivå

Den siste målingen i Bergen viser verdier på hele 417,1 mikrogram av svevestøvet PM10 per kubikkmeter luft. Vanlige verdier på denne tiden av året er mellom 5-6.

— Grensen for svært dårlig luftkvalitet er 150 mikrogram. Nå er det langt over det, det er altså veldig høye nivå, sier avdelingsdirektøren.

Kan være farlig

PM10 er partikler som er mindre enn 10 mikrometer og derfor er så små at de kan trekkes ned i luftveiene. Målingene økte dramatisk omtrent samtidig som askeskyen traff vestkysten i dag.

Les også

[No available link text]

— Det er naturlig svevestøv, så friske folk vil sannsynligvis tåle dette. Men det kan være farlig for utsatte befolkningsgrupper med luftveisproblemer, de bør unngå eksponering, sier Tørseth.

Ubehag

Folkehelseinstituttet råder hver enkelt person til å kjenne etter om han/hun reagerer på svevestøvet og eventuelt holde seg mest mulig innendørs.

— Vi vetlite om sammensetningen av støvet, men fordi vi ikke foreløpig kan klassifisere dette støvet som mindre farlig, anbefaler vi mennesker i utsatte grupper som vet de reagerer på svevestøv å vurdere om de skal holde seg mest mulig innendørs. Friske personer vil ikke merke mer enn noe ubehag, skriver de i en pressemelding.

Sør-Norge i askeskyggen

Prognosene fra Meteorologisk institutt over akseskyens bevegelser, viser at hele Sør-Norge sør for Værnes kan bli berørt av askeskyen ved midnatt natt til onsdag.

— Store deler av Sør-Norge vil være berørt onsdag, men askeskyen vil tynnes ut etter hvert. Onsdag vil hele Vestlandet slippe unna. Vinden vil snu og dreie sørøst og føre askeskyen ut i havet. Torsdag vil Sør-Norge gå fri, mens Nord-Norge blir rammet, sier flymeteorolog Jacob Bork til NTB.

Avdelingsdirektøren i NILU antar at målingene vil bli lavere i løpet av kvelden.

— Jeg tror at det ganske snart vil gå ned igjen. Det er allerede lavere målinger i Stavanger, påpeker han.

Røyken når lavere

Tirsdag ble det meldt om at røyken fra vulkanen Grimsvötn ikke når like høyt som før. Det kan være et tegn på mindre aktivitet.

— I begynnelsen etter utbruddet steg røyken helt opp i 20 kilometer. Natt til mandag var høyden redusert til 3 til 5 kilometer, sier Olöf Baldursdottir i det islandske sivilforsvaret til NTB.

Det betyr at askeskyen ikke når stratosfæren, de høyere lag av atmosfæren, og ikke spres like bredt.