I februar ble Per Winjum (62) og en kamerat i 50-årene utsatt for et grovt hjemmeran i Aurland.

Winjum fikk huset rasert og endte opp kneblet og bakbundet da fem mørkkledde menn stormet inn med pistoler.

— Det var Texas, minst. De hadde finlandshetter, helt mørke klær og hansker. Jeg så i hvert fall to pistoler, de holdt pistolene mot hodene våre, sa Winjum til BT for noen uker siden.

To etasjer i huset ble helt rasert. En av ranerne tvang de to mennene til å holde seg i stuen, mens de øvrige ranerne endevendte huset på jakt etter verdisaker. Ranerne fikk med seg blant annet gull og penger.

Pågrepet på Sørlandet

Politiet hadde få spor å gå etter i jakten på ranerne, men etter to måneders intens etterforskning kunne politiet pågripe fire østeuropeiske menn, melder NTB.

— De ble pågrepet på Sørlandet. Bakgrunnen er et godt samarbeid med Agder politidistrikt. Vi har jobbet med tips og etterretning i tett samarbeid med Agder, sier lensmann i Årdal, Magne Knudsen, som har hatt ansvaret for etterforskningen.

Han forteller at dette er snakk om organiserte kriminelle som har beveget seg over et stort område over tid. Mennene knyttes også til andre innbrudd, blant annet på flere skoler på Sørlandet.

TIMELANGT MARERITT: To etasjer ble rasert da ransmennene desperat lette etter verdier i 62-åringens hus.
ATLE GJERLØW

— Nå sitter de i varetekt, og blir framstilt for retten i begynnelsen av april, sier Knudsen.

- Sånt skjer ikke her

Lensmannen var selv en av dem som rykket ut på ransmeldingen tidlig i februar.

— Jeg kan ikke huske tilsvarende grove og dramatiske ranshistorier i regionen i min karriere, og jeg kom hit i 1994. Det er liksom ikke sånn man tenker skal skje i Aurland, sa han til BT etter ranet.

Knudsen sa allerede da at omreisende, kriminelle bander var i søkelyset, og at de ville sjekke koblinger til et brutalt hjemmeran i Balestrand i mai i fjor, der en aleneboende mann i 70-årene ble oppsøkt, slått og ranet i hjemmet.

RASERT: En av ranerne tvang de to mennene til å holde seg i stuen, mens de øvrige ranerne endevendte huset på jakt etter verdisaker.
ATLE GJERLØW